Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Tudtam, hogy színpadon szeretnék énekelni, mert ez az én utam" - interjú Kárász Dáviddal



Kárász Dávid a Sztárban Sztár leszek! című TV2 zenés műsorban mutathatta meg énekesi tehetségét, bár előzetes zenei múlttal is rendelkezik. Hangszíne és vokális adottságai olyan embereket is elértek, mint én is, akik eddig külföldön tevékenykedtek a művészetek világában. 12 éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött, rögtön tudtam, hogy Dávidot hazánkban nagyon meg kell becsülnünk. Felkerestem, hogy mit szólna egy szakmai interjúhoz. Pár levélváltás után, sikerült a megkeresést stabil síkra helyezni és most válaszol a kérdéseimre, amelynek szívből örülök, mert azt érzem, hogy ez a fiatal tehetség, még komolyan sokra viheti. Az első dolog, ami eszembe jut róla: „Neki énekelni kell.” 
 
Rockbook: - Szia Dávid! Engedd meg, hogy gratuláljak Neked, bejutottál egy tehetségeket kereső ismert műsorba, ennek nyilván volt alapja. Továbbá a döntésedhez, hogy a zenével szeretnél a továbbiakban foglalkozni és ezzel színesíteni a hazai zeneipar palettáját, egyedi hangoddal. Nagyon vártunk már Téged.
 
Kárász Dávid: - Szia Freyja! Köszönöm a kedves szavakat!
 
 
Rockbook: - Mikor kezdted el fölfedezni a hangod? Volt, aki ezt korábban felismerte benned és zenei irányba terelt? 
 
K.D.: - Általános iskolában, harmadik osztályos koromban kezdtem el zeneiskolába járni és szolfézs órákon is megjegyezték, hogy szép hangom van, de valahogy úgy alakult, hogy az énekléssel nem foglalkoztam. A hangi adottságaimra középiskolás koromban figyeltek fel. Először az iskolai kórusban énekeltem, majd egy nemzetközi énekversenyen is indultam Siófokon, ahol bejutottam a gálaestre, ahova a zsűri által legszínvonalasabbnak ítélt produkciók jutottak be. Zenei irányba a zeneiskolai trombita tanárom terelt volna, de mivel a hangszert nem szerettem igazán, nem tanultam tovább a zenei konzervatóriumba. A sors fura fintora, hogy, utólag értesültem, hogy a konzervatóriumban válthattam volna trombitáról ének szakra.
 
Rockbook: - Akkor most már értem, hogy ennyi év fúvós múlt után, miért van ekkora tüdőkapacitásod. Mikor vált világossá számodra, hogy az éneklés az, amivel foglalkozni szeretnél? 
 
K.D.: - Amikor már 4 éve dolgoztam tűzoltóként, egyre inkább éreztem, hogy nem jó helyen vagyok. Siófokon találtam egy rock slágereket játszó hobbi zenekart, ahol heti rendszerességgel próbáltunk. Ennek köszönhetően a művészeti oldalam - amitől az évek alatt eltávolodtam - egyre jobban erősödött. A munkámban egyre inkább nem éreztem jól magam és kerestem a lehetőségeket, hogy a színpadon állhassak és énekelhessek, szerepelhessek. 2021. tavaszán a Facebookon jött velem szembe egy hirdetés, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színház lelkes fiatalok jelentkezését várja a Fame című musicalhez. Jelentkeztem egyből és sikeresen vittem a castingokat, de sajnos a legutolsó fordulóból -ahol rajtam kívül csak  színészek voltak- nem jutottam tovább. Rendkívül csalódott voltam, hiszen az álmom kapujában voltam. Ezzel párhuzamosan jelentkeztem a Sztárban Sztár Leszek! második évadába. A színházi pofont átértékeltem, hiszen amatőrként, az utcáról beesve jutottam be a casting utolsó körébe, ahol rajtam kívül csak profik voltak. Ez volt az a pillanat amikor tudtam, hogy én a színpadon szeretnék énekelni, mert ez az én utam! Ezt a lendületet hoztam magammal a televízió műsor válogatásaira.
 
