Bejelentkezés

x
Search & Filters

celtic metal

A Celtic (kelta) metal a népies metal egyik alműfaja, mely az 1990-es években fejlődött ki Írországban. Amint azt a neve is sugallja, a műfaj a heavy metal és a kelta zene egyesítése. A műfaj korai úttörője a három ír együttes: a Cruachan, a Primordial és a Waylander. A műfaj azóta túlnőtt az ír partokon, és ismeretes, hogy ma már számos más országban is alakultak zenekarok.

Eredete

A Celtic metal eredete a folk metal legkorábbi ismert képviselőjéhez, az angol Skyclad zenekarhoz vezethető vissza. “Ambiciózus” és “úttörő” debütáló albumuk, a The Wayward Sons of Mother Earth 1990-ben jelent meg a “The Widdershins Jig” című dallal, melyet “különösen jelentősként” és “a metal birodalmának biztos elsőjeként” ismernek el. Ez a bemutatkozó album nagy hatással volt a fiatal Keith Fayre, aki egy Tolkien-ihlette fekete metal zenekart alakított Minas Tirith néven.

A Skyclad és a Horslips zenéjétől inspirálva, Keith Fay elkezdte kombinálni a black metalt és az ír népzenét. 1992-ben megalakította az ír Cruachan zenekart egy demofelvétellel, mely 1993-ban jelent meg. Mint Waylander, Keith Fay is hitt az ír Horslips rockegyüttesben, mint akik “hatalmas hatással vannak a Cruachanra”, továbbá megállapítja, hogy “amit a ‘70-es években csináltak, az annak a megfelelője, amit mi csinálunk most”. A Cruachan debütáló albuma, a Tuatha Na Gael 1995-ben jelent meg, és az együttest azóta is a folk metal műfajának bővítésére tett kísérletek számának legnagyobbjaként ismerik el. Különös figyelmet fordítva a kelta zenére és a kelta mitológiát dalszövegeiben használva a Cruachan folk metal stílusát ismerik ma Celtic metalként.

A Cruachannal párhuzamosan a black metal művelője, a Primordal is kiadott egy demófelvételt 1993-ban, és “a black metal-mozgalom bimbózó második hullámának beharangozott élenjárójaként találta magát”. Az ír zene “nagyon nagy szerepet” játszott a Primordialban, de “egy sötét és finom módon” az akkordokon és az időzítésen keresztül.

1993 a Waylander megalakulásának éve is volt. Az énekes Ciaran O’Hagan-nel indult a csapat, és 1995-ben kiadtak egy demófelvételt. A debütáló album, a Reawakening Pride Once Lost 1998-ban került bemutatásra. o’Hagan megállapítja, hogy véletlen volt, hogy “a Primordial, a Cruachan és a Waylander kicsit több, mint egy éven belül törtek fel egymás után. Azóta néhány más írországi banda játékában is felbukkant a celtic metal, köztük a Geasa és a Mael Mórdha zenéjében. Az ezredforduló óta a műfaj bővült, és ma már Írország partjain túl is sok együttes zenéjében megtalálható a celtic metal. Ez magában foglalja a svájci Eluveitie-t, a spanyol Mägo de Oz-t és a német Suidakra-t.

A műfaj ír eredete ellenére a celtic metal nem ismert és népszerű Írországban. Ciaran O’Hagan megjegyzi, hogy “míg a Primordial Írország legnagyobb metalzenekara az eladások és a nemzetközi arculat tekintetében, a zenekar akkor lenne, ha saját országukban sokkal több, mint ötszáz darabot adhatnának el albumukból, vagy több, mint háromszáz csónakázó húzna egy csónakot”. A műfaj bandái máshol lelkesebb fogadtatást tapasztaltak; a Mägo de Oz-nál jelentős tapasztalat, hogy nagy sikereket értek el az anyanyelvükön Spanyolországban, Mexikóban és Dél- Amerikában.

Jellegzetességek

Hasonlóan a folk metal anyaműfajhoz, a celtic metal zenéje a heavy metal különböző alműfajait követő együttesek zenéjének egy változatos gyűjteménye. Amíg az olyan bandák, mint a Suidakra mesterségüket a fekete vagy a death metal még extrémebb alműfajaiban alkalmazzák, más együttesek, mint például a Mägo de Oz jobban kedvel inkább egy sokkal hagyományosabb vagy power metal-hangzást. Az egyetlen közös elem a közös érdeklődés a kelta zenét tartalmazó heavy metal.

A műfaj sok zenekara erősíti hangzását népi hangszerek használatával. A hegedűt olyan bandák használják, mint a Mägo de Oz, és az Eluveitie. Az ón síp és a fuvola az olyan zenekaroknál találhatók meg, mint a Cruachan, a Waylander és az Eluveitie. Míg a műfaj ír együttesei olyan népi hangszereket vesznek igénybe, mint például az uillean-cső és a bodhrán.