Bejelentkezés

x
Search & Filters

Yngwie Malmsteen elárulta, miért imádja a Deep Purple 'Made In Japan' albumát

A zseniális svéd gitáros, Yngwie Malmsteen a Classic Rock kérésére mesélt kedvenc koncertalbumáról, a Deep Purple 'Made In Japan'-jéről, ami óriási hatással volt rá a belőle áradó energia miatt.
 
"9-10 éves lehettem, amikor a bátyám megvette a Made In Japan-t. Ismertem már a Deep Purple-t, hallottam az In Rock-ot és a Fireball-t, amelyek elmondhatatlanul nagy hatással voltak rám, viszont furcsamód a Machine Head kimaradt, pedig a Made In Japan nagyrészt azon alapult. Nálam tehát fordított volt a sorrend: a Made In Japan miatt vettem meg a Machine Head-et, és gyerekfejjel nem értettem, hogy miért volt olyan rövid rajta a Lazy és a Space Truckin'. Nincs még egy koncertalbum, amely akkora hatással lett volna rám, mint a Made In Japan. Imádom azt az őrületes energiát, ami árad belőle. Akkoriban még nem volt sem mp3, sem internet, sem ezer különféle rádió, így egy új album meghallgatása felért egy mély spirituális élménnyel. A Made In japan annyiszor pörgött nálam, hogy 3-4 példányt is szó szerint rongyosra hallgattam belőle.
 
 
Megfigyeltem, hogy a keverés során a gitár balra került, a Hammond orgona pedig jobbra, ezért tudtam úgy hallgatni a lemezt, hogy Ritchie Blackmore szólóit lehalkítottam és elindítottam azt a kazettát, amire feljátszottam ugyanezeket a nagybátyám magnójával. Megmutattam ezt a kazettát az iskolában a barátaimnak és nem értették, mi olyan nagy szám benne. Azt hitték, hogy ez simán a Made In Japan, pedig én játszottam az összes szólót! Annyira kiismertem Ritchie játékát, hogy mindent pontosan utána tudtam csinálni és senkinek sem tűnt volna fel, hogy nem őt hallja a kazettán. Egyébként imádom a Made In Japan hangzását, Roger Glover és Ian Ian Paice remek munkát végzett a keverésnél, egyáltalán nem érződik, hogy egy 35 éves kiadványról beszélünk. Ha mégis meg kellene fogalmaznom egy kritikát, csak azt tudom mondani, hogy sajnálom, hogy nem került fel több fotó a borítóra, pedig imádtam volna.
 
Később sikerült megszereznem mind a három koncert felvételét, amelyekből a zenekar összeállította a lemezt, és el kell ismernem, hogy minden dalból a legjobb verziót választották ki, mert a többibe itt-ott becsúszott egy-két baki és ez tönkretette volna az alum varázsát. Sajnos ezt a felállást már csak akkor láttam élőben, amikor újra összeálltak a Perfect Strangers idején, viszont életem első koncertje egy Rainbow buli volt 12 éves koromban. Később találkoztam Ritchie Blackmore-ral, Ian Paice-szel és Roger Glover-rel, Ian Gillan-nel pedig zenéltem is együtt Stockholmban 1990-ben. A Made In Japan-t a mai napig rendszeresen hallgatom a kocsimban és mindig ugyanúgy lenyűgöz. Fantasztikus album!"