Rockbook: - Hogyan határoznád meg saját hangszíned és a hangterjedelmed? 
 
K.D.: - Tenor férfihangom van. Pontosan a terjedelmét nem mértük be mostanában, de hamarosan biztos sor kerül rá. Fejhangon már a női magasságokat is ki tudom énekelni. 
 
Rockbook: - Ha saját lemezről lenne szó, milyen stílusú lenne az első? 
 
K.D.: - Az első lemezem szerintem indie rock vagy pop rock stílusú lemez lenne, azért, mert ebben meg tudnám mutatni az énekhangi adottságaimat és a lelki világomat is jól tudnám tükrözni a dalokban.
 
Rockbook: - Ha van, ki a hangi példaképed a hazai és a külföldi zenei világban?  
 
K.D.: - Három ember jut most eszembe az egyik Freddie Mercury. Nem véletlenül őt választottam az előválogatóra. Szerintem őt nagyon nem kell megmagyarázni miért. Nagyon sajnálom, hogy élőben már nem hallhattam őt. 
 
A második Adam Lambert, ő azért, mert szerintem a hangunk sokban hasonlít. A műsor alatt több visszajelzés is érkezett felém, hogy ilyen Adam-es hangmagasságokat Magyarországon nem sok férfi előadó tud kiénekelni és én a műsorban bizonyítottam, hogy nekem megy. 
 
A harmadik Ryan Tedder, a OneRepublic frontembere. Vele kapcsolatban van egy viszonylag friss élményem. Nagyon nagy szerencsém volt, hogy pár hete hallhattam őt élőben a Hősök terén énekelni és leesett az állam, ez a férfi egy zseni. Hihetetlen hangképzési technikája van.
 
 
Rockbook: - Ki az a magyar és külföldi énekes, akinek az előadásmódja megfog Téged, és szereted látni a színpadon? 
 
K.D.: - Ugyancsak Freddie-t hoznám fel példának. Ahogy élt a színpadon, az fenomenális és nagyszerűen kezelte a közönséget is. Magyarországon nem tudok ilyen karizmatikus előadót.
 
Rockbook: - Mit jelent számodra a zene? 
 
K.D.: - Számomra a zene egy meditáció. Nagyon hálás vagyok szüleimnek, hogy anno beírattak zeneiskolába, mert a zene által sok nagyszerű embert ismertem meg és egy eszközt is kaptam arra, hogy átadjam a hallgatóságnak a gondolataimat, érzéseimet.
 
Rockbook: - Később szerinted mennyire fog változni a hangszíned? Szerinted meg tudod tartani ezt a széles hangtartományt? 
 
K.D.: - A kor előrehaladtával biztos, hogy mélyebb lesz majd a hangom, de ez igazából nem fog zavarni, maximum mélyebb hangfekvésekben is tudok majd énekelni, az most úgysem megy annyira.
 
Rockbook: - Most jársz énekórákra? Mivel tartod karban a hangod? 
 
K.D.: - Jelenleg egy kis pihenőt tartok, de a jövőben fogok énektanárhoz járni, mert mindig van hova fejlődni. A műsor alatt eléggé intenzíven igénybe lettek véve a hangszalagjaim, 6 héten keresztül folyamatosan énekeltem, különböző zenei stílusokban. Ennek köszönhetően rengeteget fejlődtem. Ezt akkor vettem észre, mikor a döntő hetében elénekeltem a középdöntős dalomat (Adam Lambert- Whataya want from me). Sokkal könnyebben tudtam elénekelni, mint anno. Meg is lepődtem magamon és büszkélkedve meséltem ezt Lajtai Katinak, aki a műsor alatt az énektanárunk volt.
 
Rockbook: - Kötnél biztosítást a hangodra, ha sikerül az álmaidat valóra váltani? 
 
