Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A zene szeretete, avagy Hendrix után szabadon..." - Hendrix Project koncertbeszámoló: 2022.12.02., Muzikum



A korosztályára tekintettel huzamosabb ideje koncertlátogató honfit elgondolkoztatja a lehetőség, milyen lenne megírni már a magyarországi Hendrix- feldolgozások történetét. Kezdve a hőskorral, Radics Bélával, folytatva a HBB magyar nyelvű Hendrix-előadásaival, eljutva minden idők leghitelesebb magyar Hendrix-előadójáig, a Balogh Mihály trióig, akik a rock szempontjából nem éppen éles nyolcvanas években vitték tovább a fáklyát. Aztán persze elérkezni a máig, a Magyar Atom-ig, a Message To Hendrix-ig, a Halpert Experiment-ig. 
 
Nos, azt hiszem, még ennek az illusztris felsorolásnak is kimagasló mérföldköve lenne a Hendrix Project, a maga egyedi, máshoz nem hasonlító zenei megközelítésével. Lelki szemeimmel látom, jelen cikk olvasója hogyan kap a fejéhez: “Ó, már megint értelmezik, kiforgatják, átmagyarázzák Hendrix zenéjét!” 
 
Nem erről van szó. Hanem arról, hogy amint Tomor Barnabás basszusgitáros, az együttes vezetője/szervezője a vele készült interjúban elmondta (olvasható itt), a Hendrix Project, Jimi emlékén, dalain túl, szellemiségét is közvetíteni szeretné. 
 
Fotó: Auguszt-Pőcze Andrea
 
A december 2-i Hendrixfeszt koncertet végigélve, azt gondolom, a három kiváló muzsikus ezt a szellemiséget a közösséget teremtő szabad zenélésben találta meg. Az estén Lamm Dávid gitározott és énekelt, Tomor Barnabás baszusgitározott, és mivel az alapcsapat dobosát, Molnár Dánielt apai teendők szólították el, Szumper Ákos dobolt.  
 
Fotó: Nagy János
 
Amit a zenekar ebben a felállásban (is) megvalósított, az pedig ismét nem valamiféle erőszakolt korszerűsítés volt, nem is a hippikorszak nosztalgikus újraélése, hanem megérkezés az improvizatív, mégis egy irányba mutató, magas színvonalú, szenvedélytől mégsem mentes, vegytiszta zenéléshez. Aki veszi a fáradtságot, hogy Hendrix több lemezét végighallgassa, egészen a Rainbow Bridge c. LP-n található “Pali Gap”, vagy “Hey Baby (A New Rising Sun)” c. darabokig, érezheti, mennyire koncepciózusan törekedett maga Jimi is egy kötetlenebb, a pillanat hatására alakuló  zenélési forma kialakítására, mondhatnánk azt hogy a jazz- rock irányába, de ez a kategória akkor még nem létezett.
 
Fotó: Auguszt-Pőcze Andrea
 
A cikk végén a Hendrix 80 koncerten felcsendült számok listája önmagáért beszél, láthatjuk, az együttes a legismertebb számok közül válogatott. Már az elején, nyitányként nekimentek a “Fire”-nek és a “Come On”-nak, ennek a két nagy rock-nótának, ezzel azonnal éreztetve, milyen hangsúly-áthelyezésekkel kell majd szembe néznünk az este folyamán. A “Third Stone From The Sun” persze maga a Paradicsom egy eleve a kötöttségektől (látszólag!) mentesebb zenélésben utazó zenekarnak, kiváló is volt, csakúgy, mint az ezt követő “Power To Love (Power Of Soul)”
 
Azért, amikor Lamm Dávid felkonferálta, hogy az első blokk záró darabjaként a “Little Wing” reggae-változata fog következni, azt hiszem többen felkaptuk a fejünket. Megnyugtatok mindenkit, a dolog működött, mi több a valóban reggae-sített ének-strófák valahogy még jobban kiemelték a szépségesen kirobbanó gitárszólót.
 
Fotó: Auguszt-Pőcze Andrea
 
A második részben további Hendrix alapdarabok zengették a Muzikum nagytermét, a “Foxy Lady”, a “Purple Haze”, a “Voodoo Child” és köztük a Bem moziban, a “Szelíd motorosok” iskolaidőben, többedszerre történt megtekintése alkalmával annyira várt “If 6 was 9”, illetve utolsóként az “All Along The Watchtower”
 
Azt gondolom az együttes ezeknek a számoknak egészen új, meglepő mélységeit, ha úgy jobban tetszik, távlatait nyitotta meg. Számomra mind közül a legütősebb  érdekes módon pont az a Bob Dylan feldolgozás, amit Hendrix eleve csúcsra vitt, és amelyről azt gondoltam, hogy ebből többet, mást kihozni nem lehet…
 
Zenéről írni mindig nehéz, de különösen nehéz írni olyan koncertről, ahol minden magára valamit is adó rockrajongó által ismert számok hangzottak el, csak éppen mindegyik másként, mint ahogy megszoktuk. Mert itt arról kellene írni, hogy miben volt más, és miért nem éreztük az egész produkciót mégsem idegennek, sőt ellenkezőleg, miért éreztük abszolút Hendrix-hitelesnek. Azt hiszem, aki ott volt tudja, hogy a zenei élményen túl egy olyan fokú együttlélegzésről, együttélésről volt szó zenész és zenész, zenészek és közönség között, amely nagyon ritkán valósul ma már meg, és nem csak hazai színpadokon. Ez a közösségi élmény az egyik lényege, üzenete, annak a fajta zenének amit Jimi Hendrix elkezdett, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hagyatéka a Hendrix Project kezeiben a legjobb helyen van. Ahogy egy barátom sommásan megfogalmazta az esemény után: “Na fiatalok, ezért érdemes koncertre járni!” Magam részéről maximálisan igazat adok neki, és bízom benne hogy a Hendrixfeszt el fog jutni a Hendrix 90, vagy akár a Hendrix 100 címmel sorra kerülő alkalomig!
 
Fotó: Auguszt-Pőcze Andrea
 
“Úgy látom, hogy a zenében nagy ciklusok vannak. Befejeződött a ciklus, és most ismét elkezdek egyet. Az a célom, hogy eggyé váljak a zenével. Egész életemet ennek a művészetnek szentelem. Felejtsük el, hogy mások mit mondanak, hogy mikor kellene meghalnunk, vagy mikor kellene élnünk. Ezt mind el kell felejtenünk. Mernünk kell őrültnek lenni.” (Jimi Hendrix) 
 
Hendrix Project 2022. december 2., Hendrix 80:
 
Intro
Fire,
Come On,
Third Stone From The Sun,
Power To Love (Power Of Soul),
Little Wing
 
Foxy Lady,
If 6 was 9,
Purple Haze,
Voodoo Child,
All Along The Watchtower,
Hey Joe (csak riff)
 
Fotó: Auguszt-Pőcze Andrea
 
Tomor Barnabás elérhetőségek: Honlap, Facebook
 
El Bandi