Bejelentkezés

x
Search & Filters

Albert King

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1949 - 1992

További képek

Biográfia: 

Amerikai gitáros, énekes, zeneszerző (eredeti neve: Albert Nelson). Született 1923. április. 25. Indianola, Mississippi, elhunyt 1992. december 21. Memphis, Tennessee.

Albert King gitáros, énekes és dalszerző fekete és fehér blueszenészek sokaságára hatott gazdag életművével. Példaképének tekintette őt többek között Jimi Hendrix és Eric Clapton is. A Born Under a Bad Sign című száma máig a műfaj egyik alapműve, számos feldolgozás közül az egyik legismertebbet a Cream készítette. A Mississippi állambeli Indianolában született 1923. április 25-én. Kölyökkorában kezdte a zenélést a Mississippi deltavidékén. Magától tanult meg gitározni, egyebek között szivarosdobozból bütykölte első hangszereit. Az első "igazi" gitárra 16 éves korában tett szert.

Gospel-együttesekben tanulta az alapokat, majd Blind Lemon Jefferson és a blues más meghatározó öreg zenészének hatására került közel ehhez a műfajhoz. Érdekes, hogy a szintén „márkás” Jimmy Reed együtteséhez dobosként csatlakozott. Elég későn vált szélesebb körben ismertté. Első kislemezét, rajta a Bad Luck Blues című dalával, 1953-ban készítette. Ezen a felvételen már énekelt és gitározott – bal kézzel, rendkívül eredeti technikával, ugyanis balkezesként normál húrozású gitáron játszott, azaz "fejjel lefelé".

Első nagylemeze a The Big Blues viszonylag későn, 1962-ben jelent meg. Újabb öt év múltán hozakodott elő a "Born Under a Bad Sign" című lemezzel, amelynek címadó dalát nemcsak a Cream sajátította ki, hanem a trió szólópályára lépő basszusgitárosa, Jack Bruce is.

Sorlemeze mintegy harminc jelent meg, a válogatásokkal azonban több tucatra rúg albumainak száma. Leghíresebb dalai között feltétlenül említést érdemel a Laundromat Blues, a Crosscut Saw, az Oh, Pretty Woman, az 1961-es Don't Throw Your Love On Me So Strong a sikerlistákra is felkerült. A leghíresebb lemezei között emlegetik a "King Of The Blues Guitar-t", a "The Hunter-t" és a "Live Wire/Blues Power-t". A 60-as évek végétől szinte sztárrá vált, - bár a bluesban nem szokás sztárolni az előadókat - főként a San Franciscó-i Fillmore Auditorium-ban, az egyik legjelentősebb rock-szentélyben adott 1968-as koncertjei után.

A hetvenes évektől Albert King a funkys hangzással is próbálkozott, de a legfontosabb mindig a blues maradt. Koncertezett a blues két másik királyával, B.B. King-gel és Freddie Kinggel. A fehérek közül játszott például Eric Claptonnal , Stevie Ray Vaughannal (közös lemezük vezette a blues-listát), Steve Cropperrel és Gary Moore-ral is.

Kitűnő koncerteket adott a San Franciscó-i Fillmore Westben és Montreux-ben. Az előbbi koncertje "Live Wire/Blues Power" címmel lemezen is megjelent. Gyakran koncertezett Európában is. A nyolcvanas évek végén visszavonulót fújt, de 1992. december 21-én bekövetkezett haláláig zenélt. Szívroham végzett a korszakos jelentőségű bluesgitárossal.
 

Videók

  • Albert King - Blues Power
  • Albert King - Born Under A Bad Sign
  • Albert King - I'll Play The BLues For You
  • Albert King - Hot, Live And Raw
  • Albert King - Oh Pretty Woman