K.D.: - Ezen még nem gondolkoztam, de ha úgy alakulna, hogy ebből keresném a kenyerem, akkor mindenképp kötnék biztosítást.
 
Rockbook: - Milyen zenei előadásban szeretnéd a legjobban megmutatni magad a jövőben? Van elképzelésed? 
 
K.D.: - Gyermekkori álmom volt, hogy musicalekben, rockoperákban szerepelhessek. Ehhez az álomhoz most kerültem a legközelebb, úgyhogy mindent megteszek azért, hogy ez valóra válhasson.
 
Rockbook: - Szerinted mennyi idő kell egy énekesnek, hogy profi előadóvá váljon és szerinted mitől függ ez? 
 
K.D.: - Ez egy nagyon jó kérdés. Pontosan nem tudom megmondani, de szerintem ez attól függ, hogy milyen az adott énekes személyisége. Alázatosnak kell lenni, nem szabad, hogy elszálljon a hírnévtől és folyamatosan fejlődnie kell, tanulnia azoktól, akik már régóta a szakmában vannak. És ha ezek mellett nagyszerű ember is marad, akkor nem csak profi énekessé, hanem igazi művésszé válhat.
 
Rockbook: - Freddie Mercury-t, és Adam Lambert-et énekelni, de Robbie Williams-et és Bon Jovi-t is idesorolhatjuk, elismerhetjük, hogy született tehetséggel kell rendelkezni. Melyikük hangja áll hozzád a legközelebb? 
 
K.D.: - Köszönöm szépen, a hangot ajándékba kaptam Istentől. Hangilag Adam Lambert áll hozzám legközelebb. Emberileg nem ismerem annyira őt, de szerintem mindketten érzékeny személyiségek vagyunk és ugyanúgy bele tudjuk tenni az előadásba ezt az érzékenységet. Adam is szerepelt musicalekben és utána indult be a szóló karrierje. Remélem hasonló utat tudok majd bejárni a hazai zenei életben.
 
Rockbook: - Adam Lambert rocktenor hangja és hangterjedelme (akit Te tökéletesen, hiba nélkül kiénekeltél, tegyük hozzá) ikonikus a világon. A második lemeze mégis funky stílusú és azt is kiválóan megoldotta. Nem lehet megunni a lemezt. Te is bevállalnál ilyet, vagy hiányozna a basszusgitár? 
 
K.D.: - Természetesen bevállalnék. A műsor alatt sok zenei stílusban kipróbáltam magam és rájöttem, hogy mennyit tud fejlődni ez által az ember. Szóval jót tenne, ha kimozdulnék a komfortzónámból és más zenei stílusban is kipróbálhatnám magam.
 
 
Rockbook: - Van még más hangszer, amin játszol? 
 
K.D.: - A trombita volt a fő hangszerem. Amikor jelentkeztem a siófoki zeneiskolába gitár tanszakra szerettem volna felvételizni, de sajnos már nem volt hely. Ott a felvételin ajánlották a trombitát. Nagyon csalódott voltam, de rábólintottam. Ez az érzés viszont bennem maradt, sosem szerettem meg igazán a trombitát, de ettől függetlenül 13 évig trombitáltam, talán a zene szeretete vitt előre. Körülbelül 10 évvel ezelőtt döntöttem el, hogy márpedig meg tanulok gitározni. Az alapokat magántanárnál tanultam meg, utána pedig otthon fejlesztettem magam. Na, azért annyira nem lettem gitárvirtuóz, de le tudom kísérni magam. 
 
Rockbook: - Tulajdonképpen egy biztos állást adtál fel egy új irányért, bár ez kétségtelen, hogy Neked énekelni kell. Hogy érzed magad az új szituációban? Megtaláltad magad benne? 
 
