Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Tornádó, földrengés – járványok, dögvész.” - Athame: Hódító lemezkritika



A szegedi Athame régi motorosnak számít az underground black metal vadregényes térképén. Élőben többször, míg hanghordozón először van szerencsém hozzájuk, a nem olyan rég megjelent Hódító lemez képében. A saját kiadásban megjelent korong, tradicionális felfogásban íródott black metal muzsikát rejt, amit hamarosan kifejtek bővebben.

A Metal Archives oldalon kutakodva, a két demó (?) után ez az első nagylemeznek mondható anyaga a csapatnak, Vojnits Kinga (egykori basszer) helyét a Fall és Symphony Of Symbols zenekarokból ismerős Kovács Zoltán Frigyes vette át. A többiek maradtak a szokásos hangszereiknél (Szenti Árpád – dob, Szenti Attila – ének és Molnár Szabolcs – gitár, illetve a booklet-ben Szalma Tamás neve is meg van említve, mint ex-gitáros) de lássuk akkor a Hódító-t.

 

 

Akusztikus gitártémával majd BM vágtába átváltva nyit az „Átok”, bömböl a két-lábgép, a károgás szerű ének (amiből még 2-3 különböző tónus fedezhető fel az albumon) végig magyarul van előadva, passzol a zenéhez. Egy szép szólót is kapunk Szabolcstól a dal végére. A „Nincs”-ben szépen zakatolnak a gitárok, hallatszik, hogy képzett zenészek alkotják az Athame-t, rövid gitárszóló fűszerezi a középrészt, a dobtémák 220 kilométer per órával pörögnek. Az „Aranyló reggel, ezüstös éj” akár BM balladának is titulálható, hangulatilag legalábbis, lassan vonul: az ének itt nyílik meg leginkább, amitől különlegessé válik ez a dal. A címadó  szélvész tempókkal operál, a régi nordikus bandák hatása érezhetően kitapintható, benne van minden (erőszak, fájdalom, gyűlölet, keserűség…) ami a black metal műfajára jellemző. Amúgy ez az összetett hangulat az egész lemezt végigkíséri. Az „Aranykor”-ban is vannak dallamosan kimunkált részek, de senki ne gondoljon nyálas gitár harmóniákra, az Athame-ban ezeknek írmagját sem találni. Ez a kedvencem a lemezről, ügyesen megírt tétel. „A természet hangja” tradicionális BM headbanger témával indít, majd visz végig a sodrás, a dobmunka különösen brutális, nem véletlenül Árpád megyénk egyik legjobb képességű extrém metal dobosa. Ez a dal is kiemelkedően jó lett.

„Érted égjen a máglya, fényt hozván az éjszakába, lángjait táplálja tested, elemészt mindent, mi maradt belőled” – kántálja e sorokat Szenti Attila énekes, az utolsó előtti nótában, az „Érted ég a máglyában”. Munkája változatos, abszolút érthető, amit mesél-mond. Külön örvendetes dolog amúgy, hogy a srácok nem voltak restek és beletették a borítóba a szövegeket-verseket, melyeket a Szenti testvérek jegyeznek. Az utolsó szám, a „Tűzbe dobott szavak” az „Opus Nocturne”-os, „Those Of The Unlight”-os Marduk fénykorát idézi fel bennem, amikor a black metal még nem terjedt el szélesebb körökben, csak páran látták lobogni a fekete lángot.

 

 

A Lóczi Dalma festette illusztris (és színeiben jól megkomponált) borító valahol Aurea Aetas munkáit juttatja eszembe, illik ehhez a zenéhez. A CD egész kivitelezése is egyszerű, letisztult, nem pedig egy okkult-szimbólumrendszer kesze-kusza, érthetetlen design szövevénye.

Mindent összegezve ez egy szépen megírt, hangulatos black metal lemez, amely megpróbál saját ösvényt kitaposni magának, ebben pedig csak bíztatni tudom őket.

Az Athame elérhetőségei: Facebook, Bandcamp

 

A teljes album itt meghallgatható:

 

 

Lupus Canis