Bejelentkezés

x
Search & Filters

Titkolt Ellenállás - Több mint zene (2013) lemezkritika



A korong stílusosan húsz dalt tartalmaz, melyből tizenegy az elmúlt évek legjobbjaiból került ki. A legismertebb számok kronologikusan követik egymást, így rögtön 1993-ba utazhatunk vissza, az első felvétel még a Mindent vissza albumról származik, ám annak nem egyszerű felmásolásáról van szó. Mostanra már modernebb technikával felvértezve vették fel újra a srácok e dalt, valamint értelemszerűen a tagcsere következménye, hogy ma már nem Mondrucz Jani állhatott a mikrofon mögé. 2000 óta emblematikus személyisége a formációnak Cseresznye Gyuri, akivel az óta is együtt lázad a Titkolt a regnáló rendszerek ellen.

A második számmal is folytatódik a zúzás, szigorú hangvétellel haladunk tovább az időben, a „Figyelmeztetés nélkül” mondanivalója 1995-től aktuális. Nemcsak a magyar hősöknek állít emléket a zenekar. A Pesti Srácok mellett a nagyvilág számos más helyszínére elkalauzolnak minket, így górcső alá kerül az USA, megidéződnek Hoth páncélosai közel négy és fél percben a banda egyik legnépszerűbb dalában, és a „Cserkásszi katlan” sem hiányozhatott az életmű összefoglalásából. A „Romokban” című szám már napjainkról szól, itt már az ombudsman és a jogvédők is megkapják büntetésüket. Húsz év visszaemlékezése ezzel véget is ér, de a „Két évtized” dallam- és szövegvilága egyértelműsíti: a fiúk nem térnek le a csapásirányról a jövőben sem. Jó hír a legnagyobb rajongóknak, és azoknak is, akik legalább egy zúzós koncertben reménykednek még a közel jövőben, hogy Gyuri fennhangon hirdeti:„Nyíltan és titkoltan, itt vagyok, itt voltam!”

 

Titkolt Ellenállás - Két évtized

 

 

Öt évvel a 2006-os események után a TV-ostrom ma is ihletet adott a zeneszerzőknek, akik nem bánják azt sem, ha csőcseléknek minősíti őket a lakájmédia. A 15. számban emlékezhetünk vissza a rendőrség által brutálisan meggyalázott október 23-i eseményekre, míg a záró számban megelevenedő „Titkolt sztori” a banda beindulásától tömöríti négy és fél percbe az elmúlt húsz évet. „Harcban fogunk meghalni, győzni fog az igazság” – mondják.

A magyar fémzenében nem kis eredménynek mondható, több mint 30.000 eladott példánnyal büszkélkedő Titkolt semmit sem vesztett lendületességéből. Lassú, melankolikus számoktól mentes a legújabb album is, melyet csak akkor javaslunk hallgatni, ha már biztos, hogy lesz a közelben egy koncertjük, ahol élőben is tombolhatunk az akkordokra, más különben félő, hogy felbuzdulva a lelkesítő, fotelből felugrasztó szövegeken, lezúzunk néhány közelünkbe eső törékeny tárgyat. Harcosoknak, hazafiaknak muníció ez a korong, de azok sem fognak csalódni, akik nem vágynak másra, csak néhány igazi, hamisíthatatlan taktusra a bőrfejű zenék fénykorából, aktualizálva napjaink történéseire, változatlanul értelmes, elgondolkodtató dalszövegekkel.

Titkolt Ellenállás - Több mint zene dallistája

01. Ősi föld (Mindent vissza - 1993.)
02. Figyelmeztetés nélkül (Forró a levegő - 1995.)
03. Figyelj! (A "hatalom" emberei - 1997.)
04. A győzelem napja (Feltámadás - 1999.)
05. USA (Velünk vagy ellenünk - 2001.)
06. Az én keresztem (Tíz év - 2003.)
07. Hoth páncélosai (Így létezem - 2005.)
08. A Pesti Srácok (Gyanús dolgok - 2006.)
09. Magyar sors (Még mindig ugyanaz - 2008.)
10. Cserkásszi katlan (A harc folytatódik - 2010.)
11. Romokban... (18 - 2011.)
12. Két évtized
13. Legyen erőd!
14. Nem hittem volna
15. 06.10.23.
16. Iránytű
17. Élet menete
18. Minden az övék
19. A pénz istene
20. Titkolt sztori

 


A zenekar tagjai:

Cseresznye György: ének, vokál
Tóth Gábor: szólógitár
Salamon Roland: ritmusgitár, vokál
Farkas Krisztián: basszusgitár
Kima Norbert: dobok, vokál

 

Facebook: https://www.facebook.com/titkoltellenallas?fref=ts

 

Ági
 

 

 

Címkék: 
Titkolt Ellenállás