K.D.: - Igen, tulajdonképpen 19-re lapot húztam. 6 évet voltam hivatásos tűzoltó, de az évek során egyre jobban éreztem, hogy nem jó helyen vagyok, a színpadra vágyom. Nehéz döntés volt, mert a biztosból a bizonytalanba léptem, de tudom, hogy ez az én utam és a műsor ezt megerősítette. Jó úton haladok, remélem sikerül  a színészi énekes karrier és az álmaim valóra válnak!
 
Rockbook: - Hogy állsz a csapatmunkával? Örülnél neki, ha kapnál egy dalszöveget vagy inkább saját magadnak írnád a dalaidat? 
 
K.D.: - A dalszövegírást is gyakorolni kell. Jelenleg nagyon görcsösen próbálok gondolatokat kipréselni magamból és még nem jött el az a nagy áttörés bennem, hogy jó dalszövegeket írjak.
 
Elton John is így kezdte, a dalai megvoltak, csak szöveget nem tudott írni hozzájuk. Éppen ezért elfogadnám, ha írnának nekem dalszövegeket, bár itt felvetődik a kérdés, hogy mennyire lennének önazonosak azok a sorok?
 
Rockbook: - Milyen témájú számokat részesítesz előnyben? Ergo mi az, amiről legszívesebben énekelnél? Saját személyes történetek vagy inkább mások történetei inspirálnának? 
 
K.D.: - Szerintem a legfontosabb, hogy amiről éneklek, azzal tudjanak azonosulni az emberek, függetlenül attól, hogy azok a sorok az én gondolataim vagy másé. A lényeg, hogy megfogja a hallgatót. 
 
Az előző pontban arra már utaltam, hogy a személyes történeteket, még nem tudom dalszövegbe foglalni, de remélem idővel sikerül majd.
 
Rockbook: - Ha jól tudom, van egy csapatod, az Abszolute együttes. Mesélj erről kicsit. Hányan vagytok, milyen hangszerekkel, milyen zenét játszotok? 
 
K.D.: - Igen, minket a zene szeretete hozott össze. A banda két alapító tagja siófoki és már a kezdetekkor én is benne voltam a zenekarban. A repertoárunk nagy részét a 80-as, 90-es évek hazai és külföldi rock slágerei teszik ki, hogy néhány nagy zenekart kiemeljek: Queen, The Police, Pink Floyd, AC/DC, Guns N' Roses. 
 
A zenekarban heten vagyunk, dob, basszusgitár, két szólógitár, billentyű, két ének felállásban.
 
Nem tagadom, hogy a zenekar nagyon sokat segített abban, hogy elinduljak ezen a pályán. Ők adták meg a kezdő lökést.
 
Rockbook: - Mivel alapvetően rockzenére teljesen jól be vagytok rendezkedve, azt gondolom, hogy ez minden korosztály zenéje, aki szereti. Ki a célközönség, kiknek játszotok? 
 
K.D.: - A tapasztalatom, hogy a legnagyobb bulik még mindig a magyar zenekarok slágereire (Edda, Beatrice, Bikini, Republic) indulnak be. Az egyik fellépésünkön az akkor 3 éves keresztlányom élvezte a legjobban a zenét, szóval a célközönség a 3 évestől fölfelé mindenki! 
 
Rockbook: - Őszintén megmondom, hogy amikor hallottalak, kicsit megnyugodtam, hogy előkerültél és fölfedeztek. Én sem ismertelek ezelőtt, de úgy érzem, hogy szép jövő előtt állsz. Legyen így. Ehhez kívánok Neked türelmet, kitartást, önmagad megtalálását a zenében, nagyon sok sikerrel kikövezve. Köszönöm Neked az interjút és azt, hogy jobban megismerhettük így az emberi oldalad is. 
 
K.D.: - Én is köszönöm szépen!
 
 
Az interjút készítette: Martis Freyja, művészeti vezető
 
Fotó: TV2 (mint Adam Lambert), Kárász Dávid 
 
Függelék: Az interjú teljes anyaga Martis Freyja és Kárász Dávid szellemi tulajdonát képezi. Felhasználása a szerző, mint- Martis Freyja- megjelölésével lehetséges.