Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tovább halad az örökmozgó - P. Mobil: 'Csoda történt' lemezkritika



Egyrészről szerencsére nem kell csodának tekinteni egy új P. Mobil lemezt, mert alig 3 éve jelent meg az előző és azóta is aktív a csapat, másrészt viszont Lóri győzelmét tekinthetjük annak a kór fölött, ami engedi tovább haladni az örökmozgót.

A legújabbkori P. Mobil fontos alapjának Baranyi Lászlót tartom. Egy olyan zenekarban, ahol a mikrofon mögött Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe állt korábban, már nem nagyon kerülhetne magasabbra a léc. Volt szerencsém többször is hallani koncerten, valamint a Farkasok völgye lemezen is bizonyította, hogy átugorja azt a bizonyos lécet. Az előző album óta valamennyit még mélyült is a hangja, még hard rockosabb lett.

A cd digipack csomagolása tetszetős. A külső borítókép kifejezetten szép. A booklet nem a külső borító képét ismétli, hanem saját grafikája van, egy karikatúra képében. Mindig szerettem az ilyen megoldást, így egy plusz oldalnyi néznivalót kapunk. A booklet sok oldalas és igazából egy koncert-fotóalbum. Így kicsit olyan hatása van mintha egy koncert lemez könyvecskéjét lapozgatnám. A dalszövegeket viszont nélkülözi.

Pár másodperccel a cd felpörgése után már ömlött is a hangfalakból a jól felismerhető “Mobilos” hangzás. A hangszeres szekció a helyén van, nem lesz gond. Nyugtattam volna magam, ha lett volna fikarcnyi kétségem is.

A Bonobó ízes hard rockjával indul a lemez. Hömpölyög a háttérben a Hammond. A zene akár ‘79-ben is íródhatott volna, a szöveg viszont teljesen aktualizált. Mégsem dobja le magáról egyik a másikat.

 

 

A címadó dal szépen illik a zenekar nagyívű, komolyabb hangvételű dalai közé. Egyszerű, fülbemászó billentyű és gitárkíséret. Azonnal tapad.

A Hógolyó némi dühös-szarkasztikus múltidézés. Fűti az energia. A szövegekben mindig erős volt a zenekar. Nem tudom hogy konkrét “célpontja” van-e a szövegnek, vagy általánosan céloz be bizonyos embereket, de eléggé betalál. Lóri most is nagyokat alkotott.

 

 

A szerelmes-Mobil dal archetípusát a Mivel szeretnél képében kapjuk meg.

Bármelyik pillanatába tekerek bele a cd-be, süt róla, hogy mennyire egyben van. Az ének, a zene, minden.

A Láncos körhinta nem mentes a pikáns áthallásoktól, de azért a zene itt sem lazít, majd csak az ezt követő nótában. A leglazább szerzemény egyértelműen a Helló, hogy vagy?

A hetedik, egyben utolsó dal, a Ne féljetek, nem megyünk haza az egyetlen, aminek szövegét nem Schuster Lóránt jegyzi és érdekes mód ez az egyetlen amelyiknek a szövege megtalálható a bookletben.

A lemez elsőre kevésnek tűnően összesen hét dal tartalmaz, viszont ezek közül egy sem rövidebb négy percnél, így végül a fél órát meghaladja a játékidő. Ami pedig még fontosabb, mindegyik dal nagyon jó lett. Nem volt hiányérzetem a sokadik hallgatásra sem.

A 'Csoda történt!' album dallistája:

1. Bonobó
2. Csoda történt
3. Hógolyó
4. Mivel szeretnél
5. Láncos körhinta
6. Helló, hogy vagy?
7. Ne féljetek, nem megyünk haza

 

 

A P. Mobil elérhetőségei: Honlap, Facebook.

vtb