Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tíz megkerülhetetlen thrash/heavy metal album 1990-bőlMegannyi zenei album került bemutatásra 30 évvel ezelőtt, amelyek mára már legendássá vált albumokká értek az évek elteltével. 1990 nem csak azért volt jelentős a metal zenekarok történetében, mivel váltotta a ’80-as évek kiforratlan, nyers és agresszív stílusú metal stílusát. Hanem mert ez egy fordulópont volt, minden hasonló stílust képviselő zenekar történetében. Erős váltást mutattak ezek a zenekarok, mivel sokkal összetettebb, kifinomult és hang technikailag erős műveket tudtak megjelentetni. Íme tíz zenekar thrash- és heavy metal albuma, amely merőben szakított korábbi korszellemével és ma már korszakalkotó műként titulálandó. 
 
Slayer – Seasons in the Abyss
 
A Slayer ötödik nagylemeze váratlan fordulatot hozott a rajongóknak. Szakított korábbi elődjeivel és egy lassabb tempókra épült, mégis melodikusabb, thrash-normákra korlátozott dalokkal kivívta magának a sikereket. A démonikusan megszállt dalok csökkentett gyorsasága még túlvilágivá tette a Slayer elméletet, miszerint lehet így is ütős dalokat írni. A Reign in Blood könyörtelenségének és a South of Heaven komplexitásának vegyítésével a Seasons in the Abyss a legteljesebb Slayer album lett. A klasszikus albumok listáját ez a darab zárja.
 
 
 
Kreator – Coma of Souls
 
A Coma of Souls kétségtelenül a Kreator karrierjének legérettebb műve. Mesterien felépített dalok, a zenészi összhang és tagok közti dalszerzés olyan optimális egyensúlyt teremtett, amely máig tükrözi a Coma of Souls egészét. A thrash metal virágkora ilyen korra már kereskedelmileg eléggé mélyponton volt, így az album soha nem kapta meg az azt megillető elismeréseket. Megkerülhetetlenül a műfaj valódi mérföld köve.
 
 
 
King Diamond – The Eye
 
King Diamond összetéveszthetetlen hangja és zenészi tehetsége ezen a lemezen is lenyűgöző. A korábbi koncept albumjai cselekmény szálát félretéve, de más hasonló témákról továbbra is sokkolja a katolikus egyházat és szívesen énekel az emberiség elleni bűntettekről. Hátborzongató hangszerelési eszközökkel nagyszerűen tudják továbbra is közölni az olyan témákat, mint a boszorkányüldözés, keresztény atrocitás vagy a szexuális zaklatás. A zenekar itt mindenfajta oldalát bemutatja zeneileg és minőségét továbbra is fenntartja, amely az olyan klasszikusokkal vetekszik, mint az Abigail, Them vagy a Conspiracy.
 
 
 
Anthrax – Persistence of Time
 
A Persistence of Time az Anthrax történetében a legérettebb album. A rajongó tábor akkoriban elég vegyes érzelmekkel fogadta, de a kereskedelmi mutatók nem ezt vázolták. Mindennél jobban fogyott az új album, talán az olyan klasszikusok végett, mint a „Got the Time”, „In My World” vagy az „It In The Family”. Habár az album az első Joey Belladona-éra végét jelentette, de a korábbi albumjai árnyékában a korszak egyik jelentős darabjává érett idővel.
 
 
 
Megadeth – Rust in Peace
 
Minden bizonnyal a Rust in Peace az egyik legjobb thrash metal album és a zenekar történetében is kiemelkedő helyen rangsorolandó. A Megadeth egy új felállással és merőben más hangszereléssel megalkotta saját sikerlemezét. A „Hangar 18”, „Holy Wars” és „Tornado of Souls” számok a lemezről, ma már alap kövei a metal zenének. Az egyik legnagyobb hatású metal lemez szélesebb rajongó táborra tett szert és a kritikusokat is ledöbbentette a maga korában a lemez sikeressége és kidolgozottsága. Kereskedelmileg ugyan a sorban következő Countdown to Extinction lekörözte, de mégis ezt az albumot tartják a Megadeth rajongók örök klasszikusuknak.
 
