Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Tankcsapda egy kiváló koncerttel ünnepelte Lukács 50. születésnapját a Budapest Parkban



Tankcsapda, Stardust, 2018. 05. 04., Budapest Park 

 

Idén kis túlzással minden hónapra jut egy kerek jubileum valamelyik legendás magyar zenekarnál vagy zenésznél, elég csak a Beatrice (40), a Korál (40), vagy éppen Mentes Norbi (50) buliját felidéznünk a közelmúltból, februárban pedig Lukács Laci is betöltötte az ötvenet, a Tankcsapda azonban nem egy konkrét koncerttel, hanem egy teljes turnéval ünnepli a kerek évfordulót, amely a zsúfolásig telt Budapest Parkban vette kezdetét.

 
A vendégzenekari pozíció ezúttal a budapesti Stardust-nak jutott, akik angol nyelven írják dallamos nótáikat, amelyeket leginkább az AOR stílusba sorolhatunk be. A fiúk jelenleg első albumukon dolgoznak Mark Spiro-val, aki olyan előadók lemezein működött már közre producerként, mint a Mr. Big, a Cheap Trick és a Heart. A saját dalok mellett pedig néhány feldolgozás alkotja a koncertprogramot, például Charlie legendás slágere, a Jég dupla whiskyvel, melynek során valóban előkerült egy pohár whisky a színpadon. A zenekar saját nótái pedig, élén a Shine-nal és a Shout It Out!-tal kifejezetten ígéretesek, így én a magam részéről kíváncsian várom a további dalokat és mindenképpen figyelemmel kísérem majd a bandát.
 
 
A teljes telt ház már gyakorlatilag a Stardust koncertje alatt megvolt, de mire a Tankcsapda színpadra lépett nyolc óra körül, már tényleg egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, és mondhatjuk, hogy szokás szerint, hiszen a zenekar rendre megtölti a Budapest Parkot (is). Aki elolvasta Lukács valamelyik friss interjúját a koncert előtt, már tudhatta, hogy a turné koncertprogramja tulajdonképpen egy szubjektív válogatás Laci kedvenc dalaiból a kezdetektől egészen napjainkig, méghozzá nagyjából időrendi sorrendben, vagyis ha úgy tetszik, egyfajta zenei utazás a Tankcsapda teljes eddigi történelmén keresztül. Ez alapján nem okozott különösebb meglepetést, hogy a Tankcsapda és a Baj van nyitotta a koncertet, A legjobb méregnél pedig otthonról is beszállhattak a rajongók nagyjából negyed órára egy facebookos streamnek köszönhetően. A dal az elmúlt egy hónapban ismét reflektorfénybe került, hiszen Rob Trujillo és Kirk Hammett ezt adta elő a budapesti Metallica koncerten és a többi „helyi” feldolgozásuk ismeretében nem túlzás kijelenteni, hogy talán ez a feldolgozásuk sikerült a legjobban.
 
 
Az ezt követő Voltam már bajban kellemes meglepetés volt, mivel egyáltalán nem nevezhető kötelező koncertnótának, ellentétben a Lopott könyvekkel kezdődő „sorral”, amelyben gyakorlatilag csupa sikerdal követte egymást, többek közt a Rióval, az Ez az a házzal és a Nem kell semmivel. Ahogy azt a zenekartól már megszokhattuk, látvánnyal is alaposan megtámadták a produkciót: többször csapott fel láng és füst, és a kivetítőkön is folyamatosan történt valami: egymást váltották a videók és az animációk, vagy éppen a pogó felirat villogott – bár a közönség külön felszólítás nélkül is eleget tett a feladatnak.
 
Az Örökké tart egy időben Örökké pankként szerepelt a koncerteken, sokkal gyorsabban és akusztikus gitár nélkül, mostanában azonban visszanyerte eredeti formáját, és azért mégiscsak így az igazi. Lukács tehát akusztikus gitárt fogott, basszusgitáron pedig a zenekar dobtechnikusa, Makláry Zoli csatlakozott be erre a dalra. A koncert legnagyobb meglepetése azonban egyértelműen a Run Like the ’Head volt, amelyre talán tényleg senki sem számított, de épp ezért zseniális húzás volt betenni a programba.
 
 
Az utóbbi évek albumait a Köpök rátok, a Pokol a Mennyből és az Alföldi gyerek képviselte, a koncert zárásaként pedig egy Vagyok olyan szemét című új dal is elhangzott, amelynek szövegét a kivetítőn olvashattuk, és ezzel tulajdonképpen tényleg teljesen körbeért a „történet”, hiszen a Tankcsapdától és a Baj vantól eljutottunk a valóban legfrissebb nótáig, amely a Parkban debütált, és bár nyilván mindenki össze tudott volna szedni legalább még egyszer ennyi, szívéhez közel álló dalt a zenekartól, azért összességében senkinek nem lehetett hiányérzete, és bár rizikós vállalkozás ez a kronológiai sorrend – és újabb táptalaj is a „régebben jobb volt” tábort képviselőknek – a Tankcsapda esetében ez is jól sült el, egyformán jó volt a hallgatni a régebbi és az újabb dalokat is, a rajongók pedig természetesen az összeset kívülről fújták. Ha valaki szereti a zenekar bármelyik korszakát, bátran menjen el a Lukács 50 turné valamelyik állomására, mert biztosan hall neki tetsző dalokat, amiket talán évek óta nem játszottak Laciék. Az pedig biztosan kijelenthető a parkos koncert alapján, hogy amennyire ez reálisan kivitelezhető, átfogó képet kapunk a zenekar munkásságáról, tele nagy kedvencekkel, komoly látvánnyal és néhány meglepetéssel, vagyis a Tankcsapda ezúttal sem hibázott.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Tankcsapda
02. Baj van!
03. Juggler
04. A legjobb méreg
05. Voltam már bajban
06. Lopott könyvek
07. Rio
08. Fiúk ölébe lányok
09. Ez az a ház
10. Be vagyok rúgva
11. Nem kell semmi
12. Füst és lábdob
13. Csak lazán
14. Pokol a mennyből
15. Köpök rátok
16. Mennyország Tourist
17. A kísérlet száma
18. Félre a tréfát
19. (Run) Like the ’Head
20. Valaki, aki vagy
21. Örökké tart
 
Ráadás:
 
22. Alföldi gyerek
23. Vagyok olyan szemét
 
 
Tóth Mátyás
Fotók: Stardust, Tankcsapda