Bejelentkezés

x
Search & Filters

Zenészek, akik legyőztek egy komoly betegséget



Egyesek szerint a szenvedés elengedhetetlen a művészethez, de persze nem mindegy, hogy milyen szenvedésről van szó. Természetesen az érzelmi nehézségek, a társadalmi különbségek és az előítéletek leküzdése is nehéz feladat lehet, de vannak olyan zenészek, akiknek egy-egy igazán komoly betegséget kellett legyőzniük ahhoz, hogy a mai napig alkothassanak. Az Ultimate-Guitar most nyolc ilyen rocksztárt gyűjtött össze.
 
Bruce Dickinson: Egy rutin ellenőrzés miatt látogatta meg orvosát 2014-ben az Iron Maiden énekese még karácsony előtt. Az ellenőrzések során kiderült, hogy egy daganat található Dickinson nyelvének hátsó részén. Az énekesre ezek után hét hetes kemoterápiás és radiológiai kezelés várt. Mivel a rákos daganatot még idejében diagnosztizálták, így Dickinson nagyon jó eredményeket produkált és 2015 májusában teljesen gyógyultnak nyilvánították. Ebben az időszakban több  helyen is azt lehetett olvasni, hogy a frontember orális szex következtében fertőződött meg és akár így volt, akár nem, az orvosilag bizonyított tény, hogy a HPV-vírus valóban terjedhet így, Bruce szerint azonban a sajtó túl nagy ügyet csinált ebből.
 
 
 
Clay Walker: Walker még csak huszonéves volt, amikor a karrierje igazán kezdett beindulni és pont ezzel egyidőben jelentkezett nála krónikus zsibbadás, fáradtság és egyéb idegrendszerhez kapcsolódó tünetek. Hamarosan szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála és miközben rendszeresen kezelésekre járt, tovább folytatta a zenélést és a dalszerzést. Azóta eltelt két évtized, Walker leküzdötte a betegséget, ma is sikeresen turnézik és ír új nótákat.
 
 
 
Tony MacAlpine: 2015-ben teljes európai turnéjának lemondására kényszerült Tony MacAlpine. Az orvosok még az év augusztusában észleltek rákos daganatra utaló jeleket a hasi fájdalmakkal jelentkező zenésznél, akit ezt követően azonnal a sebészetre küldtek tovább. A probléma időben történő feltárásának és a gyors beavatkozásnak köszönhetően Tony már szerencsére meggyógyult, sőt teljes intenzitással koncertezik.
 
 
 
Brian Wilson: A legendás Beach Boys alapító tagját és fő dalszerzőjét sem kerülték el a nehézségek: skizofrénia tünetei, mániákus depresszió és rendszeres hallucinációk is felléptek nála, valószínűleg a pszichedelikus drogok túlzott fogyasztása miatt. Wilson végül elég extrém kezeléseken vett részt a hírhedt Dr. Landy vezetésével, rátalált a szerelem és még mindig alkot és koncertezik.
 
 
 
Daniel Johnston: Johnston ugyan zenél is, de inkább festőként ismert. Először Kurt Cobain-nek köszönhetően került a figyelem középpontjába, ugyanis az énekes többször is egy olyan pólóban jelent meg, amelynek mintáját Johnston festette. A művész skizofréniával és bipoláris zavarral küzdött, többször került elmegyógyintézetbe és a betegségek nagyon megnehezítették a mindennapjait. Ennek ellenére nem állt le az alkotással: továbbra is zenél és fest.
 
 
 
Devin Townsend: Devin hangja és gitártudása révén is igazi zenei zseninek számít, 98-ban azonban bipoláris zavart diagnosztizáltak nála és a helyzeten az sem segített, hogy sok alkoholt és kábítószert fogyasztott, ráadásul az Alien album felvételei közben az anitpszichotikus gyógyszerek szedését is abbahagyta, amitől igazán mélypontra került. Szerencsére Townsend számára volt visszaút, összeszedte magát, hosszú évek óta józan és tiszta, odafigyel az egészségére, a családja pedig természetesen mindenben támogatja.
 
 
 
Slash: Slash fiatalon lett világhírű, így nem csoda, hogy könnyen engedett a kemény drogok és az alkohol csábításának. A különféle szerek túlzott fogyasztása azonban nem múlt el nyom nélkül: szívelégtelenség alakult ki nála, orvosai pedig legfeljebb hat hetet jósoltak az ifjú gitárosnak, aki szerencsére még időben észbe kapott, leállt a drogokkal és a piával, valamint sportolni kezdett. Bár a szívére még mindig vigyáznia kell és egy defibrillátort is beültettek a testébe, Slash továbbra is teljes gőzzel zenél és alkot a Guns N' Roses-ban és Myles Kennedy-vel közös csapatában is.
 
 
 
Jonathan Davis: A Korn énekesét gyakorlatilag egyik nehézség érte a másik után: pánikbetegséggel, depresszióval és poszttraumás stresszel is küzdött, le kellett állnia a drogokkal és a káros gyógyszerekkel, volt felesége elhunyt, az egyik gyerekéről pedig kiderült, hogy cukorbeteg. Szerencsére azonban úgy tűnik, a zene mindig megmenti Davis-t, aki a Korn mellett újabban szólóban is aktív.
 
 
 
Tony Iommi: A riffek Istenének számító metal legenda élete sem volt mindig egyszerű: még csak 17 éves volt, amikor egy üzemi balesetben több ujjvégét is elveszítette, de ez sem tántorította el a gitározástól, csak alakítania kellett egy kicsit a hangszerén, hogy könnyebben boldoguljon rajta. Ezután évtizedekig rendben ment minden, de a Black Sabbath utolsó albumának és búcsúturnéjának idején rákot diagnosztizáltak nála. Iommi ennek ellenére nem mondta le a koncerteket, csak úgy osztotta be őket, hogy két buli között Angliába repülhessen kemoterápiás kezelésekre, amelyeknek meg is lett a haszna, ugyanis a gitáros ma már tünetmentesen él.
 
 
 
Jason Becker: A lista eddigi résztvevőinek sem volt könnyű dolguk, de Jason Becker-nek mindannyiuknál nagyobb nehézségeket kellett leküzdenie. Már húszévesen az egyik legjobb gitárosnak számított és olyan nevekkel zenélhetett együtt, mint Marty Friedman és David Lee Roth. Úgy tűnt, övé a világ, de egy betegség mindent megváltoztatott. Becker-nél ALS-t diagnosztizáltak, amelynek következtében pár év alatt annyira leromlott az állapota, hogy nem tudott koncertezni, zenélni, járni és beszélni sem. Jason egy kerekesszékben éli azóta az életét és csak a szemével tud kommunikálni, de még ez sem gátolhatta meg abban, hogy alkosson: egy különleges program segítségével így is szerezhet új dalokat a szemével. Tavaly egy új albuma is megjelent neves zenészek közreműködésével, amivel bebizonyította, hogy semmi sem lehetetlen.