 
 
Testament – Souls of Black
 
A Testament korábban megjelent lemezének sikerült átütő eredményeket elérnie, a következővel, a Souls of Black-el pedig elérték karrierjük csúcsát. A lemez sikerességét látva a Clash of the Titans gigaturnén a Megadeth, Slayer és Anthrax elzenekaraként léphettek fel, ahol még nagyobb népszerűségre tettek szert, így kellően sok emberhez jutott el zenéjük. Az album dalai zeneileg újra feldolgozottak, amelyek még a ’80-as évekbe íródtak, de lírai szempontból átírásra kerültek így a modernebb stúdiómunkákat követően az eredmény ötvözte a régi- és új stíluselemek mixét.
 
 
 
Pantera – Cowboys from Hell
 
A Pantera korábbi glam-heavy stílusával szakítva megalkotta zenei történetének kiemelkedő albumját a Cowboys from Hell-t. A groove jegyeiben íródott thrash metal stíluselemeit hordozó lemez nagyhatású alkotást jelentett a korszak hasonló zenéjében. Mintha az előző lemezeik soha nem jelentek volna meg, úgy adták ki nagy lemezkiadójukkal ezt a klasszikust. Tökéletesre csiszolt, halál pontosságú dalaival új korszakot nyitott a thrash metalba, később ettől eltávolodva a groove metal megkerülhetetlen alakjai között foglaltak helyet. Dimebag Darrell erőteljes ritmusszekciói, kifinomult és innovatív gitárjátékai karakteressé tette a Panterát és átírta a korábban róluk alkotott véleményeket.
 
 
 
Annihilator – Never, Neverland
 
A felállásváltást követően Jeff Waters bandája alkalmazkodott a kor thrash metal színteréhez, így háttérbe téve az Alice in Hell kizsigerelő, ízig-vérig metal védjegyeit egy újabb hangzású lemez kiadásán volt. A Never, Neverland emblematikus metal album lett, amely később összeforrott az Annihilator képével, így egy kerek egész alkotást tudhattak be maguknak. A lemez népszerűsége abban rejlett, hogy egy modern hangzású, a metal alapvető elemeit tartalmazó, gyors és könnyen befogadható lemezt készítsenek. Coburn Pharr énekével, olyan zseniális számok születtek erről a lemezről, mint a „Stonewall”, „The Fun Palace”, „Phantasmagoria” vagy a címadó dal. 
 
 
 
Death Angel – Act III
 
Az Act III máig megosztó albumként van jelent a Death Angel diszkográfiában, mivel eltérő stílusban írta dalait a korábban megjelentetett The Ultra-Violence és Frolic Through the Park mellett. A zenekar szintén alkalmazkodott a korabeli elvárásokhoz és mivel első nagykiadós lemezük volt, így kétségkívül minél többet ki akartak magukból hozni és maradandót alkotni. A zenekritikusok egy nehéz metal albumként jellemezték, annak ellenére, hogy néhol tartalmaz funk és akusztikus elemeket. A „Seemingly Endless Time” és a „A Room with a View” kislemezes lett az albumról és videóklipeket is kaptak. 1990-ben egy igen jelentős metal albumként jellemezték.
 
 
 
Judas Priest - Painkiller
 
A Judas Priest pályájának legerősebb alkotásaként hivatkoznak a Painkiller-re. A lágyabb szintis Turbo lemez és a néhol erőltetettnek tűnő Ram it Down után a Painkiller egy hatalmas áttörés volt, mind a zenekar, mind a metal történetében. A zenék agresszívebbek, nyersek, mégis hangzatosak lettek és a mai napig örökzöld klasszikusok. Az első Halford-éra legnagyobb hatású és lebilincselő albuma, amely az akkori metal színteret teljesen megrázta és messze menőleg az egyik, hanem a legjobb lemez az 1990-es évben. 
 
 
 
Csernus Ábel