Bejelentkezés

x
Search & Filters

Új szólóalbumát mutatta be a Barba Negrában Marko Hietala, a Nightwish basszusgitárosa



Marko Hietala, Oceanhoarse – 2020. 02. 11., Barba Negra Music Club
 
Különleges, sőt, talán megismételhetetlen élményben lehetett részünk február 11-én a Barba Negrában, ahol a Nightwish basszusgitárosát, Marko Hietala-t láthattuk szólózenekara társaságában.
 
Az estét egy fiatal finn csapat, az Oceanhoarse nyitotta, akik szinte napra pontosan két éve kezdték meg pályafutásukat, bár az alapító gitáros, Ben Varon korábban az Amoral-ban játszott és minden bizonnyal a Marko-val való ismeretsége is ezekre az időkre nyúlik vissza. Nincsenek egyébként hatalmas megfejtések az Oceanhoarse zenéjében: klasszikus, dallamos metalt játszanak, azt viszont kifejezetten jól, ráadásul Joonas Kosonen személyében egy remek hangú énekessel rendelkezik a banda, aki élőben is magabiztosan hozza a könnyedebb és a súlyosabb témákat egyaránt. Világmegváltásra valószínűleg nem számíthatunk a zenekartól, de ha továbbra is ilyen szépen alakul a karrierjük, megbízható, stabil koncertbandává válhatnak az elkövetkező években.
 
 
A Nightwish hosszú évek óta az egyik kedvenc zenekarom, Marko pedig mindig is különösen szimpatikus fazonnak tűnt, aki az arénakoncerteken is igyekszik barátkozni a közönséggel, már amennyire ezt persze a hely adottságai lehetővé teszik, ráadásul a mindenkori énekesnők mellett azt is megmutatta, hogy nemcsak a basszusgitáron remekel, hanem a hangjával sem vall szégyent, de értelemszerűen a banda koncertjein nem rá irányul elsősorban a figyelem. Ezen a turnén viszont igen, hiszen Marko néhány héttel ezelőtt kihozta első szólóalbumát, méghozzá rögtön kétféle verzióban, finn és angol nyelven is, a koncerteken pedig az egész lemezt eljátssza, így senkinek sem kellett attól tartania, hogy esetleg kimarad valamelyik új kedvence.
 
Hősünk a tőle megszokott lazasággal, egy egyszerű póló-farmer „szettben” lépett a színpadra zenésztársaival együtt, mögöttük pedig rögtön felvillant az album címéből (Pyre of the Black Heart) és borítójáról is ismert fekete szívet tartó kéz. Természetesen hatalmas üdvrivalgás fogadta Marko-t, hiszen amellett, hogy alapból egy közkedvelt fazon, nem sűrűn adatik meg, hogy ilyen közelről és családias környezetben lássuk egy egyébként arénákhoz szokott zenekar egyik meghatározó tagját. Sok zenész talán épp ezért is bizonyára élt volna azzal az olcsó húzással, hogy beteszi a programba az „anyazenekar” egy-két sikerdalát, hogy ezzel még jobban bebiztosítsa magát, Marko azonban szerencsére nem ilyen típus, így a már említett szólólemez dalai mellett – amelyek a turnén angolul csendülnek fel – két 70-es évekbeli klasszikust hallhattunk, amelyek közül a Black Sabbath-féle War Pigs mindenkinek ismerős lehetett, az Olet lehdetön puu pedig egy kultikus finn zenész-dalszerző, Hector 1973-as szerzeménye, és egyben az egyetlen olyan momentuma a koncertnek, amikor anyanyelvén hallhatjuk Hietala-t.
 
 
A Pyre of the Black Heart egyébként érdekes lemez, érezhetően nagyon személyes és őszinte, és bár azt túlzás lenne állítani, hogy fényévekre esik a Nightwish világától, mégis eltér attól, és noha a dalok témájukat tekintve többnyire komolyak, a hangszerelésük sokkal könnyedebb. Persze a turné kapcsán adja magát a kérdés, hogy ki megy el egy Marko Hietala koncertre, ha nem a Nightwish rajongók, és minden bizonnyal tényleg belőlük áll mindenhol a közönség 90%-a, de ezúton is csak biztatni tudok mindenkit, hogy adjon egy esélyt az anyagnak, akkor is, ha a Nightwish nem tartozik a kedvencei közé, mert könnyen lehet, hogy talál rajta neki tetsző dolgokat, például a Stones, a Starman vagy a The Voice of My Father dalokban.
 
 
A turné nyilván elsősorban Marko-ról szól és az ő személye köré épül, de ne menjünk el szó nélkül társai mellett sem, ugyanis Anssi Nykanen, Tuomas Wainöla és Vili Ollila hallhatóan remek muzsikusok, akik és méltó partnerek. A zenészek többsége azzal indokolja, ha szólóalbumot készít, hogy elsősorban a saját maga szórakoztatására írja és adja elő ezeket a dalokat, Marko esetében pedig tényleg elhiszem, hogy erről van szó, és bármilyen furcsán is hangzik, ő valószínűleg így pihen két Nightwish lemez és turné között. Mi persze csak örülhetünk ennek, hiszen így szinte testközelből láthattuk őt, ráadásul idén duplázhatunk vele, mivel áprilisban jön az új Nightwish album, december 7-én pedig az Arénában nézhetjük meg őket. Korábban azt írtam, talán megismételhetetlen lesz ez az élmény, de szerintem sokunk nevében mondhatom, hogy nem bánnánk, ha Marko pár év múlva újabb szólóalbum elkészítésére adná a fejét és azzal is eljönne hozzánk.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Star, Sand and Shadow
02. Dead God’s Son
03. The Voice of My Father
04. For You
05. Death March for Freedom
06. Olet lehdetön puu
07. I Dream
08. I Am the Way
09. Runner of the Railways
10. Starman
11. Stones
 
Ráadás:
 
12. War Pigs
13. Truth Shall Set You Free
 
További képekért klikk ide
 
 
a Concerto Music bemutatja: Nightwish World Tour 2020
2020. december 7., hétfő 
Papp László Budapest Sportaréna
Nightwish koncert + vendégek
 
Belépő: normál állójegyek 16.900 Ft, kiemelt állójegyek 19.900 Ft, ülőjegyek 13.900-19.900 Ft
 
Jegyek kaphatók a Ticketportal hálózatában.
 
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Oceanhoarse – Arto Lindén, Marko Hietala – Dávid Zsolt