Bejelentkezés

x
Search & Filters

Henrik Freischlader – Night Train To Budapest (2013) lemezkritika

Megjelenés éve: 
2013

Bátran állíthatjuk, hogy a rockzenei műfajok közül a blues a legőszintébb. Eleinte elég csapongó zenei stílusom volt, és nem is állt annyira közel hozzám a fent említett műfaj, amíg egyszer meg nem hallottam Stevie Ray Vaughan játékát. Feledhetetlen volt, és a mai napig zenei példaképemnek tekintem SRV-t. Idővel aztán belemerültem a blues műfajba megismertem a legnagyobb ászokat: BB King-et, Albert King-et, Gary Moore-t, Eric Clapton-t és még sorolhatnám időtlen időkig. Egy este a Facebook-ot böngészve akadtam rá Henrik Freischlader egyik videójára. Ha jól emlékszem a ’The Blues’ című dal volt az, és hihetetlenül megtetszett a játéka. A fiatal német blues gitáros 2013 novemberében adta ki legújabb stúdióalbumát ’Night Train To Budapest’ címmel.

Henrik szerint az új lemez egy kicsivel rockosabb lett az előzőeknél, azonban aggodalomra semmi ok, mind a 11 dalban ott rejlik a blues varázsa. A lemezt teljes egészében ő maga készítette, minden hangszert maga játszott fel, akárcsak a 2009-es ’Recorded By Martin Meinschäfer’ albumot.

A ’Point Of The View’ dallal indul a korong, mely a tempóját tekintve gyors, a hangzásvilágot tekintve pedig egy koszosabb torz hangzású funk-al megfűszerezett nóta, mely nekem első hallásra a Led Zeppelint idézte. A 2012-es ’House In The Woods’ nyitódalánál is azt figyeltem meg, hogy Henrik szeret nagyot robbantani az első nótával.

A nyitódalt két szomorúbb hangvételű ballada követi, az ’Everything Is Gone’ illetve a ’Caroline’ című dalokkal. A ’Caroline’-t a ’My Woman’ és a ’Think About You című dalokkal egyetemben, a ’Night Train To Budapest’ szomorú blues balladái jelzővel lehetne illetni, egytől egyik zseniálisak és érzelem dúsak.  Úgy érzem, hogy ez az első olyan lemez, amin több, a tempóját tekintve lassabb, érzelmesebb nóta, mint a keményebb, riffeket felsorakoztató dalok, azonban természetesen az új albumon ezekből sincs hiány.  

 

 

Az ’A Better Man’, a ’Down The Road’ és a ’Shame’ című számok mind magukba hordozzák a kemény tökös blues riffeket, és a sikító szólókat. A ’Shame’ című dalt emelném ki, mert ez a személyes kedvencem. Tipikus középtempós, súlyos blues nóta, olyan refrénnel, amire biztos őrjöngeni fogok áprilisban az A38-on.

A lemezt a ’Your Loving Was So Good’ című dal zárja, ami véleményem szerint elég pszichedelikusra sikerült, de méltóképpen fejezi be ezt az igazán tetszetős albumot.

Mindent egybevéve maximálisan elégedett vagyok a ’Night Train To Budapest’-tel és ajánlom mindenkinek, hogy hallgassa meg, ha már hazánkat képviseli ez a lemez. Henrik nagyon tehetséges gitáros, és egy egyedi énekhanggal rendelkező előadó. Az új lemez igazán változatos. Több lassabb, visszafogottabb, melodikusabb nóta került fel rá, mint az előzőekre, és ez nálam pozitív hatást keltett. Nagy érdeklődéssel várom a következő anyagot. Addig is ne feledjétek! Április 3. – Budapest – A38 Hajó. Megéri eljönni!

 

Jegyár elővételben 2014. április 2.-ig 2.900 Ft, a helyszínen 3500 Ft

 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/359661150830277/

 

A Henrikkel készült interjúnkat itt elolvashatjátok!

 

A Henrik Freischlader Band tagjai:


Henrik Freischlader - gitár, ének
Theofilos Fotiadis - basszusgitár, vokál
Moritz Fuhrhop - hammond orgona, billentyűs hangszerek
Björn Krüger - dob, vokál

 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/HenrikFreischladerOfficial?fref=ts

 

 

 

Mocsok

 

Címkék: 
Henrik Freischlader

Videók