Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Tiszteljük egymás tehetségét, tudását, sőt, a hibáit is.” – Firkin-interjúMozgalmas időszakon van túl az egyik legnépszerűbb hazai ír punk zenekar, a Firkin, ugyanis nemrég új énekes érkezett a bandába Kelemen Ákos személyében, aki már be is mutatkozott egy friss dalban, amelynek klipjében a legendás Mucsi Zoltán alakítja a főszerepet. A csapat a koncertezést is megkezdte, június 30-án, szerdán pedig Budapestre is visszatérnek a Barba Negrába. Elsősorban ezekről az aktualitásokról beszélgettünk a Firkin alapító fuvolásával, PJ-vel.
 
PJ
 
Rockbook: - Nemrég csatlakozott hozzátok új énekesetek, Ákos. Miért volt szükség a váltásra és miért éppen rá esett a választásotok?
 
PJ: - Mivel az előző énekesünk Szabadkán lakik, ott a családja, illetve az ottani színház színésze is, választania kellett több kötelezettség között, így sajnos a Firkin elhagyása volt a legészszerűbb döntés részéről. Nekünk is be kellett látni, hogy kétszáz kilométeres távolságban lakni, dolgozni, és egyben a Firkin sűrű tempóját felvenni a nemzetközi turnékkal, nem tartható hosszú távon. Ákost, az új énekesünket már ismertük, pár éve a Barba Negrában vendégeskedett előttünk a régi zenekarával. Épp az énekes-casting közepén hívott fel, hogy keresne egy jó zenekart, nem tudnék-e ajánlani egyet. Hát ajánlottam... A személyisége, a kisugárzása hamar megfogta a bandát, és most, hogy elindult a turnénk, be is igazolódott a választásunk helyessége. A közönségünk imádja, még a régi ős-Firkinesek is!
 
Rockbook: - A bejelentő videóban Ákos az elődjével, Andy-vel együtt tudatta a hírt a rajongókkal, egy korábbi koncerten pedig a másik korábbi énekesetek, Barna ugrott be. Kevés zenekarra jellemző, hogy ilyen jó marad a viszony a régebbi tagokkal. Nálatok minek köszönhető ez?
 
PJ: Ez nem csak egy zenekar, hanem egy közösség, jóban-rosszban. A dalok ezért tudnak őszintén kiszaladni belőlünk, „hamis” lelkületű zenét még nem hallottál tőlünk. Ez az őszinteség, ami rendbe teszi egyéb dolgainkat, akár egy elválást is. Az is közrejátszhat még, hogy tiszteljük egymás tehetségét, tudását, sőt, a hibáit is.
 
Rockbook: - Ákos a Still Alive! klipjében mutatkozott be a közönségnek. Ez a dal már eleve vele készült? Csupán erről az egy nótáról van szó, vagy készül az új Firkin-lemez?
 
PJ: Annyira vele készült, hogy a dal alapötlete is tőle származik! Rettentő gyorsan „firkinizálódott”, nem csak zeneileg, de még a rossz poénok gyártásában is hasonult hozzánk. A Still Alive-val egyidőben elkészült egy másik dal is, már stúdióban van az is, egy német producer (Subway To Sally, Feuerschwanz) nyomorgatja még egy kis ideig, aztán azt is kihozzuk a nyár végén, Fairy Tale címen. A lemez pedig készül Nóniusz Gábor vezényletével, a jövő évet ezzel szeretnénk indítani.
 
Rockbook: - A dalhoz készült klipben Mucsi Zoltán a főszereplő. Honnan jött az ötlet, hogy éppen ő alakítsa a kapitányt és milyen volt a közös munka?
 
