Bejelentkezés

x
Search & Filters

space rock

A space rock a rockzene egyik válfaja. A kifejezés eredetileg a ’70-es években aktív, főleg brit nemzetiségű, korai progresszív és pszichedelikus rock együtteseket jelölte, mint pl. a Hawkwind és a Pink Floyd. A space rock stílust lassú, elnyújtott, szintetizátor uralta hangszeres átvezetések, kísérleti jellegű gitárjáték és sci-fi témájú dalszövegek jellemezték. A megnevezés később már inkább a ’80-as évek végén létező brit alternatív rock bandákat foglalta magába, akik a felmenőik zenéjéből merítve ihletet egy jóval dallamosabb, atmoszferikusabb popzenei stílust hoztak létre. A space rock kifejezést a 21. században is feltámasztották, mégpedig az olyan együttesek, mint a The Flowers of Hell, Cometson Fire, és a Flotation Toy Warning, akik kedvük szerint vegyítették a műfaj két előzetes nagy hullámának nézeteit és stílusjegyeit.

Kialakulás

A space rock az 1960-as évek végén, az Angliában népszerű pszichedelikus zenéből kezdett kialakulni. Feltűnését sokan az ugyanekkor divatos progresszív rock stílushoz kötik.

A space rock legkorábbra visszavezethető képviselője a brit producer és dalszerző Joe Meek koncepcióalbuma, az ’I Hear a New World’ volt. A lemezt az űrkutatásban folyó versengés ihlette, de foglalkozott az ember és az idegen lények első lehetséges találkozásának gondolatával is.

A Pink Floyd korai zenéje a kezdetlegesspace rock úttörőjének fogható fel. Erre jó példa a’Lucifer Sam’, az ’Astronomy Domine’, a ’Pow R. Toc H.’ és az ’InterstellarOverdrive’ az 1967-es debütáló albumról, ’The Piper at the Gates of Dawn’-ról. A második albumuk, a ’Saucerful of Secrets’ is folytatta a sémát: a ’Let There Be More Light’ és a ’Set the Controls for the Heart of the Sun’ például kifejezetten sciencefiction témájú zenét vonultat fel. 1971 elején a Pink Floyd nekiállt megírni azt a híres számot, amit a ’Meddle’ című albumon mint ’Echoes’ ismert meg a közönség. A dal szövegét a ’71-es esztendő folyamán többször megváltoztatták; ekkor még két bolygó űrbéli találkozását mesélte el. Azonban a ’Meddle’ album kiadása előtt kicsivel egy vízi témára cserélték a szöveget abból a félelemből kifolyólag, hogy a közönség visszavonhatatlanul space rock zenekarnak fogja megbélyegezni őket.

A Beatles ’67-es ’Flying’ című számát eredetileg ’Aarial Tour Instrumental’-nek hívták. A dal a repülés érzését kívánja átadni – legyen az az ember képzeletében, vagy valódi repülőgépen –mindezt pszichedelikus stílusú, hangszeres csomagolásban. Ugyanebben az évben jött ki a The Rolling Stones dala, a ’2000 Light Years from Home’, ami a fentebb említett Pink Floyd számokon alapult, és ami szintén a space rock egy korai példánya. Jimi Hendrixről is elmondható, hogy a műfaj egyik legkorábbi művelője: a ’Third Stone from the Sun’, a ’1983… (A Merman I Should Turn to Be)’ és a ’The Stars That Play with Laughing Sam’s Dice’ című dalok is erről adnak tanúbizonyságot.

A Grateful Dead együttesnek a ’70-es évektől a ’90-es évekig szokásává vált, hogy a koncertjeik második felét egy dobszóló vezeti át egyspace rock szekcióba.

David Bowie ’Space Oddity’ (1969.) című száma valószínűleg a space rock egyik legjobb olyan példája, ami főáramlatbeli elismerést vívott ki magának. A műfaj egyik legnagyobb albuma a Hawkwind’ Space Ritual’-je (1973.) volt. A két lemezt tartalmazó koncertfelvételről az híresült el, hogy „88 percnyi agyhalállal” kecsegtet: ez alatt nem mást értettek, mint a ’72-es teltházas fellépésükön bevetett fényeffektusokat, lézereket, meztelen táncosokat (pl. a Földanyát megszemélyesítve), vad jelmezeket és a pszichedelikus képvetítést. Ez a nehezen emészthető koncertélmény egy igen sokszínű, ám annál elhivatottabb rajongótábort vonzott a helyszínre: sci-fi rajongóktól kezdve bőrdzsekis motorosokon át látomás-imádó drogosokig mindenféle ember feltűnt. A sci-fi író Michael Moorcock többször is összedolgozott a Hawkwinddel, például a ’Space Ritual’ elszavalt részleteinek zömét is ő írta.

