Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Zeneileg felnőttünk annyira, hogy nem félünk kilépni a komfortzónánkból” – A Csajod interjúHa figyelemmel kísértétek a Rockbook Rockmagazin II. Online Tehetségkutatóját, már bizonyára jól ismeritek a kolozsvári A Csajod nevét, akik a ti szavazataitok alapján nagy fölénnyel lettek közönségdíjasok. A zenekar pályafutása csak néhány éve indult, de máris szép sikereket tudhatnak maguk mögött Erdélyben és Magyarországon is. A tehetségkutatóról, a kolozsvári rockéletről, a zenei hatásokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk a csapat tagjaival.
 
Rockbook: Még csak két éve léteztek, de máris stabil bázis áll mögöttetek, amit az is bizonyít, hogy ti nyertétek meg a II. Rockbook Online Tehetségkutató közönségszavazását. Szerintetek mivel sikerül megfognotok a hallgatókat? Milyen visszajelzések érkeznek tőlük?
 
Lőcsei Zsolt: Remélhetőleg a zenénkkel, meg a sudár mosolyunkkal. Koncertek után haverkodunk a közönségünkkel, és így egy intimebb viszony alakul ki a zenekar és a közönség között. A kérdés második felére is válaszolva, a zene volt az, ami utat tört magának és embereket, közönséget szerzett, de viszont törekszünk, hogy minden koncerten egy élményt adjunk azoknak az embereknek, akik eljöttek. Kolozsváron már elég erős hallgatói és koncert közönségünk van, akik nagyon kedvelik a zenénket. 
 
Rockbook: Saját bevallásotok szerint egy metalos, egy funk-rajongó és egy Beatles-mániás alkotja a zenekart. Hogyan sikerült mégis közös pontokat találnotok és mik voltak ezek?
 
Szőcs Tamás: Úgy gondoljuk, hogy zeneileg felnőttünk annyira, hogy nem félünk kilépni a komfortzónánkból és értékelni tudjuk azokat az üzeneteket azokban a zenei stílusokban is, amit nem feltétlenül hallgatunk napi szinten. Ezek a különbségek rákényszerítettek, hogy kicsit mindenki elengedje azt, ami eddig be volt idegződve és újragondolja, hogy mit követel meg a dal. Mivel ennyire más világból jövünk, tudunk inspirálódni egymás játékából. Végsősoron mindig sikerül egy olyan világot kialakítsunk a dalokon belül, hogy azt mindenki magáénak érezze, és ez viszi előre a zenekart. 
 
 
Rockbook: Sosincs nálatok káosz ebből a zenei sokszínűségből? Hogy tudjátok összecsiszolni az ötleteiteket?
 
Sentes Zsombor-István: Mindenki a saját stílusából merít, és nem csinálunk olyant, amit nem érzünk magunkénak. Általában sok verziót kipróbálunk, mielőtt egy dal végső formát öltene. Például volt olyan dalunk, ami eredetileg punk számnak indult és a végén diszkó lett belőle. Merünk változtatni a számokon, ez ettől jó és ettől élvezzük csinálni, hogy nem a legegyszerűbb és nem a legkézenfekvőbb ötletek mellett döntünk. 
 
Rockbook: A banda kolozsvári illetőségű. Milyen a rockélet arrafelé? Sok magyar zenekar van a városban?
 
Láng Tibor: Szerencsére a kolozsvári koncertre járó arcokat nagyon érdeklik az új dolgok és nyitottan állnak a feltörekvő bandákhoz. Erdélyben, Kolozsváron a legjobb a zenei élet. Sokszínű zenekarok, remek közönség jellemzi a várost. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy sok magyarországi zenekar jön ide játszani, és a végén azt nyilatkozzák, hogy itt valamiért mindig forróbb a hangulat az átlagosnál. Egyre több feltörekvő tehetséges banda alakult az elmúlt 2-3 évben, úgyhogy kezd nagyon termékennyé válni ez a város is és nagyon örülünk, hogy mi is részese lehetünk ennek a folyamatnak. A kolozsvári egyetemista közösséget nagyon érdekli az élő zene és ez nagyon jó lehetőséget ad a már befutott és feltörekvő zenekarok számára is.
 
