Bejelentkezés

x
Search & Filters

Breaking Benjamin

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

A Breaking Benjamin egy Wilkes-Barre-ből (Pennsylvania) származó amerikai rockegyüttes, melynek tagjai Benjamin Burnley és Chad Szeliga. Az együttes a mai napig négy stúdióalbumot és egy válogatáslemezt adott ki; ez utóbbi 2011 augusztusában jelent meg. A zenekar 2010 derekán határozatlan időre szünetet tartott, mivel Benjamin Burnley kiújuló betegsége miatt képtelen volt elmenni a fellépésekre. 2011 augusztusa abból a szempontból is problémás volt a banda számára, hogy két tagot, Mark Klepaskit és Aaron Finket ki kellett rúgniuk.

Megalakulás (1998-2001)

A Breaking Benjamin létrejötte előtt Ben Burnley szólóénekes volt. Az együttes neve onnan ered, hogy amikor Ben egy Nirvana dalt adott elő, véletlenül fellökte és eltörte a mikrofont, amit kölcsönbe kapott. Az eszköz eredeti tulajdonosa felsétált a színpadra és ezt mondta: „Szeretném megköszönni Benjaminnek, hogy eltörte a kib***ott mikrofonomat.” [Breaking = törni]

1998-ban Burnley és az egykori szólógitáros Aaron Fink összejöttek (Nick Hooverrel és Chris Lightcappel kiegészülve), hogy megalakítsák a Breaking Benjamint. Kis idő múlva azonban Ben Burnley szeretett volna másba is belekóstolni, ezért Kaliforniába ment, hogy új zenei anyagokkal kísérletezzen. Végül visszament Pennsylvaniába, és egy rövid kitérő után – ami alatt az együttest Plan 9-nak hívták – a Breaking Benjamin megkezdte pályafutását.

A Breaking Benjamin először önerőből adott ki egy, a zenekar nevét viselő kislemezt; majd, mivel a lemezből mind a 2000 legyártott példány elkelt, a Hollywood Records 2002-ben leszerződtette őket. Az együttes ezután, 2002 augusztusában kiadta első valódi debütáló albumát, a teljes hosszúságú ’Saturate’-et. Az album a Billboard Top Heatseekers listán a 2., a Billboard Top 200 listán pedig a 136. helyet szerezte meg.

Az album első kislemezét, a ’Polyamorous’-t sokat játszotta a rádió, ám a mainstream zenék kedvelőinek mégsem nyerte el a tetszését. A ’Polyamorous’ videoklipje három verzióban jelent meg. Egyik egy koncertváltozat volt, egy másik pedig egy számítógépes játék, a Run Like Hell összevágott jeleneteit használta fel.

A ’Saturate’ második kislemeze, a ’Skin’ a ’Polyamorous’-nál is nehezebben boldogult. Burnley is kifejtette nemtetszését a dallal kapcsolatban, ami oda vezetett, hogy ha manapság a koncerten elő kellene adniuk, inkább a közönséggel énekelteti el az egész számot,. Ennek az az oka, hogy a single kiadását a Hollywood Records erőltette az együttesre, pedig Burnley eredetileg a ’Medicate’-et akarta volna kislemezen viszontlátni.

A ’Saturate’-nek a tervek szerint lett volna egy európai kiadása is, amin az ’Enjoy the Silence’ című feldolgozás, és a ’Lady Bug’ szerepeltek volna. Ez a verzió azonban sosem került a boltokba.

We Are Not Alone (2004-2005)

A Breaking Benjamin 2004. június 29-én adta ki második albumát, a ’We Are Not Alone’-t. A lemezen hallható volt az előre megjelentetett single, a ’So Cold’, ami a United States Billboard Mainstream Rock Charton a második helyre kúszott fel, és amihez kétféle videoklip is készült. Az album további kislemezei a ’Sooner or Later’, és a ’Rain’ újból felvett, egész zenekaros verziója voltak. Mivel a ’Sooner or Later’ igen népszerű volt a rádiók körében, és a Mainstream Rock Charton is kiválóan szerepelt, hamarosan kiérdemelt magának egy önálló videoklipet.

A banda dobosa és alapítótagja, Jeremy Hummel két hónapig szabadságra ment újszülött gyermeke miatt (ez idő alatt Kevin Soffera helyettesítette), ám 2004 szeptemberében, mikor visszatért a zenéhez, az együttes kirúgta őt. Hummel egy évvel később beperelte a Breaking Benjamin többi tagját és teljes vezetőségét, mivel szerinte nem fizették ki azt a munkát, amit a már meglévő dalaikba fektetett. A perben több mint 8 millió dollár kártérítést követelt. Miután Kevin befejezte helyettesítői szerepkörét a zenekarban, a következő dobosuk Ben „B.C.” Vaught lett. B.C. addig volt az együttes tagja, míg 2005 elején le nem cserélték Chad Szeligára.

