Bejelentkezés

x
Search & Filters

Wisdom - "Minden egyes hazai fellépés nagyon fontos nekünk!" (interjú)Nagyszabású koncertre készül a Wisdom november 15-én a Barba Negra Music Club-ban. A hagyományokhoz híven az esemény most is a „Keep Wiseman Alive” nevet viseli és ez lesz harmadik nagylemezüknek, a most szeptember 27-én megjelent „Marching for Liberty”-nek is a bemutató koncertje. A nemzetközi power metal nagyjai is fellépnek ezen az estén, olyanok, mint a Vision Divine és a Powerwolf (utóbbival a múlthónapban indult közös európai turnéja a srácoknak), valamint a zalaegerszegi Tales of Evening.

Rockbook:  Nemrég érkeztetek haza a Wolfsnachte Tour-ról. 9 nap alatt 9 koncert, nem semmi! Hogy bírtátok ezt a hajtást?


Molnár Máté: Egészen pontosan 10 nap alatt volt 9 koncert, a felénél volt egy pihenőnapunk. Elég lazán ment a dolog, semmiség volt a Sabaton turnéhoz képest, ahol az első körben 2,5 hónapig, a másodikban 1 hónapig voltunk úton. És amúgy is sokkal jobb a hajtás, mint a tétlenség. Sajnos ez lenne a sorsunk itthon, mint a legtöbb magyar zenekarnak.

Rockbook: A turné állomásai közül melyik volt a legemlékezetesebb? Fűződik valamelyik koncerthez valamilyen érdekes és/vagy vicces sztori?

Molnár Máté: Több helyen már jártunk a Sabatonnal, így kicsit nosztalgikus érzésünk volt néha. Érdekes az ilyesmi 1000 km-re otthonról. Számomra az egyik legemlékezetesebb mozzanata a turnénak az volt, amikor az utolsó állomáson, Essenben, az utolsó Powerwolf dalra az összes előzenekar félmeztelenül felrohant a színpadra, és így búcsúztunk el a turnétól, a főzenekar nem kis meglepetésére. A leglelkesebbeken még alul sem volt szinte semmi. Készült erről egy videó is. :)  

Rockbook: Ez a 15-ei koncert már a 10. közös fellépésetek lesz a Powerwolf-fal. Milyen volt velük a turné? Tudtatok időt szakítani közös kikapcsolódásra, vagy túl feszített volt az ütemterv?

Molnár Máté: Mivel már egyrészt tudtuk, hogy hogyan zajlik egy ilyen turné, másrészt ismerős helyeken játszottunk, így nem okozott különösebb nehézségeket senkinek sem. Sőt, iszonyú jó hangulat volt végig, nagyon jól kijöttünk egymással is, és a másik két zenekarral is. Powerwolfék elég elszeparált életet éltek, napközben sokat lehetett velük beszélgetni, de a koncertek után mindig visszavonultak. Szóval nem egy partybanda, de cserébe nagyon korrektek. A Battle Beast-tel és a Majesty-vel buliztunk helyettük is. :)

 

Attila Dorn, a Powerwolf énekese üzent a magyar rajongóknak! Íme:

 

 

Rockbook: A másik két együttessel, a Vision Divene-nal, illetve a Tales of Evening-gel milyen a kapcsolatotok? Volt-e már valamelyikükkel közös koncert idáig?

Molnár Máté: A Tales-sel már volt több is, a hazai színtér szerintem legnagyobb reménységei jelenleg, nem véletlen hogy őket hívtuk meg. A Vision Divine ötlete pedig onnan jött, hogy az énekesük, Fabio Lione, aki ugye a legendás Rhapsody zenekar énekese is, az új lemezünkön egyik dalában vendégeskedik. És mivel olyan flottul ment minden a stúdiómunkálatok során, jó ötletnek gondoltuk őket meghívni a 7. Keep Wiseman Alive-ra. Sosem játszottak még Magyarországon, viszont sokan szeretnék látni őket. Ők is nagyon örültek a felkérésnek, bár az utóbbi napokban egy kis porszem került a gépezetbe, reméljük gyorsan kikerül onnan. Szóval velük ez lesz az első közös koncertünk, már nagyon várjuk.