PJ: Mucsi régóta ismeri a zenekart, a régi Bárka Színházban volt színész, ahol a Firkinnek volt a kezdetekben a klubja. Pár évvel ezelőtt készítettünk vele egy koncertet beharangozó videót, kissé rendhagyó módon „Ne fütyülj bzmg!” címmel. Annyira élveztük az együttműködést, hogy egyértelmű volt, hogy amint lehetséges, klipben is fogjuk szerepeltetni. Ez év elején olyan forgatókönyvet kaptunk Kögétől (a Still Alive videoklip rendezőjétől), amiben egyértelműen egy Mucsira szabott szerep várta megtestesülését. Nem volt mit tennünk, engedtünk a kísértésnek! És nem bántuk meg! Végigröhögtük az egész forgatási napot! A figyelmesebb néző észreveheti a felvételen, hogy valóban olyan dumát nyomott kapitányként nekünk, matrózoknak, amilyent a helyzet megkívánt. Szerintem mindenki el tudja képzelni, hogy nem gyerekverseket szavalt.
 
 
 
 
Rockbook: - Szerencsére újra beindultak a koncertek és ti is színpadra állhattatok már néhányszor. Milyenek a bulik Ákossal? Hogy fogadta őt élőben a közönség?
 
PJ: - El nem tudom mondani, hogy milyen érzés újra színpadon állni, együtt üvölteni a közönségünkkel, és zúzni egy hatalmasat. Három fesztiválfellépésünk volt eddig, ebben a hónapban, még az elképzeléseinket is felülmúlta a pozitív reakciók áradata. A régi rajongók rövid idő alatt elfogadták Ákost, az újaknak pedig könnyű lesz a közvetlen, barátságos személyiségét megszeretni. A lányoknak külön ajánlom Ákos egyedi, izgalmas hangszínét...
 
Rockbook: - A fővárosi visszatérésetek június 30-án lesz a Barba Negrában. Mire számíthatunk tőletek ezen az estén? Készültök valamilyen meglepetéssel?
 
PJ: - Igyekeztünk „csupaszon”, minden sallangtól mentesen visszatérni az élet körforgásába. Nem hívtunk vendéget, táncost, akrobatát, és még lángcsóva sem lesz. Csak tiszta Firkin-energia. Persze, azért lesznek finomságok: a Still Alive mellett elhangzik majd ősbemutatóként a félkész, legújabb dalunk is, a Fairy Tale. És hívtunk egy nagyszerű ír-punk előzenekart Veszprémből, a Crazy Roguest.
 
A koncert Facebook-eseménye itt elérhető
 
 
Rockbook: - Idén már 13 éves a zenekar, és a 2008-as megalakulás idején az ír punk műfaj egyik úttörőjének számítottatok Magyarországon. Azóta hazai és nemzetközi szinten is számos új banda bukkant fel ezen a színtéren. Ti milyennek látjátok a műfaj jelenlegi helyzetét? Kiket tartotok ígéretesnek az újabb zenekarok közül?
 
PJ: - Sok izgalmas zenekar jelent meg az utóbbi években, rengeteg zenei elágazással. Van, aki az elektronika felé lépett, van, aki a popműfajt közelíti, és van aki a metálzenei hangzást adoptálta. Természetesen ez az útkeresés a régebbi, nagy zenekarokra is vonatkozik, hiszen ez a műfaj végtelen zenei lehetőséget tartogat még mindig. Készítettem egy Spotify-playlistet (Firkin Good Playlist), amely a Firkinhez köthető zenékből ad egy válogatást. Itt megtalálható néhány kedvencem, mint a The Sidh, The Feelgood McLouds, The Rumpled, The Biblecode Sundays. 
 
Rockbook: - Az évek során játszottatok a legendás Wacken fesztiválon, több elismert nemzetközi rendezvényen és a Művészetek Palotájában is, valamint nyertetek Fonogram díjat. Melyik elismerésre vagytok a legbüszkébbek? Vannak még olyan sikerek, célok, amiket szeretnétek elérni?
 
