Bejelentkezés

x
Search & Filters

Újabb magyar zenekar dobta piacra saját sörét: Salvus - Lélektartó sör bemutató örömzenével



Szerda este egy kis laza kikapcsolódásra vágyván az Élsztő nevű helyet ejtettük útba. A Salvus zenekar mutatta be itt saját sörüket. "A Lélektartó egy korianderes vörös (kontinentális) ale sör. Mely ötféle malátával (pilzeni, müncheni, kétféle karamell- és búzamalátával) készült, emellett német (Hallertau Herkules, Hallertau Mittelfrüh) és cseh (Saaz) komlókat illetve koriandermagot használtunk ízesítésre. Az erjesztést amerikai ale élesztővel végeztük.

A jellemzőit tekintve: az eredeti fajsúlya 13 °B volt, az alkoholtartalma 5,3 V/V%. A komlók alapján becsült keserűsége a Lélektartó sörnek kb. az angol bitterek közé sorolná, ha nem lenne benne a koriander. A színe sötét narancssárga, bronzszínű. Illatára a Léhűtős csapos srácokkal hoztuk ki a minap, hogy leginkább a törökmézre hasonlít, mikor először kóstoltam, akkor még élesen el lehetett választani a koriander fűszeres jegyeit a malátás édességtől, ezek mostanra már összeérnek, és egységes, kicsit talán szárazabb hatású kompozíciót adnak.

 

 

Közepesen erősen szénsavas, mely igazán frissítővé teszi. Melegebb időhöz talán kicsit jobban állna, de a fűszeresség és a malátahangsúlyosság miatt szerintem jól illik ehhez koratavaszi átmeneti időjáráshoz." - mondta László Gergely, a Lélektartó sör megálmodója, kivitelezője.

"A sör ötlete már több mint egy éve felmerült a zenekarban, kb mikor a Lélektartó lemez kiadására készültünk, mondván hogy itthon nagyon kevesek csináltak ilyet, akkoriban a Tankcsapda-Soproni kooperációt leszámítva nem tudtunk másról, illetve később hallotunk a Rómeó Vérzik söréről, illetve nemrég ugye az Ektomorf is piacra dobott hasonlót. Volt is egy-két próbálkozás különböző főzdéknél, de nem sikerült zöld ágra vergődni, majd ősszel találtuk meg a Skyland sörök ötletgazdáját egy közös ismerős által, onnan meg már ment magától a történet." - osztotta meg velem Erdélyi Peti, a zenekar egyik gitárosa.

A sörbemutatót egy kis akusztikus dalolással is feldobták a srácok, aminek folytatása várható február 26-án a Művész Undergroundban, ahol az Iron Inside-al lépnek majd fel.

 

 

Máthé Kriszta
Fotók: Polczer Eszter (Sther)