Bejelentkezés

x
Search & Filters

Bo Diddley

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1943 - 2008

További képek

Biográfia: 

Bo Diddley (születési nevén Ellas Otha Bates) (1928. december 30. - 2008. június 2.) amerikai rock and roll énekes, gitáros és dalszerző. Gyakran „Az Alkotó”-nak hívták, mert fontos szerepe volt a blues rock and roll-ba való átvezetésében és olyan gitárosokra volt hatással, mint Buddy Holly, Jimi Hendrix és Eric Clapton. 1987-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, 1996-ban a Rhythm and Blues Foundation-től „Életre szóló teljesítmény-díjat”, A Felvételi Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája pedig Grammy-díjat kapott. Ismertté vált technikai újításairól és derékszögű gitárjáról, amely a védjegyévé vált.

Eredeti neve Ellas Bates, örökbefogadó szülei után vette föl a McDaniels nevet. Kezdetben hegedűn tanult játszani, majd a 40-es évek elején a gitárra váltott. Kezdetben maga készítette, négyszögletes formájú gitáron kezdett játszani, később is megkülönböztető jegye volt az ilyen alakú hangszer. Tizenhat éves korában Chicagoba ment - ez a nagyváros volt akkoriban a legjobb hely egy kezdő fekete zenésznek.

Chicagoban kezdetben az utcákon gitározott és énekelt, később bekerült egy klubba, ahol idővel az esti műsorban is rendszeresen fellépett. Itt lett Bo Diddley a beceneve, amelyet később művésznévként használt. Első lemeze 1955-ben jelent meg a chicagói Chess lemezcégnél, amely a bluesműfaj egyik legnagyobb kiadója volt. A Bo Diddley című album nagy sikert aratott, az akkor 27 éves zenész egycsapásra ismertté vált.

Bo Diddley 1986-ban bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé, 1998-ban Grammy-életműdíjat kapott.
A 90-es években még időnként fellépett az Egyesült Államokban, ám egészsége fokozatosan romlani kezdett. 2004-ben cukorbeteg lett, 2007 májusban pedig szélütés érte, amely részlegesen bénulást okozott, majd augusztusban szívroham súlyosbította állapotát. 2008. június 2-án hunyt el szívelégtelenségben.
 

Videók

  • Bo Diddley - Road Runner
  • Bo Diddley - Mona