Bejelentkezés

x
Search & Filters

Whitesnake – The Purple Album: Special Gold Edition lemezkritika (2023)Eredetileg 2015 áprilisában jelent meg a Whitesnake ’The Purple Album’ elnevezésű feldolgozáslemez, amely idén ősszel új kiadást kapott Special Gold Edition címmel, annak apropóján, hogy David Coverdale éppen 50 évvel ezelőtt lett a Deep Purple énekese, ahol aztán végül mindössze három évet töltött. A kiadvány ezt az időszakot öleli fel, így a fókuszbán a Burn, a Stormbringer és a Come Taste The Band albumok dalai állnak.
 
Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy nem egy egyszerű újrakiadásról van szó, a dalok ugyanis új keverést és maszterelést kaptak, sőt, bizonyos esetekben maguk a felvételek is változtak. Ezen nóták közé tartozik például a You Fool No One, amely a 2023-as verzióban máshogy kezdődik, mint a 8 évvel ezelőtti kiadáson, a Burn esetében pedig az instrumentális részek jóval erőteljesebben és „Whitesnake-esebben” szólnak, mint korábban.
 
 
Szintén szembetűnő különbség, hogy a dalok sorrendje jelentősen megváltozott, és míg a Lady Luck és a Comin’ Home 2015-ben csak a deluxe változat extrái közt szerepeltek, most a többi szám között kaptak helyet a korong vége felé. Természetesen erősen szubjektív, hogy kinek melyik sorrend tetszik jobban, de a 2023-as talán egy fokkal gördülékenyebb hallgatási élményt nyújt.
 
A Whitesnake búcsúturnéjának befejezése továbbra is a levegőben lóg, és maga Coverdale is bevallotta, hogy egyelőre nincs olyan formában, hogy újra színpadra léphessen (bővebben itt), éppen ezért különösen becsülendő, hogy erre a kiadványra zenésztársaival együtt nagy hangsúlyt fektetett és gondoskodott róla, hogy az is kapjanak valami újat és izgalmasat, akik annak idején beszerezték a 2015-ös verziót, vagy éppen már rongyosra is hallgatták ezt, pedig az igazán elkötelezett rajongók nyilván egyébként is betették volna a mostani CD-t a gyűjteményükbe.
 
Az énekes mellett Reb Beach, Joel Hoekstra, Michael Devin és Tommy Aldridge vettek részt az album felvételeiben, és bár többségük a vokálokból is kiveszi a részét, ezen a téren azért lehet némi hiányérzetünk, mivel annak idején Glenn Hughes énekelte ezeket a dalokat David-del, őt pedig képtelenség pótolni, ráadásul a hangolás is egy kicsit mélyebb lett, hogy jobban igazodjon Coverdale hangjához, aki ezzel együtt is elismerésre méltó teljesítményt nyújt.
 
Természetesen – ahogy azt már David Coverdale-től megszokhattuk – ezúttal sem hiányozhatnak a balladák: a The Gypsy kellemes meglepetésként érkezik, mivel a méltatlanul alulértékelt Purple dalok közé tartozik, később pedig a Sail Away is az érzelmes vonalat erősíti. Van persze sok minden más is: a Lady Dobule Dealer például egy igazán ütős és lendületes rock ’n’ roll nóta, a Mistreated pedig a Deep Purple blues arcát villantja fel Devin remek basszustémáival, valamint Beach és Hoekstra szólóival megfűszerezve.
 
 
Az album egyik érdekessége a Holy Man, amit eredetileg Hughes énekelt, most pedig amolyan „mi lett volna, ha…” jelleggel meghallgathatjuk Coverdale-től is. Szintén különleges a lemezt záró Soldier Of Fortune, mivel ennek akusztikus feldolgozása már az 1997-es Starkers In Tokyo koncertalbumon is szerepelt, akkor a frontember és Adrian Vandenberg előadásában.
 
 
Összességében a Whitesnake tagjai többé-kevésbé hűek maradt az eredeti dalokhoz, de azért belevitték a saját zenei világukat is, David Coverdale pedig hallhatóan élvezettel és örömmel énekelte fel újra ezeket a számokat, hogy ezzel is méltó emléket állítson fiatalkora és egész karrierje egyik meghatározó szakaszának.
 
A The Purple Album: Special Gold Edition dallistája:
 
01. Burn
02. Lay Down, Stay Down
03. Love Child
04. Holy Man
05. The Gypsy
06. Lady Double Dealer
07. Might Just Take Your Life
08. Mistreated
09. Stormbringer
10. Sail Away
11. You Keep On Moving
12. Lady Luck
13. Coming Home
14. You Fool No One
15. Soldier of Fortune
 
 
Tóth Mátyás