Phobia (2006-2009)

A Breaking Benjamin 2006. augusztus 8-án rukkolt elő a harmadik albummal, a ’Phobia’-val, melynek első kislemeze és egyben „beharangozója” a ’Diary of Jane’ volt, ami egészen a 4. helyig jutott a Modern Rock Charts-on.

2007. február 11-én a HDNet tévécsatorna először mutathatta be a Breaking Benjamin egyórás élő show-ját, amit a pennsylvaniai bethlehemben vettek fel, és amit 2007-ben DVD formában is újból kiadtak, ’The Homecoming’, azaz hazafutásként reklámozva. Az együttes legelső olyan dala, ami a Billboard Mainstream Rock Tracks nevű lista csúcsára jutott, a ’Breath’ volt. A számhoz tartozó videoklipben azt láthatjuk, amint a zenekar a fent említett koncerten a ’Breath’-t játssza. 2007 áprilisában a ’Phobia’ újraszerkesztett tartalommal jelent meg: ezen a verzión már szerepelt a Stabler Arenában felvett előadásuk. Nem sokkal ezután a Three Days Grace oldalán egy amerikai turnéra indultak.

2007. október 23-án a Breaking Benjamin kiadta összes addig megjelent videoklipjüket az iTunes-on. A gyűjteményt ’Nightmares’-nek nevezték el. 2009 májusában a ’Phobia’ elérte a RIAA minősítésében a platinalemez státuszt, miután több mint egymillió példányban kelt el az USA-ban.

Dear Agony (2009-2010)

A Breaking Benjamin negyedik stúdióalbumának, a ’Dear Agony’-nek a producere szintén David Bendeth volt, akinek a nevéhez a ’We Are Not Alone’ és a ’Phobia’ is fűződik. A Red gitárosa, Jasen Rauch négy dal megírásában is segédkezett, ezek az ’I Will Not Bow’, a ’Hopeless’, a ’Lights Out’ és a ’Without You’ voltak. Az album munkálatait az együttes MySpace blogján lehetett nyomon követni.

Mivel az első single-t, az ’I Will Not Bow’-t jogtalanul kiszivárogtatták, az együttes inkább maga is idő előtt feltöltötte azt a MySpace oldalukra. A rádiók egy héttel később kezdhették játszani, az iTunes-on pedig két héttel később, 2009. szeptember 1-jén vált elérhetővé. Az iTunes-on pillanatok alatt az egyik legkeresettebb dalá vált, magához a ’Dear Agony’ albumhoz hasonlóan.

Szeptember 28-án a lemezt hivatalosan is kiadták Ausztráliában, 29-én pedig az Egyesült Államokban is. A ’Dear Agony’ Best Buy weboldalról rendelt példányai extraként tartalmazzák az együttes hat videoklipjét, melyek közül az egyik az ’I Will Not Bow’ egy addig sosem látott változata volt.

2010 első két hónapja turnézással telt a Three Days Grace és a Flyleaf társaságában. Januárban a ’Dear Agony’ második kislemeze, a ’Give Me a Sign’ is megjelent. A hozzá tartozó zenés videó szintén a zenekar MySpace oldalán tűnt fel először, ami egy véletlen egybeesés folytán pont Ben Burnley 32. születésnapjára, március 10-ére esett.

Február 16-án a RIAA szervezet aranylemeznek nyilvánította a ’Dear Agony’-t. Június 15-én a harmadik kislemeze, a ’Lights Out’ is megjelent.

Szünet (2010 - napjainkig)

2010 nyarától kezdve Burnley kiújuló betegsége miatt az együttes határozatlan ideig felhagyott a zenéléssel. Ez idő alatt Fink, a gitáros és Klepaski, a basszusgitáros újra összeállt a régi együttesükkel, a Liferrel, míg Szeliga a mellékprojectje, az OurAfter zenekar tagjaként indult turnéra.

2011. augusztus 2-án a ’Blow Me Away’ egy újabb verziója körül vita bontakozott ki. A vita oda vezethető vissza, hogy májusban Burnley kirúgta Finket és Klepaskit. Burnley a tettét egy júniusi bírósági ülésen részletezte, miszerint Fink és Klepaski szakszerűtlen és jogtalan döntéseket hoztak a banda nevében, többek között a beleegyezése nélkül vágtak neki a ’Blow Me Away’ remixének elkészítésébe.

A ’Blow Me Away’ animációs videoklipje 2011. augusztus 24-én látott napvilágot.

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Benjamin Burnley
ének
ritmusgitár
Chad Szeliga
dob
ütőhangszerek