Feltámadás a ’90-es években

A ’90-es évek elejére a space rock jelző az akkoriban ismert angol és amerikai alternatív rock-együttesek zenéjét jelölte. Ekkoriban törték be magukat az élvonalba a shoegazing, a stoner rock/metal és a noise pop stílusok is, amiket a következő zenekarok tettek népszerűvé: Kyuss, Slowdive, The Verve, My Bloody Valentine, Flying Saucer Attack, Loop, Ride, The Flaming Lips, Failure, Tool, Monster Magnet, Sun Dial, Hum, Spacemen 3, Spiritualized, Mercury Rev és Muse. Ezeknek az együtteseknek a szerkezeten és hanghatáson alapuló zenéi tették lehetővé azt, hogy rájuk ragadjon a space rock jelző, habár a legtöbben közülük valószínűleg helyénvalóbbnak éreznék a shoegazing vagy a stoner metal stílusokba való bekategorizálást.

A’90-es évek közepén az USA-ban több zenekar is megpróbált a Hawkwind és Gong-féle space rockból karriert építeni. Ezeknek a formációknak egy részét (pl. a Pressurhedet és a Melting Euphoria-t) a Cleopatra Records karolta fel, amely ettől kezdve rengeteg space rock stílusú lemezt adott ki. 1997. és 2000. között a Strange Daze fesztivál háromnapos kültéri fellépéseken kívánta bemutatni az amerikai space rock-áramlatot. A show-t ’97-ben a Hawkwind és Nik Turner fémjelezte, őket későb az amerikai space rock egyéb képviselői: F/i, Alien Planetscapes, Architectural Metaphor, Quarkspace, Melting Euphoria, Pressurehed, Nucleon,Bionaut, Born to Go és még sokan mások követték.

A nagy michiganispace rock bázishoz tartozott a BurntHair Records és a Darla Records is. A legnevesebb helybéli együttesek között a következőket említhetjük: Windy & Carl, Mahogany, Sweet Trip, Tomorrowland, Delta Waves, Starphase 23, Füxa, Auburn Lull, Monaural, Asha Vida, és Alison's Halo. Ez a hagyományos space rock stílus egy nagyobb, összehangolt „szervezete” volt, így külön nevet kapott: ez lett a Detroit Space Rock.

21. századi space rock

A space rock hatása a mai napig érezhető néhány angol együttesen, pl: Radiohead, Amplifier, Oceansize, Mugstar és Muse; míg az amerikaiaknál ez a 30 Seconds to Mars, Angels and Airwaves, The Secret Machines, The Mars Volta és The Boxing Lesson. Az ausztrálok képviselői a Lunar Module és a Space Project, a törököknél pedig a Nemrud visel magán space rockos jegyeket.

Állítólag az első eset, hogy a NASA összefüggésbe került a space rockkal 2009-ben történt, mikor egy éppen szabadságát töltő űrkutató összevágta a Discovery egyik rakétakilövéses jelenetét a Flowers of Hell ’Sympathy For Vengeance’ című számával, majd feltöltötte az internetre, aminagy sikert aratott a Kennedy Űrközpont alkalmazottainál. A Star One 2002-es ’Space Metal’ című lemeze a space rockot progresszív metallal vegyíti. Az album dalai összefüggnek azáltal, hogy mindegyiknek egy-egy sci-fi film vagy sorozat adja az alapötletét.

Matthew Bellamy (Muse)

Születés / Halálozási dátum: 
1978. június 09. péntek
Születési hely: 
Cambridge - Anglia
alternatív rock
progresszív rock
space rock
Zenekar: 
Származás kategória: 
Külföldi

Biográfia: 

Matthew James Bellamy (1978. június 9. –) angol zenész, zeneszerző, leginkább a Muse nevű angol alternatív rockegyüttes énekeseként, gitárosaként és zongoristájaként ismert.

Bellamy apja, George az 1960-as években híressé vált együttes, a Tornados gitárosaként vált ismertté. Ők voltak az első angol együttes, akik az USA toplistáján első helyezést értek el a Telstar című dalukkal. A Muse "Knights Of Cydonia" című száma egyfajta tisztelgés ez előtt a dal előtt. Bellamy anyja, Marilyn Belfastban született, majd 1970-ben Angliába költözött. Bellamynak egy idősebb testvére van, Paul. 10 évesen kezdett el zongorázni, majd szülei válása után nagyanyjához költözött, aki arra biztatta, hogy játsszon gitáron is, immáron 13 évesen

A Muse történetét 1994-ig lehet visszavezetni. Ekkor alapította ugyanis Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme (basszusgitár és vokál) és Dominic Howard (dobok) a Rocket Baby Dolls nevű formácíót. Miután megnyerték a "Battle of the Bands" címet viselő versenyt, elkezdték komolyan venni a zenélést.

