Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Vasárnap este az Accept megmutta, milyen egy igazi heavy metal show" - 2018. 01. 21. Barba Negra (koncertbeszámoló)



Hétvégén Budapestre is elérkezett a The Rise of Chaos Tour keretében a német heavy / speed metal együttes, az Accept, kísérőként pedig a kaliforniai Night Demon látogatott el hozzánk. 
 
Január 21-én végre a magyar közönség előtt is bemutatta új, The Rise of Chaos címet viselő lemezét az Accept, bemelegítésnek pedig elhozta magával a Night Demont. A két zenekar jó párosításnak bizonyult, és már a Nigth Demon műsorának kezdetén szép számmal megtöltöttük a Barba Negrát. Aki egy kicsit későn érkezett, és el akarta kerülni a tolakodást, már csak a merch pultnál talált magának helyet, azonban a kilátásra onnan sem lehetett panasz, a díszes színpad még onnan is jól belátható volt (mondom ezt a 167 cm-es mélynövésemmel).
 
 
A kaliforniai csapat kellemes meglepetés volt, és egész szépen összeválogatott műsort hoztak magukkal, hallhattunk dalokat a 2012-es Night Demon címet viselő bemutatkozó EP anyagukról, és két nagylemezükről, a 2015-ös Curse of the Damned, illetve a 2017-es Darkness Remains-ről, is, ezzel lényegében kiemelve eddigi pályafutásuk legjavát. Felcsendült egy Motörhead feldolgozás-részlet is sokunk örömére, ez pedig az Overkill című darab volt. A 2011-ben alakult csapat még biztosan sok meglepetést tartogat a hallgatóság számára, ezen a koncerten kimaxolták, amit eddig ki lehetett. Hiba lett volna kihagyni a Night Demon koncertjét, kellően felfűtötték a hangulatot. Nagyon remélem, hogy nem utoljára jártak nálunk, a közönség számából és reakciójából ítélve érdemes még beköszönniük hozzánk, leszünk jó páran, akik visszavárjuk őket, akár főműsoridőben is!
 
 
A műsor:
 
Welcome to the Night / Full Speed Ahead / Maiden Hell / Course of the Damned /Hallowed Ground / Ritual / Heavy Metal Heat / Overkill (Motörhead cover) / Dawn Rider /Black Widow / Screams in the Night / The Chalice /Night Demon
 
A Night Demon nagyszerű műsora után már nem kellett sokat várnunk, hogy az Accept vegye birtokba a színpadot. Eddig sem voltunk kevesen, de mire elkezdődött a koncert, a sorok telítettebbé váltak, és már az első dal hatása is érződött a közönség sorain. Hátrébb ekkor még nem engedtek fel teljesen, de pár percen belül már mindenhol kellőképpen átszellemült hallgatókat láttam, és sokan elégedetten bólogattak kedvenc dallamaikra. Mintha csak egy kapcsolóval működtette volna a zenekar a közönséget, úgy tudta a publikum, mikor mi a teendő, és nem mindennapi élmény volt ennyi ember szájából hallani a heavy metal úttörők dalait. Bár elsősorban az új lemez kapcsán látogattak el hozzánk, nem maradhattak el dalok a korábbi lemezekről sem, sőt, egészen a kezdeti időkig visszanyúlva csemegézhettünk az este során. Azt lehetne vitatni, hogy az Accept klasszikus vagy a jelenlegi felállása a jobb – koromból adódóan az utóbbihoz olt szerencsém, és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Mint minden koncert fontos elemeként, úgy itt sem maradhatott el egy szóló, jelen esetben a Shadow Soldiers és a Neon Nights közé épített be Wolf Hoffman egy kellemes kis gitárjátékot. A régebbi dalok közül kifejezetten örültem a Mignight Mover-nek, ez egy személyes kedvenc, azonban a Wrong is Right nekem egy kicsit hiányzott. Panaszra így sem lehet okom, mert egy nagyon patent koncertet kaptunk.
 
 
A műsor: 
 
Die by the Sword / Stalingrad /Restless and Wild / London Leatherboys / Breaker / The Rise of Chaos / Koolaid / No Regrets / Analog Man / Final Journey / Shadow Soldiers / Guitar Solo / Neon Nights / Princess of the Dawn / Midnight Mover / Up to the Limit / Objection Overruled / Pandemic / Fast as a Shark / + Metal Heart / + Teutonic Terror / + Balls to the Wall
 
A koncert zárása nem is lehetett volna az igazi a Metal Heart – Teutonic Terror – Balls to the Wall hármasa nélkül, ezeket a dalokat még akkor is kötelező felismernie egy metal-fanatikusnak, ha álmából keltik fel! Talán kicsit merész kijelentés, hogy ezek nélkül nem is lett volna teljes a koncert, de ha kimaradtak volna, biztosan sok társammal ballagtunk volna haza azzal a bizonyos hiányérzettel fémszívünkben.
 
 
A koncertet mindenki a maga módján ünnepelte, volt, aki mindenkivel és mindennel koccintott a jeles alkalomra – hozzáteszem, talán még ő csinálta jól, hiszen ez valóban egy nagy nap volt. Persze akadt olyan is, aki nehezen viselte mások jókedvét, még a kulturált körülmények között szórakozókra is gyilkos szemekkel tekintett, esetenként rájuk szólt – bár lehet, hogy valakinél így működik az átszellemülés, nem mind örülünk egyformán. Abban biztos vagyok, hogy a koncert mindenkinek emlékezetes maradt, és ha valakinek volt is negatív tapasztalata, inkább arra fog emlékezni, hogy két nagyszerű zenekart hallhatott és láthatott. Vasárnap este az Accept megmutta, milyen egy igazi heavy metal show, és ehhez egy kiváló partnert hozott magával a Night Demon brigádjának személyében. Mivel a 2018-as évnek még viszonylag az elején járunk, ez az este meglehetősen magasra tette a lécet a minőségi koncertek terén, és más hazánkba látogató fellépőknek lesz mivel versengeniük.
 
 
 
Cetti
 
Képek: Photoinvisible 
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.
 
 
 

Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.