Bejelentkezés

x
Search & Filters

Zenekarok, amelyek egyszerre többféle felállásban is léteztek párhuzamosan

Az gyakran előfordul, hogy egy zenekar tagsága szinte teljesen kicserélődik az évek során és a végére talán már senki sem marad az eredeti zenészek közül, de arra is van példa, hogy egy banda többféle felállásban is létezik egyszerre ugyanazon név alatt. Az Ultimate-Guitar most hat ilyen esetet gyűjtött össze.
 
- L.A. Guns: az L.A. Guns-nál a 2000-es évek elején kezdődött a zűrzavar. Miközben Tracii Guns Nikki Sixx-szel játszott a Brides of Destruction-ben, Phil Lewis továbbvitte a bandát másokkal, 2006 és 2012 között azonban Tracii is újra L.A. Guns név alatt alkotott és rengeteg zenész megfordult mellette. A két zenész végül újra összeállt és bár egy rövid ideig L.A. Guns' Phil Lewis + Tracii Guns néven ténykedtek, most már simán csak L.A. Guns-ként játszanak. Ha ez nem lenne elég bonyolult, ott van még a dobos, Steve Riley is, aki szintén rendelkezik a név használatának jogaival és ezt ki is használja, ugyanis tavaly óta neki is van egy L.A. Guns nevű bandája.
 
 
 
 
- Great White: a Great White a 70-es évek végén bukkant fel és az évek során az egyik legnépszerűbb glam metal csapattá váltak Amerikában. A banda jelenleg kétféle felállásban létezik: a simán Great White-ként futó projektet a gitáros, Mark Kendall vezeti, a Jack Russell's Great White-ban pedig az énekest, Jack Russell-t hallhatják a rajongók. A frontemberben a 2010-es évek elején egészségügyi problémái adódtak, ezért több énekes is megfordult a zenekarban, amikor pedig Russellé visszanyerte régi formáját, úgy döntött, új bandát szervez maga köré, azonban jogi okok miatt végül csak Jack Russell's Great White-ként indíthatta be a projektet. Mindkét csapat aktív a mai napig és a klasszikus Great White slágereket játsszák.
 
 
 
 
- Ratt: a Ratt-nél kétszer is előfordult, hogy több változat létezett egyszerre. A 2000-es évek elején Stephen Pearcy Ratt Featuring Stephen Pearcy néven turnézott és bár próbálta megszerezni a Ratt nevet, a bíróság végül elutasította a kérését. Pearcy 2007-ban visszatért a sima Ratt-ba, majd 2014-ben újra kiszállt, de két évvel később megint visszament. Már ezt sem egyszerű követni, de a dolgot tovább bonyolítja, hogy a dobos, Bobby Blotzer közben kilépett és megalapította a saját Ratt-jét. Ebből ismét bírósági ügy lett, amelynek eredményeként a dobos csak a Bobby Blotzer's Ratt nevet használhatja.
 
 
 
 
- Yes: a Yes minden idők egyik legnagyobb hatású progresszív rock zenekara, akik izgalmasabbnál izgalmasabb albumokat készítettek egész karrierjük során. A bandát Jon Anderson és Chris Squier alapította, de Steve Howe és Rick Wakeman is a klasszikus felállás tagjának számít. A banda 2008-ban újra összeállt és nagyszabású turnét tervezett, amit azonban végül törölniük kellett Anderson egészségügyi problémái miatt. Squier és a többiek úgy döntöttek, folytatják a közös zenélést egy kanadai énekessel, Benoît David-del, és a Yes nevet is megtartották. Squier 2015-ben elhunyt, a helyére pedig Billy Sherwood került, ami azt jelentette, hogy egyik alapító sem volt már a zenekar tagja, igaz, a klasszikus felállásból ott volt Howe és Alan White. Jon Anderson eközben összeállt Rick Wakeman-nel és Trevor Rabin-nel Anderson, Rabin, and Wakeman, vagy röviden csak ARW néven, de miután 2017-ben beiktatták őket a Rock And Roll Hírességek Csarnokában, átváltottak Yes Featuring Jon Anderson, Trevor Rabin, Rick Wakeman-re.
 
 
 
- Batushka: a Batushka nevű lengyel black metal banda hamar felhívta magára a figyelmet különleges színpadi megjelenésével és sötét hangulatú zenéjével, amit elsősorban a kelet-európai ortodox kereszténység inspirált. A tagok sokáig titokban tartották a kilétüket, azonban Krzysztof "Derph" Drabikowski tavaly kiadott egy közleményt, amely szerint az énekes, Bartłomiej Krysiu gyakorlatilag ellopta tőle a zenekart. A dologból hatalmas botrány lett, és mindkét fél azt állította, hogy a másik használja jogtalanul a Batushka nevet. A helyzetet tovább fokozta, hogy a Krysiu-féle zenekar néhány napja kiadott egy Hospodi című új albumot, amit a rajongók többsége nem nézett túl jó szemmel. Ha ez nem lenne elég, a Derph-féle csapat is új lemezt adott ki pár hete és sokan ezt a formációt tartják az igazi Batushka-nak. Ez az ügy ugyanakkor még elég friss, így egyelőre megtippelni is nehéz, hogy mi lesz a vége.
 
 
 
 
- Queensrÿche: a Queensrÿche 80-as évek egyik legnépszerűbb zenekarának számított és óriási hatással volt az egész progresszív metal műfajra. A dolgok 2012-ben vettek kedvezőtlen fordulatot, amikor a zenészek úgy döntöttek, kirúgják akkori menedzserüket, Geoff Tate feleségét, Susan-t, és a lányát, Miranda-t is, aki a hivatalos rajongói klub vezetője volt. Tate természetesen nem díjazta ezt a lépést és a helyzet végül annyira elfajult, hogy össze is verekedett Michael Wilton-nal és Scott Rockenfield-del. Egy ideig mindkét fél Queensrÿche néven alkotott és kihoztak egy-egy új albumot is, Tate azonban végül elvesztette a név használatának jogát és az 1988-as koncept album tiszteletére Operation: Mindcrime-ként folytatta a tevékenységét.