Bejelentkezés

x
Search & Filters

Újabb poptörténeti emlékpontot avat a Cseh Tamás Program az Eötvös Klub emlékére



2017. szeptember 27-én 17 órától a Centrál Kávéházban, az egykor a hely pincéjében működő Eötvös Klub, vagy más néven „Hordó” emlékére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenharmadik poptörténeti emlékpontját. Ezt követően a Volt egyszer egy Ifipark… című kötet második, a Rózsavölgyi Kiadó gondozásában megjelent kiadását mutatják be, majd röviden ismertetik az Alprogram új évadának terveit.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját, 2015-ben. Ezt számos más, a magyar könnyűzene ikonikus koncerthelyszínei előtt tisztelgő emléktábla követte, nemcsak Budapesten, hanem Debrecenben és Pécsett is. 2017 nyarán két soproni ponttal is gazdagodott a poptörténeti emlékhelyek hálózata.

A legújabb, szám szerint tizenharmadik emléktábla az egykor a patinás Centrál Kávéház pincéjében működő Eötvös Klubnak állít emléket.  A Centrál 1887-ben nyílt meg, majd a háború után államosították, és a Metro Építő Vállalat kultúrotthona és üzemi étkezdéje lett. 1961-ben szerződést kötötték az akkor még Zenith néven játszó későbbi Metro zenekarral, Zoránék aztán más helyre költöztek, az Eötvös pedig az Omega törzshelye lett. A klub emlékezetes éveket követően, 1993-ban zárt be végleg.  A rendezvény keretében Kovacsics András, az Omega egykori tagja idézi fel „Hordó”-béli élményeit.

Majd a Volt egyszer egy Ifipark… című kötet második kiadásának bemutatója következik Vass Norberttel, az Alprogram vezetőjével, s egyben a kötet szerkesztőjével. A Volt egyszer egy Ifipark…-kiadvány a 2015-ben a Várkert Bazárban rendezett, azonos című tárlat anyagából készült katalógus. Gasztronómia, öltözködés, hangszertörténet, a park egykori emblematikus koncertjei – csak hogy párat említsünk a feldolgozott témák közül. A könyv, melyet a helyszínen meg is lehet vásárolni a kiadótól, tisztelgés a Budai Ifjúsági Park előtt.

Végezetül Murzsa Tímea, az Alprogram munkatársa beszél az új évad terveiről.

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 2017. szeptember 27-én (szerdán) 17 órától a Centrál Kávéházba (1053 Budapest, Károlyi utca 9.)! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. E-mail: timea.murzsa@cstp.hu.