Bejelentkezés

x
Search & Filters

Turbo - „A siker számomra nem nézőszámban és lájkokban mutatkozik meg” (interjú)



December elején egy igazán egyedi videóklippel köszönt be hazánknak ismét a Turbo. A ’Soul Sister’ olyan szinten jól sikerült, hogy azóta már tűkön ülve várják a rajongók a csapat harmadik, ’Entangled’ címre keresztelt lemezét, mely a napokban jelenik meg. Az új albumról, a magyar zenei életről és a csapat jövőbeli terveiről beszélgettünk a zenekar képviseletében Vígh Dávid gitárossal.

Rockbook: - December elején nagyot robbantottatok a ’Soul Sister’ videójával, melyet Mátis Andrással közösen rendeztél. Mesélnél nekünk, a kreatív folyamatról, illetve arra volnék még kíváncsi, hogy honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen egyedi videó elkészítéséhez?


Vígh Dávid: Andrissal közösen dolgozunk más projekteken is. Egy brainstorming folyamán jött az ötlet, hogy kinect-tel rögzítsük a videót. Soha nem csináltunk még ilyet, de folyamatosan kísérletezünk, a klip pedig tökéletes felületnek bizonyult ehhez.  Egyébként a szöveg első sora, ' We are the lines connecting dots' inspiárlta a képi világot.

Rockbook: - 3 évvel az igen népszerűvé vált ’Lost Measure’ album megjelenése után idén jön az új korong, az ’Entangled’ Mit kell tudnunk az új anyagról? Itt is lesznek újdonságok, változtatások az előző lemezhez képest?

Vígh Dávid: A cím valószínűleg nem Entangled, hanem Pentagram lesz. Ez azt az erővonal szerkezetet írja le, ami mi magunk vagyunk, amikor együtt zenélünk. Egyébként úgy érzem, a Lost measure-höz képest az új anyag bizonyos szinteken finomabb, éteribb, más szinteken pedig ösztönösebb, földibb. Tehát ami a témák halmazállapotát jelenti két irányban fejlődtünk egy vertikális rendszeren belül, felfelé és lefelé...

Rockbook: - Hol és mennyi idő alatt készült el az új album?

Vígh Dávid: A zenei alapokat 5 nap alatt vettük fel 2013 júliusában a kánikulai időszak kellős közepén. Ezúttal is Hidasi Barnabással. Az énekeket és a billentyűket többnyire én rögzítettem, de néhány részletet Dure. A Keverést Barnabást csinálta én pedig producerkedtem.

Rockbook: - Tervezitek esetleg újabb videóklip készítését, esetleg koncertanyag kiadását?

Vígh Dávid: Koncertanyagban egyelőre nem gondolkodtunk, de klipben annál inkább. A Whirpool című dalra készül majd az új video. A gyártócsapat még kérdéses, de március folyamán szeretnénk lezavarni az ügyet, még a lemezbemutató előtt.

Rockbook: - Koncerteztek kül- és belföldön egyaránt, hogyan látod az itthoni zenei életet? Miben tér el más országokétól?

Vígh Dávid: A világon mindenhol bonyolult a zeneipar helyzete. Itthon extra nehéz a terep. Nem sopánkodni szeretnék, mert ennek a klímának van jó hatása is a művekre és a zenészek hozzáállására. Rá vagyunk kényszerítve, hogy letisztogassuk a motivációnkat és csak azok maradnak ringben, akik szerelemből, tiszta önkifejezés iránti vágyból, nem anyagi érdekből zenélnek.

 

Turbo - Soul Sister

 


Rockbook: - Mondhatjuk, hogy a Grand Mexican Warlock, az Óriás, az Ozone Mama, de akár említhetnénk a Napokont is, amolyan testvérzenekarotok.  Hasonló a zenei kultúrátok és sokszor játszotok együtt. Könnyebb így közösen boldogulni, közös bulikat csinálni?

Vígh Dávid: Együtt alkotjuk a scénát. Hasonló sorsban osztozunk, egy hajóban evezünk. A közönségünk is hasonló, ezért van értelme együtt tolni.

Rockbook: - Aki volt már a koncerteteken, az tudja, hogy élőben hatalmasat alkottok. A fesztivál, vagy a klub bulikat preferáljátok jobban?

Vígh Dávid: A zenekaron belül megoszlanak a vélemények, ezért a magam nevében tudok csak nyilatkozni. Én klubpárti vagyok. Szeretem, ha koncert közben testnedveket cserélünk a közönséggel. Ilyenkor általában a plafonról is csöpög az izzadság…

Rockbook: - Sajnálattal olvastam néhány hónapja, hogy eltulajdonították az igen egyedi PRS gitárodat. Ha jól tudom nem sikerült visszaszerezni, azonban nemrégiben közétettél egy fényképet egy új gyönyörűségről is. Mesélnél a hangszer őrülteknek az arzenálodról?

Vígh Dávid: A PRS elment, de ilyen az élet. Kezdem megszokni, hogy bizonyos tárgyak és emberek néha kilépnek az életemből. Ez a dolog már nem annyira visel meg, mint régebben. Mostanság házhoz állt egy új szerelem, egy 2002-es Gibson Flying V...mahagóni színű. Pillanatnyilag van egy 1980-as SG, a Flying V, egy Hagstrom Viking, egy 92-est Fender Telecaster, egy Guild M120 akusztik és egy Fender Sonoran akusztik a gyűjteményben.

Rockbook: - A zenélés mellett főként vizuális dolgokban tevékenykedsz. Számos videoklipet és lemezborítót készítettél hazai és külföldi előadóknak is. Melyik volt számodra a legemlékezetesebb? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Vígh Dávid: Mostanában készítettem egy videót a Sync 24 egy trekkjére, Mobius lett a címe. De a Solar Fields kollaborációk és a Poor Celine is a kedvenceim.

 

Íme: http://vimeo.com/channels/426001

 

Rockbook: - Mik a zenekar tervei a jövőre nézve? Wembley koncert? Limuzinok? Világkörüli Turné?

Vígh Dávid: A terv egyszerű. Szeretnénk továbbra is hűek maradni magunkhoz, eredetit alkotni, élvezni a zenélést és áramoltatni a Turbo energiát. Én leszarom a Wembley-t. A siker számomra nem nézőszámban és lájkokban mutatkozik meg.

 

 

Mocsok
 

Címkék: 
Turbo