Rockbook: A szeptemberi MetalWar Fest-en léptetek fel utoljára itthon. Gondolom, már várjátok, hogy ismét hazai közönség előtt játszhassatok.

Molnár Máté: Amióta megadatott, hogy külföldön turnézgathassunk, nagyon felértékelődtek a hazai koncertek számunkra. Köztudott, hogy a vidéki klubok állapota már annyira leromlott, hogy nem jó érzés fellépni bennük, illetve a közönség sem tudja azt kapni, amiért a belépőjét kifizette. Művházakat bérelni, oda cuccot szállítani, embereket alkalmazni, egyszerűen megfizethetetlen. Azt meg nem lehet, hogy minden hétvégén Budapesten koncertezzen egy zenekar. És akkor lehet dönteni, hogy vagy igénytelen körülmények között végigvágtatunk az országon, vagy maradunk otthon, és csak azt az egy-egy nívósabb koncertet vállaljuk be, ahol tényleg élményt tudunk nyújtani a nagyérdeműnek. Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy elég itthon csak a nívósabb koncerteket elvállalnunk, a kinti klubokban pedig igényes körülmények között turnézhatunk. Ezért minden egyes hazai fellépés nagyon fontos nekünk!

Rockbook: A mostani a „Marching for Liberty” lemezbemutató koncertje lesz. Ez már a harmadik nagylemezetek, szerintetek miben hozza ez a lemez a már megszokott Wisdom-életérzést? Továbbá mi az, amiben különbözik az eddigiektől?

Molnár Máté: Szerintem, aki eddig szerette a Wisdomot az ezzel a lemezzel is maradéktalanul boldog lesz, aki meg kritizált minket, az ezután is fog. Nem váltottuk meg a világot, nem újítottunk stílust, egyszerűen csak egy igényes metal lemezt készítettünk, melyek dalai kedvesek számunkra, és úgy tűnik egyre többek számára is. A kórusok lettek még monumentálisabbak, meg persze a Judas óta szerzett tapasztalatokkal lett jobb a lemez. Nagy különbség nincs az eddigiekhez képest, más metódussal íródtak a dalok, de a végeredmény elég hasonló lett az előző lemezeinkhez. Nyilván jobbnak érezzük az előzőeknél, különben nem adtuk volna ki, de ezt nem feltétlenül mindenki így fogja érezni.

Rockbook: A lemez kapásból a Mahasz lista első helyén nyitott. Számítottatok ekkora sikerre?

Molnár Máté: Nem, és ezúton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki akár 1db lemez megvételével is hozzájárult ehhez a sikerhez. Az ilyenek sajnos nem járnak milliós juttatásokkal, de egy fantasztikus visszajelzés, hogy jó úton haladunk.

 

Wisdom - Take me to Neverland

 


Rockbook: Az összes dal megtalálható a youtube csatornátokon. Ha nem tévedek, ez volt az első alkalom, hogy az album teljes anyagát feltöltöttétek a youtube-ra. Honnan jött az ötlet?

Molnár Máté: Onnan, hogy a Judas lemezünk is felkerült annakidején valami borzalmas kinézetű beszkennelt borítóképpel, és úgy terjedt el. Ekkor marha ideges lettem, és elhatároztam, hogy a megjelenés után fel fogjuk tölteni a youtubra a lemezt, igényes borítóképpel, jó minőségben. Amúgy sem lehet gátat szabni az ilyesminek, most is mire mi feltettük, addigra már 50 különböző verzióban fenn volt, de hiszem, hogy a mi verziónk vonzóbb lesz a youtubozók számára, mert igényes, és közvetlenül a szerzőktől kapják.

