Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tizenöt borító, amin változtatni kellett - Íme az eredeti és a végleges verziók!

A lemezborító gyakran szorosan kapcsolódik az adott album koncepciójához, vagy egyszerűen csak azzal a szándékkal készült, hogy figyelemfelkeltő legyen. Azonban az is előfordul, hogy az elsőre kitalált kép valami oknál fogva túl erősnek bizonyul, így le kell cserélni. Az Ultimate-Guitar szerkesztősége most tizenöt ilyen esetet válogatott össze.
 
- Bon Jovi - Slippery When Wet: mai szemmel már semmi túlzót nem találunk és igazából a 80-as években is számos sokkal erotikusabb töltetű borító átment a rostán, a Slippery When Wet-é viszont valamiért nem, és végül le is cserélték.
 
Eredeti verzió:
 
 
 
A végleges verzió:
 
 
 
 
- Pantera - Far Beyond Driven: a Pantera tagjai úgy döntöttek, egy fúróval átszúrt ánusszal fejezik ki véleményüket a modern világról a hetedik albumuk borítóján, de talán nem meglepő, hogy az illetékesek nem rajongtak az ötletért, így ánusz helyett egy homlokba áll bele az a bizonyos fúró.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- Dilated Peоples - Tаrget Practice: a kislemez nem sokkal a 9/11-es terrortámadás után jelent meg és már a címe is nagy port kavart, az pedig különösen, hogy a borítón egy elektronikus térkép látható, amelyen épp New York került a célkeresztbe.
 
Csak az eredetiről van kép:
 
 
- Rоger Waters - The Prоs and Cоns оf Hitch Hiking: a feministák nem díjazták Roger Waters 1984-es első szólóalbumának borítóját, ugyanis szerintük szexista volt és nemi erőszakra ösztönözte az embereket. Ezért végül egy fekete csík került a borítón látható nő fenekére.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- Tad - Jack Pepsi: a Pepsi valószínűleg már az ittas vezetést éltető dalnak sem örült túlságosan, de az eredeti borító, amelyen egy Jack Daniels-es és egy Pepsi-s üveg rángat egy-egy részeget már végképp sok volt nekik, így a Tad végül egy, a Pepsi logójára nagyon hasonlító képet tett a borító. Azt nem tudni, a Jack Daniels mit gondolt a dalról és az eredeti képről.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- Jane's Addictiоn - Ritual de lо Habitual: a Warner ugyan különösebben nem lelkesedett Perry Farrell eredeti borítójáért, de végül jóváhagyták, csakhogy a viszonteladók tiltakozni kezdtek, ezért végül a kép helyett az alkotmány szólásszabadságra vonatkozó részének szövege került a borítóra.
 
Csak az eredetiről van kép:
 
 
 
- Ice Cube - Death Certificate: Ice Cube a szólókarrierje során is megosztó személyiség maradt és ezt 1991-es albumának borítója is jól tükrözi. A képen egy Uncle Sam nevű, amerikai zászlóval letakart holttest látható egy hullaházban, ráadásul a rapper a dalaiban sem finomkodott a megfogalmazásaival. A Billboard magazin egy cikkel állt bele a zenészbe, a viszonteladók egyhangúan bojkottálták az albumot, Oregon államban pedig egy üzletbe sem kerülhetett ki a rapper fotója.
 
Eredeti:
 
 
A 25. évfordulóra kiadott:
 
 
- Guns N' Rоses - Appetite fоr Destructiоn: sok zenekarnak vannak megosztó momentumai, a Guns N' Roses azonban talán rekordot is döntött, annyi potenciális rajongót sikerült megsérteniük a dalaikkal. És még csak ezek után jött az Appetite for Destruction eredeti borítója a nemi erőszakot elkövető robottal, ami már tényleg túl soknak bizonyult, így végül egy kereszt került a borítóra, amelyen a zenekar tagjai is megjelennek halálfejek formájában.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- Alice Cооper - Lоve it tо Death: a Love it to Death borítóján egy hüvelykujj okozott problémát, amely valóban eléggé hasonlított egy péniszre, így az utánnyomás során a Warner illetékesei ki is retusálták onnan.
 
Az eredeti és a végleges:
 
 
 
- The Black Crоwes - Amоrica: az enyhén kilátszódó fanszőrzet azonnal kicsapta a biztosítékot a befolyásos, konzervatív viszonteladóknál, így a Universal hamar el is tűntette azt, és csak az amerikai zászló színeiben pompázó fehérnemű maradt meg.
 
Csak az eredetiről van kép:
 
 
 
- The Five Keys - Оn Stage!: itt is hasonló volt a helyzet, mint Alice Cooper-ék esetében. A borítón a zenekar öt tagja látható, és a sor elején lévő Rudy West jobb kezének mutatóujja elég szerencsétlenül lóg bele a képbe, ezért sokan pénisznek nézték. A Capitol Records nemes egyszerűséggel kiretusálta az ujjat a későbbi kiadásokról.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- The Beatles - Yesterday and Tоday: a Capital először korábbi Beatles albumok borítófotóiból ollózta össze a Yesterday and Today borítóját, a zenészek azonban úgy érezték, a kiadó ezzel lemészárolta a művészetüket, ezért előálltak az alábbi kép ötletével. A viszonteladóknak azonban pont ez a verzió nem tetszett, ezért a Capital kénytelen volt bevonni több ezer példányt a lemezből, amelyre végül egy jóval visszafogottabb kép került, amelyen egy bőröndöt vesznek körül John Lennon-ék. A "henteses" borítóval ellátott kiadás a mai napig hatalmas kincs gyűjtők számára.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
 
- Lynyrd Skynyrd - Street Survivors: ebben az esetben sajnos a zenekar a körülmények áldozata lett: a Street Survivors című ötödik albumuk 1977. október 17-én jelent meg, a csapat repülőgépe pedig három nappal később lezuhant és három tag életét vesztette. Ezután már a Street Survivors cím is más színezetet kapott, a lángok közt álló zenészek fotója pedig különösen problémás lett. A cím maradt, a fotó hátterét azonban sima feketére cserélték.
 
Eredeti:
 
 
Végleges:
 
 
- Spinal Tap - Smell the Glove: Igaz, hogy egy fikciós albumról van szó, de a borító, amely egy négykézláb álló, olajos testű, pórázra vert nő látható, aki elé egy férfi kéz egy fekete kesztyűt tart, hogy szagolja meg, így is túl soknak bizonyult, így végül egy sima fekete kép került a helyére.
 
Eredeti:
 
 
Végleges: