Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tudtad, hogy rengeteg rock/metal dalt a sorozatgyilkos Báthory Erzsébet ihletett?



Báthory Erzsébet neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng: a grófnő még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült a nyugati világ legtöbb áldozattal rendelkező női sorozatgyilkosaként. A grófnőről többféle legenda is kering: a legelterjedtebb szerint szűzlányokat kínzott és ölt meg, hogy megfürödhessen a vérükbe és ezzel megőrizze fiatalságát, de az is elképzelhető, hogy kannibál volt, sőt, egy lánynak egyenesen azt a parancsot adta, hogy főzze meg és fogyassza el a saját húsát. Az áldozatok számával kapcsolatos információk is megoszlanak, de egy korabeli szemtanú feljegyzései szerint a grófnő 650 nővel végzett. Báthoryt végül per szabályos per és tárgyalás nélkül elítélték és egy ablaktalan cellába zárták, ahol négy évvel később, 54 éves korában meghalt. Szép nők, gyilkosság, vér, rejtély... nem csoda, hogy a történet sok metalzenekart is megihletett. A Loudwire most a szerintük legjobbnak tartott 11-et gyűjtötte össze.
 
Bathory - Woman of Dark Desires: mi mással is kezdődhetne a lista, mint egy olyan zenekarral, amely a nevét is a Vérgrófnőtől kölcsönözte. A Woman of Dark Desires a csapat Under the Sign of the Black Mark című harmadik albumán található és teljes egészében Erzsébtről és vérszomjának csillapításáról szól.
 
 
 
Ghost - Elizabeth: egy kíméletlen sorozatgyilkos történetéről valószínűleg eszünkbe sem jutna tempós, táncolható dalt írni, de a Ghost megtette az Opus Eponymous albumon, amelynek Elizabeth című tételében a magyar grófnőről szóló sötét hangulatú szöveg keveredik a jóval könnyedebb dallammal.
 
 
 
Cradle of Filth - Desire in Violent Overture: a Cruelty and the Beast egy konceptalbum, amely a grófnőről és kegyetlenségeiről szól, Dani Filth-ék azonban nem érik be a felszínnel, hanem azt is boncolgatják a dalokban, hogy milyen pszichológiai háttere lehetett a kínzásoknak és gyilkosságoknak. A lemez bónuszdala egy Venom feldolgozás, azonban nem a Countess Bathory, hanem a Black Metal.
 
 
 
Venom - Countess Bathory: a Venom 1982-es Black Metal című albuma óriási hatással volt számos thrash, speed és black metal zenekarra. A Countess Bathory szövege arról szól, hogy a szűzek napközben kedvükre ehettek-ihattak, azonban amikor leszállt az új, a grófnő végzett valamelyikükkel és megfürdött a vérében.
 
 
 
Slayer - Beauty Through Order: a Slayer nem egy dalt írt sorozatgyilkosokról, vámpírokról, halálról és vérről, így esetükben inkább az a meglepő, hogy csak a 11. albumukon jutottak el Báthoryhoz, igaz, ha valahol, akkor épp egy World Painted Blood című lemezen van a helye.
 
 
 
Behemoth - Transylvanian Forest: ez a dal némileg kilóg a sorból, ugyanis nem kizárólag csak Báthoryról szól, hanem az erdélyi vidékről, ahol az igazi Drakula, Vlad, a karóbahúzó élt, de itt állt a Vérgrófnő kastélya is, aki szintén megjelenik a szövegben.
 
 
 
Electric Wizard - Torquemada 71: a doom legenda Electric Wizard dala általánosságban a kínzásról szól, de Erzsébet is megjelenik benne, sőt, egyenesen Halálkirálynőnek nevezik őt.
 
 
 
Candlemass - The Bleeding Baroness: a Candlemass a 80-as évek óta játssza sötét doom metalját, de Báthoryhoz csak a 2009-es Death Magic Doom albumon jutottak el, igaz, ezen egy több mint hétperces nótát szenteltek neki. A The Bleeding Baroness három részből áll össze és a grófnő gonosz vágyait és vérszomját taglalja.
 
 
 
Kamelot - Elizabeth: III. Fall From Grace: a Kamelot szintén egy háromrészes dalt szentelt a Vérgrófnőnek Karma című ötödik albumán. A nóta különlegessége, hogy az első két rész, a Mirror Mirror és a Requiem for the Innocent Erzsébet szemszögéből, egyes szám első személyben íródott, a harmadik fejezet azonban már a letartóztatásának körülményeit meséli el külsős szemlélőként.
 
 
 
Tormentor - Elisabeth Bathory: a legendás magyar zenekar csavart egyet a Báthory-sztorin és nem a vérben fürdésről, hanem a grófnő egyéb kegyetlenségeiről írt dalt. Az Elisabeth Bathory szövegében arról hallhatunk, hogyan szúrt tűket a láűnyok körme alá és hofyan merítette őket jeges vízbe, hogy halálra fagyjanak. A dalt később a Dissection is feldolgozta.
 
 
 
Siouxsie and the Banshees - An Execution: a dalt Robert T. McNally Dracula was a Woman: In Search of the Blood Countess of Transylvania (Drakula nő volt: Az erdélyi Vérgrófnő nyomában) című regénye ihlette, amely Báthory örökségét és mítoszát kutatja. A dalszövegben meg is jelenik egy konkrét rész a könyvből, amely arról szól, hogy Erzsébet látta, ahogy három katona a földre visz egy lovat, felvágja a gyomrát, majd odaviszik a bűnös cigányt, belegyömöszölik az állat gyomrába és egy nagy tűvel és kötélszerű cérnával belevarrják.