A Muse tagjai a Teignmouth Community Collegeben találkoztak, Bellamy több formációnak is tagja volt már előtte, például a Carnage Mayhemnek vagy a Gothic Plague-nek Howarddal együtt. Nem sokkal később találkoztak Wolstenholme-mel, és megkérték, hogy csatlakozzon. Ő akkoriban dobolt és gitározott, de Bellamyék kedvéért megtanult basszusgitározni is. Akkoriban még nem volt nagy rajongótáboruk, de napjainkban már a világ legsikeresebb együttesei közé sorolják őket.

A Muse alternatív rockot, hard rockot, progresszív rockot és klasszikus zenét játszik, de elektronikát is kevernek bele, ismertek egyedi kombinációikról. Nagyon híresek a remek élő zenéjükről, koncertjeik zöme telt házas. 2007. június 6-án és 7-én is telt házas koncertet adtak a frissen felújított londoni Wembley Stadiumban. Ők voltak az első együttes, akik meg tudták tölteni az új arénát. Eddig 6 lemezük jelent meg, Showbiz(1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006) The Resistance (2009) és The 2nd Law címen.

Koncertfelvételeket is megjelentettek, ezek a Hullabaloo Soundtrack (2002) és a HAARP (2008).

Bellamy ateista, erről tanúskodik több interjú, és dal is, példának okáért a Thoughts of a Dying Atheist. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy "Ateistának lenni annyit jelent, hogy felfogod, hogy amikor meghalsz, azzal vége. Megpróbálod kihozni az itt töltött időből a legtöbbet, befolyásolni az embereket, és emlékeket hagyni, ami egy gyereket, de dalokat is jelenthet". 2000-ben azt nyilatkozta, hogy Jézus anyja, Mária "igazán cool" lehetett, hogy miután megszülte a gyermekét, el tudta hitetni mindenkivel, hogy még mindig szűz. Bellamy elmondása szerint Jézus Krisztussal találkozna a legszívesebben. 2007-ben azt is elmondta, hogy szerinte Isten létezhet, de pokolban vagy mennyországban aligha hisz.

Magánélete

Matt és volt barátnője egy bárban találkoztak, Milánóban. Egy 2007-ben adott interjúban Gaia Polloni elmondta, hogy akkor már 6 éve jártak, és 2 hónapja voltak jegyesek. Kapcsolatukban apróbb szünetek voltak, mivel a lány olasz. Bellamy végül úgy döntött, hogy ő is Olaszországba költözik. A Muse több dala is róla szól, például az USA-ban igen nagy sikereknek örvendő "Starlight". Matthew azonban a Muse egy berlini koncertjén a "Map of the Problematique" című dal szövegét "Since I Met You" (mióta megismertelek) -ról "Since I Lost You" (mióta elveszítettelek) -ra változtatta. Mint kiderült, azért mert a kapcsolatuk a végét járta. A pár végül 2009 decemberében szakított.

Bellamyt a Glastonbury Fesztiválon együtt látták Kate Hudson amerikai színésznővel. Már ekkor szárnyra kaptak a pletykák a kettőjük viszonyáról. Az énekes végül egy a The Sun magazinnak adott interjúban megerősítette, hogy járnak. Nem sokkal később bejelentették, hogy Kate várandós. Fiuk, Bingham "Bing" Hawn Bellamy 2011. július 9-én született Los Angelesben.

Tovább a Muse oldalára.

 

Forrás: wikipédia
 

Egyéb képek: 

Címkék: 
Muse - Hysteria
https://www.youtube.com/watch?v=3dm_5qWWDV8
Muse - Undisclosed Desires
https://www.youtube.com/watch?v=R8OOWcsFj0U
Muse - Bliss
https://www.youtube.com/watch?v=eMqsWc8muj8
Muse - Neutron Star Collision
https://www.youtube.com/watch?v=MTvgnYGu9bg
Muse - Uprising
https://www.youtube.com/watch?v=w8KQmps-Sog
Muse - New Born
https://www.youtube.com/watch?v=qhduQhDqtb4
Muse - Time Is Running Out
https://www.youtube.com/watch?v=zhAmug6Ts6o
Muse - Resistance
https://www.youtube.com/watch?v=TPE9uSFFxrI
Muse - Unintended
https://www.youtube.com/watch?v=i9LOFXwPwC4
Muse - Feeling Good
https://www.youtube.com/watch?v=CmwRQqJsegw
Muse - Starlight
https://www.youtube.com/watch?v=4ggNOb2oFn8
Muse - Invincible
https://www.youtube.com/watch?v=D_5V8We3hgg
Muse - Plug In Baby
https://www.youtube.com/watch?v=dbB-mICjkQM
Muse - Sing For Absolution
https://www.youtube.com/watch?v=6Ck6Hcg2cjk
Muse - Knights Of Cydonia
https://www.youtube.com/watch?v=Q3Yc3HhSl1Q
Muse - Sunburn
https://www.youtube.com/watch?v=N9SZaOJEWXU
Muse - Butterflies And Hurricanes
https://www.youtube.com/watch?v=EzCKrwOme2U