 
Rockbook: Magyar és angol nyelvű szövegeitek is vannak. Mitől függ, hogy az adott dal milyen nyelven szólal meg? Továbbra is terveztek maradni ennél a kétnyelvűségnél? 
 
Szőcs Tamás: Ösztönösen születnek a dalok szövegei is. Ami a legelső perctől jobban áll a dalnak, olyan nyelvű lesz az adott dal szövege. Azt még nem tudjuk, hogy maradunk-e kétnyelvű banda vagy sem, ez az idő folyamán kialakul. De az biztos, hogy mi egyaránt szeretünk angolul is meg magyarul is írni meg énekelni is. 
 
Rockbook: Olyan bandákkal játszottatok már együtt, mint a Hiperkarma, az Intim Torna Illegál és az Ivan & The Parazol. Milyen élményeket szereztetek ezeken a közös koncerteken? Lehet tanulni, ellesni új dolgokat a rutinosabb előadóktól?
 
Lőcsei Zsolt: Teljesen más egy olyan koncert, amikor előzenekarként játszunk. Olyan embereket érünk el, akik még addig nem hallottak rólunk, vagy még nem láttak élőben. Ilyenkor 110%-an kell teljesíteni, egyrészt, hogy elnyerjük ezeknek az embereknek a tetszését, bebizonyítsuk a zenekarnak és a menedzsmentnek, hogy helyünk van a színpadon, és hogy ha úgy adódik, továbbra is együtt működhessünk.  Nem utolsó sorban láthatjuk azt, hogy hogyan építkezik egy olyan zenekar, akik már befutottak a szakmában. Rengeteg dolgot tanultunk ezekből a koncertekből, amit később hasznosítani fogunk. 
 
Rockbook: Mik a terveitek a koncertezés terén? Magyarországon vagy inkább a határon túl szeretnétek többet játszani?
 
Láng Tibor: Ebben a sorrendben, de egyelőre nekünk Magyarország határon túl van! Első körben itt Erdélyben szeretnénk egy stabil bázist kiépíteni, és nevet szerezni a zenekarnak. Magyarország pedig egy magyarul éneklő zenekarnak kikerülhetetlen. Már játszottunk nálatok és nagyon élveztük, mi is és a közönség is (hála Istennek). Viszont a terveink közt van az is, hogy nyugatabbra is kimerészkedjünk. 
 
 
Rockbook: A Facebook-oldalatok egyik néhány nappal ezelőtti bejegyzéséből kiderül, hogy stúdióztatok. Min dolgoztok éppen és mikor hallhatjuk az eredményt?
 
Sentes Zsombor-István: Készül egy új EP. Az új anyag egy kicsit másabb lesz, mint az előző, hangszerelés és hangzásvilág terén úgy gondoljuk sokkal érettebb. Egy kicsit flegma-, kicsit odamondós szövegekre, ugrálósabb ritmusokra lehet majd számítani, emellett az első EP-hez hasonlóan ugyanúgy lesz majd egy lassú, egymáshozsimulós, koncerten öngyújtó himbálós dal is. De sokak örömére rajta lesz a névadó dalunk is A Csajod, illetve a banda gazdagabb lett egy gitárossal, így a gitártémákkal is sokkal többet foglalkoztunk, előljáróban ennyit azért elmondhatunk. Az anyag valószínű 2020 elején fog megjelenni, egy kisebb turné kíséretében. 
 
Rockbook: Mire számíthatunk tőletek 2020-ban, illetve milyen célok elérésével lennétek elégedettek a közeljövőben?
 
Szőcs Tamás: 2019 számunkra nagyon eseménydús év volt, megjelent az első kislemezünk, három videoklipünk, nagyon sok helyen koncerteztünk és nagyon jó élményekkel gazdagodtunk. Jövőre is hasonlót szeretnénk, sőt még többet. Mint azt már a fentiekben is említettük, 2020 elején jön az EP, és egy azt népszerűsítő koncertsorozat. Ennek keretén belül szeretnénk játszani Magyarországon is, és nyáron fesztiválokon itthon és nálatok is egyaránt. Szeretünk új dolgokat kipróbálni, szóval minden olyan dolog, ami átment a zenekar szűrőjén, és megvalósítható, az előbb vagy utóbb megvalósul. 
 
Az A Csajod Facebook oldala itt elérhető.
 
 
Tóth Mátyás
 
Támogatónk az NKA Hangfoglaló Program.