PJ: - Grammy-t még nem nyertünk...haha! Minden egyes fellépésre büszkék vagyunk, minden egyes koncert egyedi, megismételhetetlen. Zenéltünk egy kis nógrádi faluban, ahol az egyik néni ideadta a teljes tálca süteményét, amit az unokájának sütött, mert annyira tetszett neki a zenekar. Meghatódva tömtük meg az arcunkat a rétessel, csak hogy ne látszódjon, hogy mennyire elérzékenyültünk. Mi zártuk le a Montreux-i Jazz Fesztivált 2019-ben, ami hihetetlen megtiszteltetés egy magyar ír-punk zenekarnak. Léptünk fel olyan nagyszínpadon a Summer Breeze fesztiválon, ami focipálya nagyságú volt, és erről a koncertről egy dalunk felkerült a fesztivál legjobb produkcióit tartalmazó DVD-re. Ami viszont a legnagyobb büszkeség: a rajongóink, akik nem fordultak el tőlünk, amikor a zenekar megroggyant a pandémia és az énekesváltás válsága alatt! Ennél jobbat nem is tudnék kívánni magunknak, mint hogy mindig ilyen jó közönségünk legyen!
 
Rockbook: - Tavaly ti is adtatok Raktárkoncertet, illetve a One Music Channelnél is vendégeskedtetek egy beszélgetéssel egybekötött zenélés erejéig. Mit gondoltok a streamelt koncertekről? Elképzelhetőnek tartjátok, hogy valaha is átvegyék az élő bulik helyét?
 
PJ: - Minden elképzelhető, de nagyon szomorú lennék, ha így lenne. Mivel a Firkin lételeme az élő koncert, az energiák oda-vissza passzolgatása a közönöséggel, ezért nincs alternatívája a személyes kontaktusnak. Az online közvetítés maximum kibővítheti az elérés lehetőségét, így kedvet kaphat akár egy koreai ember is a zenekart megnézni, de neki is az lesz az igazi feltöltődés, ha elmegy egy igazi koncertre.
 
Rockbook: - Két feldolgozást is készítettetek nemrég, méghozzá baráti zenekarok, a Saltatio Mortis és a The Rumpled felkérésére. Utóbbi esetben két jól ismert diszkóslágert, a Blue-t és a L'Amour Toujours-t gyúrtátok egybe és alakítottátok át a saját stílusotokra. Mekkora kihívást jelentett a más műfajú dalok "firkinizálása" és hogy zajlott a közös munka a másik bandával?
 
PJ: - A járvány alatt online folyt a munka a The Rumpled-del. Mindenki otthon készítette el a saját hangsávját, előkészített kották alapján, pár nap alatt összeállt az egész. Persze, hosszabb előkészítés előzte meg ezt, de nagyon élveztük a közös muzsikálást. A Saltatio-feldolgozás, a „Bread And Games” még tavaly év elején elkészült, de a zenekar csak most hozta nyilvánosságra (Aus fremden Federn), ahol olyan nevek vállalták a feldolgozásokat a Firkinen kívül, mint a Russkaja, Versengold, Kissin’ Dinamite, stb. Itt teljesen ránk bízták a dalok kiválasztását és a feldolgozás módját. Imádtuk a feladatot, hiszen megfirkinizálni egy létező slágert nagy kihívás, és persze jó móka. Önismeretnek sem utolsó, hiszen meg kellett fogalmazni magunknak azt, hogy mitől lesz firkines a Firkin, és ezzel a tudással kellett szétszedni, újraépíteni, „felöltöztetni” és sajáttá formálni az idegen dalt.
 
 
 
 
Rockbook: - Milyen terveitek vannak az év második felére? Terveztek őszi-téli klubturnét is a nyári koncertek után?
 
PJ: - Lemezkészítéssel és koncertezéssel fog telni az ősz, természetesen, ha a körülmények engedik. Van a járványnak egy pozitív hatása is: az idei külföldi koncertjeinket átrakták jövő évre, így végre korlátlanul tudunk fellépést vállalni Magyarországon, és máris több meghívást kaptunk, mint az előző években.
 
A zenekar Facebook oldala itt elérhető.
 
 
Tóth Mátyás