Rockbook: Nézegettem a facebook oldalatokat. Több mint 50 000 like és megannyi lelkes rajongó. Csupa pozitív visszajelzés érkezett az új albumról. Eddig több mint 600-an jelezték az esemény oldalán, hogy részt vesznek a koncerten. A tavaly decemberi „Keep Wisman Alive” eseményén ez a szám alig volt több 300-nál. Milyen érzés, hogy egyre nagyobb és lelkesebb rajongó tábor fogad benneteket?

Molnár Máté: Nehéz leírni ezeket az érzéseket. Tudod, amikor az ember látja, hogy a hosszú évek munkája fokozatosan beérik, az nagy elégedettséggel tölti el. Sokáig úgy nézett ki, hogy lyukas zsákba tömjük az energiánkat, és az idő csak elszáll felettünk, aztán egyszer csak kinyitottam a szemem, és azt láttam, amiért oly régóta küzdöttünk. Mivel bőven van még hova fejlődnünk, dolgozunk szépen tovább, viszont a sok pozitív visszacsatolás már nem keserű és izzasztó munkát eredményez, hanem egy örömteli folyamatot.

Rockbook: Nagyon klassz lett az aranyszínű pólótok. A jövőben is számíthatunk ilyen limitált szériás Wisdom ereklyékre?

Molnár Máté: Igazából ez a hazai kiadónk, a Hammer Records ötlete volt, és nagyon bejött. Eddig jobbára csicsa pólókat csináltunk, úgyhogy nagyon érett egy ilyen egyszerűbb fajta is. Pont ma megy az egyeztetés arról, hogy pulcsikat csináltassunk belőle, mert nagy az érdeklődés még mindig iránta. Pólót nem fogunk gyártatni, mert etikátlan lenne az előrendelőkkel szemben, de pulcsi úgy néz ki lesz, és a koncerten lesz először kapható.

Rockbook: Gondolom a póló grafika is Havancsák Gyula munkája, csak úgy, mint a lemezborítóitok. De honnan jött pont ez az arany szín és miért?

Molnár Máté: A póló grafika kivételesen a másik zseni, Sallai Péter munkája. Jó barátunk, sürgősen kellett a minta, a saját terveinkkel nem voltunk megelégedve, ő pedig megcsinálta úgy, ahogy ki kellene néznie. A színe meg egyszerűen azért lett ilyen, mert a lemezborítón ilyesmi színnel van felírva a lemez címe.

Rockbook: Végszóként csak annyit kérdeznék, hogy mit üzentek mindazoknak, akik már türelmetlenül várják a 15-ei koncertet?

Molnár Máté: Együtt érzünk, mi is türelmetlenül várjuk :)

 

Rockbook: Köszönjük az interjút! November 15-én találkozunk!

 

A koncert beharangozóját ide kattintva olvashatjátok!

 

Wisdom - Keep Wiseman Alive VII. beharangozó - November 15., Barba Negra Music Club

 

 

A Hammer Concerts bemutatja: Keep Wiseman Alive VII.

2013. november 15., 18 óra

Budapest, Barba Negra Music Club

Wisdom, Powerwolf, Vision Divine, Tales Of Evening koncertek

Belépő: elővételben 2999 Ft, a Ticketportal hálózatában 3499 Ft, a helyszínen 3999 Ft.

Jegyek kaphatók: Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Viking, Barba Negra, a wisdom.hu és a metalshop.hu oldalakon, valamint a Ticketportal hálózatában

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.wisdom.hu/
http://www.powerwolf.net/
http://www.visiondivine.com/

https://www.facebook.com/hammerconcerts
https://www.facebook.com/wisdommusic
https://www.facebook.com/talesofevening
https://www.facebook.com/events/537682929610813/

 


 Angithia
 

Címkék: 
Wisdom