Bejelentkezés

x
Search & Filters

post-rock

A post rock műfajt az alternatív rockzene körébe sorolják hangszerelése miatt, mert ez többnyire a gitárok, basszusgitár és dob összetételből állnak. Pedig a hangszerelésen kívül nem sok köze van a hagyományos rockhoz, mert e stílus témái különleges ritmusokat, harmóniákat, melódiákat, változatos hangszíneket és akkordmeneteket tartalmaznak, amik többnyire a rockzenéből hiányoznak. Igazából rock hangszerelésű komoly- és könnyűzene keveréke.

Ez a műfaj nagyon sok más stílust ötvöz magában, ide tartoznak az ambient, jazz, elektronikus (easy listening), experimentál, stb. A stílusra még jellemző, hogy a hangszereket nem hagyományos módon (például néha a gitárt nem pengetővel, hanem vonóval) szólaltatják meg, továbbá a dobok nyers és erőteljes jelenléte, melyek még intenzívebbé teszik a zenét. A számok felépítésében nincsenek különösebb koncepciók, mint a rockban és a popban, néha erőteljes már-már metálos riff-ek (post-metal) után hirtelen néhány perces melankólikus-ambientbe forduló, vagy hirtelen megjelenő zajokat hallhatunk. A post-rock elnevezést 1994-ben használták először a Bark Psychosis nevű zenekar lemezére. 1994 előtt a shoegaze, dream pop és space rockként emlegették a hasonló próbálkozásokat, bár ezek főként elektronikus zenék voltak. A 90-es évek végén a műfajból kialakult egy új irányzat, a post-metal. Ez lényegében metálzene, enyhe post-rock-os hatásokkal-hangzásokkal, legtöbbször énekkel.

A stílus legnagyobb központjai Kanada, Anglia, U.S.A., de Japánban is egyre több zenekar található. Napjainkban a műfaj legnépszerűbb képviselői a Sigur Rós, az Explosions in the Sky, I'msonic rain, vagy a Mogwai.