Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A tartalmas, jó zenére mindig van igény" - December 28-án visszatér a Fahrenheit! (interjú)



A Fahrenheit zenekar 1994 szeptemberében alakult, amolyan korai szupergroup-ként, alapítói ugyanis korábban éveken át az Ossian hangszeres tagjai voltak. Maróthy Zoltán, Tobola Csaba és Vörös Gábor legendás triója pedig most újra él! A 2017. december 28-án, a fővárosi Gödör Klubban tartandó nagy reunion koncertre hangolódva beszélgettünk Vörös Gábor basszusgitárossal.
 
Rockbook: - Annak idején miért lett vége a Fahrenheit zenekarnak?
 
Fahrenheit: - Tulajdonképpen sohasem lett vége, csak vannak olyan dolgok, amikben néha kell egy kis szünet. Ez nálunk is így alakult, felfüggesztettük a tevékenységünket Fahrenheitként egy időre, hogy mindenki mehessen kicsit a saját útjára.. most pedig úgy alakult, hogy újra találkoznak ezek az utak. 
 
Rockbook: - 2006-ban már összeálltatok egy koncert erejéig. Akkor nem is terveztetek folytatást?
 
Fahrenheit: - Egyáltalán nem, nem úgy alakult: hiszen akkor a mostani újraalakulásra nem is lenne szükség. Az a koncert egy egyszeri alkalom volt, őszintén szólva azért is, mert nem sikerült annyira jól, hogy az egyáltalán indokolttá tette volna akkor a folytatást. De ugye véletlenek nincsenek.
 
Rockbook: - Most is csak ez az egy koncert várható? Arra nem gondoltatok, hogy új dalokat is írjatok?
 
Fahrenheit: - Egyelőre igen. Nem tervezünk előre semmit, most a próbákkal vagyunk elfoglalva, meg a szervezéssel. Aztán majd a koncert után meglátjuk, átbeszéljük – ez a beszélgetés pedig nyilván a december 28-i buli sikerétől is nagyban függ majd. Egy kellemes teltház például nagyban motiválna a továbbiakban – ha látni, hogy van kinek zenélni. De azért hozzá kell tenni, hogy hosszú távon nem lenne egyszerű megoldani a közös zenélést, hiszen Csaba például évek óta külföldön él, ahol szintén teljes gőzzel turnézik egy helyi bandával.
 
Rockbook: - Miért épp a Gödör Klubra esett a választásotok?
 
Fahrenheit: - Igazából már év elején elkezdtünk szervezkedni, de akkor még nem voltunk tisztában a pontos időponttal, hogy mikor is szeretnénk ezt a bulit. Aztán, mikor elkezdett körvonalazódni a mikor, és, hogy ez a mikor év vége kéne, hogy legyen – többek közt a sok külföldön élő-dolgozó barát és rajongó miatt, akkor találtunk közös nevezőre a Gödörrel, aminek nagyon örültünk: egy igazi budapesti kulthelyen tarthatjuk a reunion bulit!
 
Rockbook: - Mi alapján állítjátok össze a koncert programját? Mire lehet számítani? Készültök meglepetésekkel, meghívott vendégekkel?
 
Fahrenheit: - A Gödör buli setlistjének a gerincét a saját kedvenc nóták alkotják, de hamarosan feltűnik majd egy szavazás a közösségi oldalunkon, ahol a rajongók is voksolhatnak a favorit dalokra. A legtöbb szavazatot kapott slágereket meg persze bevesszük a műsorba! Amúgy a dalok többsége főképp az első két lemezünkről kerül majd elő, és persze, lesz meglepetés is, de azt nem árulhatjuk el, kell egy kis izgalom!  
 
Rockbook: - Hogyan zajlanak a koncert próbái? Mennyire okoz nehézséget, hogy Csaba Ausztriában él? Mennyit kell próbálnotok együtt ennyi év után? 
 
Fahrenheit: - Nem nehéz, csak szokatlan úgy készülni egy bulira, főleg ennyi év után, hogy nem is találkozunk december végéig. Mindhárman külön gyakorlunk, és vesszük sorra a dalokat, otthon, egyedül. Aztán decemberben, 1-2 héttel a buli előtt pörögnek  majd fel az események: karácsony este kivételével ugyanis minden nap próbálunk onnantól, hogy Csaba hazajött. Ilyen intenzív próbaidőszakunk talán még sosem volt, de szerencsére mindannyian aktív zenészek vagyunk, remélhetőleg nem fog megártani a dolog!
 
Rockbook: - Szerintetek minek köszönhető a népszerűségetek, és az, hogy az embereket most is érdekli a zenekar és még mindig szívesen hallgatják a dalaitokat?
 
Fahrenheit: - Talán annyi a titok, hogy a kilencvenes években, amikor ezek a dalok születtek, még nem az egynyári slágerek divatját élte a zeneipar, így ezeknek a nótáknak ma is van mondanivalójuk, aktualitásuk, vagyis olyan üzenetük, amihez a közönség akármikor hozzá tud nyúlni, akármilyen hangulatban is találja meg a zene.
 
Rockbook: - Először az Ossianban zenéltetek együtt. Mennyire követitek a csapat mostani munkásságát?
 
Fahrenheit: - Jó látni, hogy ma is pörög még az Ossian, az új dalukat pedig a rádió is játssza! Nehéz lenne nem tudni róluk!
 
Rockbook: - A 95-ös pólótok már újra kapható. Várhatóak más régi/új cuccok is?
 
Fahrenheit: - Igazából csak ez az egy pólónk volt, akkoriban még nem nagyon foglalkoztunk ilyenen dolgokkal, inkább zenéltünk. De amellett, hogy a régi póló most újra előkerült, készül külön erre az alkalomra is egy új design, ami a buliban már megvásárolható lesz!
 
 
Rockbook: - A KISS Forever Band és a Piramis tagjaiként számos koncertet adtok. Hogy látjátok, mennyire van igénye a rajongóknak újra átélni a régebbi évek hangulatát?
 
Fahrenheit: - Egy ilyen reunion buli azért más, főleg ennyi év után... De szerencsére azt látjuk, mindegyik zenekarnál, hogy a tartalmas, jó zenére mindig van igény - ezt jól mutatja a különböző rock koncerteken hétről-hétre bulizó tömeg is! Erre a mostani Fahrenheit visszatérésre pedig tisztában vagyunk vele, hogy nagyon vegyes közönség jön majd el, hiszen van, aki valóban a nosztalgia miatt jön, lesz aki azért, mert sosem volt még Fahrenheit buliban, de biztosan olyan is akad majd, akinek azért lesz ez a legelső koncertje velünk, mert a ’90-es években még meg sem született!
 
Rockbook: - Köszi az interjút!
 
Billentyűs hangszereken a zenekar jó barátja, Varga F. Zoli fogja teljessé tenni a hangzást.
 
Vár mindenkit szeretettel! Maróthy Zoltán, Tobola Csaba és Vörös Gábor.
 
Jegyárak:
 
Early bird: 2000,- Ft (Elfogyott)
Elővétel: 2500,-Ft
Helszínen: 3000,-Ft
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk a Hangfoglaló Program.