Bejelentkezés

x
Search & Filters

Német Folkmetál a Dürerben

Újj Kristóf képe
Újj Kristóf

Ismét hazánkba látogatott új turnéjával a német folk csapat az Equilibrium. A 2016-os Armageddon lemez után újabb hangzásvilággal, igen csak ütősre sikeredett lemezt hozott napvilágra a zenekar tavaly augusztusban, Renegades néven. Január közepén el is indították a 6. nagylemezt bemutató turnéjukat, melynek során közel harminc Európai nagyvárosban mozgatják meg rajongóikat a Nailed To Obscurity és a Lord Of The Lost társaságában. A német állomásokon a tíz tételes korongot bemutató turné vendégeként az Oceans is csatlakozik a három zenekar mellé.

 

 

Január 28-án hazánkba is ellátogatott a három nagyszerű csapat, hogy a Budapesti  Dürer Kert közönségét mozdítsa meg. Az estét a német melodic death banda a Nailed To Obscurity kezdte. Többek számára meglepő lehetett, hogy a csapat hangtechnikusai a Dürerben szokottnál kicsit feljebb rakták a decibeleket, így talán még pusztítóbbnak tűnt a show. Természetesen a tavaly megjelent Black Frost lemez címadó dalával kezdték a koncertet, melyen csupán 6 számot játszottak, így nem jutott sok a jóból. A srácok viszont rendesen kitettek magukért, aki nem ismerte őket az sem bánta hogy korán érkezett annak ellenére, hogy a lassú bólogatós riffjeik a többség számára inkább az otthoni zenehallgatást szolgálják. Legutóbbi látogatásuk óta alig telt el egy év, mikor az Amorphis társaságában játszottak a Negrában, reméljük ezt a rendszerességet megőrzik a srácok, hiszen ahogy láttuk a csapat egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. 

 

 

Nailed To Obscurity setlistje:


1. Black Frost
2. King Delusion
3. Feardom
4. iNerMe
5. Tears of the Eyeless
6. Desolate Ruin

 

Az előzőnél közel kétszer hosszabb showt nyomtak a sötétség lovagjai. A Hamburgi goth csapat a Lord Of The Lost már megjelenésében is nagyot durrantott, hajazott az epikusabb fantazi világra egy kis goth beütéssel. Betegek... Az énekes világító gitárjai meg csak rátettek egy lapáttal. 

 

 

A koncert maga hatalmas volt, elképesztő fények kíséretében egy, a megszokottnál kicsit dallamosabbnak mondható goth bulit csaptak. Az összkép gyakorlatilag azt hozta amit a klipjeikben megszokhattunk, mintha csak eljátszották volna egy az egyben őket. A közönség is kezdte egyre jobban érezni magát, megindultak az első pogók is. A koncert végefelé kezdett érződni hogy mindenki az Equilibriumot várja már, azonban a megrögzött fanatikusok nem akarták leengedni őket a színpadról hosszú percekig. Összességében elég ütős, fülbemászó dallamú setlistet állítoottak össze a turnéra, mely talán kissé hosszúra sikeredett, de így legnagyobb goth rajongók sem panaszkodhattak.

 

 

Lord Of The Lost setlistje:


1. Lament for the Condemned
2. Morgana
3. Drag Me to Hell
4. Under the Sun
5. Loreley
6. Full Metal Whore
7. Ruins
8. Fists Up in the Air
9. Die Tomorrow
10. La Bomba
11. Trisma

 

Nem is kellett sokat várni, és 9 után megszólalt az aznap várva várt intró. A tömeg hátrahagyva mindent, gyorsan összegűlt a küzdőtéren és indult is a buli az új albumról a Renegades - A Lost Generation-nel. Eleinte talán sokkolta a tömeget a hirtelen berobbant zenekar, de a harmadik számra a Himmel und Feuer-re igazán beindult a buli. Ugrálás, pogó, némi circle-pit és sör mindenütt ahogyan egy metál koncertren szokás. 

 

 

Ami már a legeljén borzasztó hangulatromboló volt, hogy az összes effektet és szintis háttérszólamot, a fül számára valami iszonyat bántó frekvencián ordíttatták a keverőpultból, elnyomva a zenekart. Sajnos a zenakarnak mindig megvolt ez a van szintis, nincs szintis problémája, de színpadon jellemzően sosem láthatunk billentyűket velük. 

 

 

A gitártémák akárcsak hátul a dob teljesen rendben voltak. Itt a zenészek mellett a hengechnikás srácoknak is jár a dícséret, most különösen jó hangzást tudtak nújtani a közönségnek. Robert Dahn hangja azonban még mindig jobban szól az albumokon, mint itt élőben. Talán kicsit túlzásba is vitte a show-t és többet foglalkozott a közönséggel mint a saját hangjával. 

 

 

Valahogy kicsit későinek tűnt de nyolcadikként felcsendült a talán leg szélesebb körben ismertté vált Born to Be Epic is. Ez nem igazán koncertre való szám legalábbis szinti nélkül semmiképp. Érződött is, de attól függetlenül együtt ordította mindenki a teljes refrént. A hangulat megmaradt a Prey és Heimat alatt is, így akinek esetleg az erős kezdés után maradt volna felesleges energiája itt biztosan kiengedte magából. 

 

 

Az Equilibrium setlistje:


1. Renegades - A Lost Generation
2. Tornado
3. Himmel und Feuer
4. Waldschrein
5. Freiflug
6. Apokalypse
7. Part of Destiny
8. Born to Be Epic
9. Prey
10. Heimat
11. Der Ewige Sieg
12. Final tear
13. Blut im Auge
14. Ruf in den Wind
15. Rise of the Phoenix

Újj Kristóf
2020 január