Bejelentkezés

x
Search & Filters

Venom Inc. és a Suffocation is hibátlanul teljesített a Barba Negrában (koncertbeszámoló)Március 25-én ismét kisebbfajta metal fesztiválon vehettünk részt a Concerto jóvoltából a Barba Negrában, ahol nem kevesebb, mint öt zenekar tette tiszteletét a Suffocation és a Venom Inc. közös turnéjának keretében, ami látatlanban is igencsak kemény bulinak ígérkezett.
 
A Survive és az Aeternam koncertjéről lecsúsztam, a Nervosa-t azonban már semmiképp sem akartam kihagyni, mert a brazil thrash metalos lányok bizony nem viccelnek, főleg élőben, így az eltérő stílus ellenére sem lógtak ki a főzenekarok elől. A lányok 2010-ben kezdték a közös zenélést, idén júniusban pedig már harmadik albumukat adják ki Downfall of Mankind címmel, de a mostani turné még az előző két album dalairól szól, amelyből szám szerint hét fért bele a szűk 40 percbe, melynek során különösen a dobos hölgy, Pitchu Ferraz villanthatta meg tudását, de természetesen két „kolléganője” sem vallott szégyent.
 
 
A Suffocation közel harminc éve van már a pályán, és bár a mikrofonba ezen a turnén sem Frank Mullen ordítja bele a szövegeket, hanem Ricky Myers, azt előre sejteni lehetett, hogy ez nem fog semmiféle minőségbeli romlást eredményezni, és Ricky valóban kiváló formában volt. A zenekar tavaly jelentkezett új albummal, a turné azonban nem ezt hivatott bemutatni – bár két dal azért képviselte az …Of the Dark Light lemezt – hanem, amennyire ez lehetséges egyfajta összegzése a Suffocation szinte teljes munkásságának.
 
A zenekar 1998 és 2003 között nem volt aktív és az ilyesmi sokszor azt eredményezi, hogy az adott csapat teljesen mellőzi az első korszak dalait, de szerencsére Terrance Hobbs-ék nem így vannak ezzel, sőt, annyira nem, hogy a legelső, 1991-es albumról az Effigy of the Forgotten, az Infecting the Crypts és a Liege of Inveracy is előkerült. És ha már Terrance Hobbs: a gitáros riffjei élőben is elképesztő erővel szólalnak meg, és szerencsére erre a hangzás is csak rásegített, amire egyébként az este többi részében sem lehetett panasz. A Suffocation főzenekarként játszik a turnén, így nagyjából egyórás koncertet adtak, ami talán nem hangzik soknak, de esetükben ez így is tizenkét dalt jelentett, amelyek a reakciók alapján a régi és az új rajongók tetszését is elnyerték.
 
 
Sajnos a Venom Inc. is egy nagy hiányzóval vágott bele a turnéba: a színtér legendás dobosa, Abaddon ugyanis kihagyja az aktuális koncerteket, a helyére pedig Jeramie Kling ült be, aki a The Abscence-ből lehet ismerős. Két eredeti Venom tag azonban így is volt a színpadon Mantas és Demolition Man személyében, vagyis nem igazán lehetett okunk panaszra. A zenekar tavaly adta ki Avé című első albumát, de a koncertprogram jelentős részét természetesen a klasszikus Venom dalok alkotják, a rajongók legnagyobb örömére, de mivel túlzás nélkül az egész műfaj számára meghatározó szerzeményekről van szó, annak is érdemes volt ellátogatnia a Barba Negrába, aki csak felületesen ismeri a legendás angol csapat munkásságát.
 
Elsőként stílusosan a Welcome to Hell-lel üdvözölte rajongóit a Venom Inc., majd a már említett Avé album egyik dala, a Metal We Bleed következett, utána pedig sorjáztak az olyan klasszikusok, mint a Live Like an Angel (Die Like a Devil),  a Parasite és a Don’t Burn the Witch. Ami pedig a külsőségeket illeti, a zenekar nem vitte túlzásba a dolgokat: csupán néhány pentagram díszítette a színpadon, de ennél több nem is kellett, hiszen erre a koncertre tényleg mindenki a dalok miatt jött el.
 
 
A zenekar láthatóan és hallhatóan jó formában van: Demolition Man hangja nem sokat kopott az évek során, most is gond nélkül énekli a régi Venom dalokat (és persze az újakat is), Mantas gitárja is jól szólt, és bár nyilván jó lett volna látni Abaddon-t a többiekkel együtt, Jeramie Kling is hibátlanul megoldotta a rábízott feladatot, és a teljesítménye alapján nem lehetett volna megmondani, hogy csak nemrég ugrott be, kisegítő jelleggel.
 
A koncert zárásaként természetesen két igazi klasszikus érkezett: a Black Metal és a Countess Bathory, amelyek közül utóbbi nyilván már csak a magyar vonatkozása miatt is kihagyhatatlan lett volna a budapesti bulin, a ráadást pedig a Sons of Satan és a Witching Hour jelentette, így szerintem tényleg senki nem érezhette úgy, hogy bármelyik fontos, meghatározó dal is kimaradt volna, összességében pedig elmondhatjuk, hogy a Suffocation és a Venom Inc. is hibátlanul teljesített az estén a hiányzók ellenére is, és bizonyította, hogy a két legendás zenekar koncertjét továbbra sem szabad kihagyni.
 
 
A Venom Inc. koncerten elhangzott dalok:
 
01. Welcome to Hell
02. Metal We Bleed
03. Die Hard
04. Live Like an Angel (Die Like a Devil)
05. Parasite
06. Warhead
07. Don’t Burn the Witch
08. War
09. Ave Satanas
10. Lady Lust
11. Leave Me in Hell
12. Black n’ Roll
13. Black Metal
14. Countess Bathory
 
Ráadás:
 
15. Sons of Satan
16. Witching Hour
 
Tóth Mátyás
 
Nervosa fotó: Radó Norbi – Photoinvisible