Bejelentkezés

x
Search & Filters

Buffalo Springfield

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1966 - 2012

További képek

Biográfia: 

A Byrds-ön kívül semelyik másik amerikai együttesnek nem volt akkora hatása a folk- és country-rock műfajokra – sőt az egész kaliforniai rockzenére – mint a Buffalo Springfieldnek. Az együttes megalakulása is egyfajta legenda: a Los Angeles-i Sunset Boulevard-on autókázva Stephen Stills és Richie Furay megpillantott egy halottaskocsit, amiről Stills váltig állította, hogy ahhoz a kanadai Neil Younghoz tartozik, akivel egyszer már összehozta a sors. Kiderült, hogy tényleg az övé volt a kocsi; a halottaskocsi másik utasa Young mellett, a basszusgitáros és szintén kanadai Bruce Palmer volt. Hogy legyen dobosuk is, a Dillard egykori tagját, Dewey Martint is meghívták magukhoz. A régebben még folk zenére hangolt csapat elhatározta - ahogyan a Byrds tette éppen előttük – hogy rock & roll bandát alapítanak.

A Buffalo Springfield nem volt együtt sokáig - hiszen csupán két teljes évig, méghozzá ’67 és ’68 között zenéltek az együttesben – mégis, mind a három albumuk említésre méltóra sikerült. A debütáló lemezük, melyen egyedüli nagy slágerük szerepel (a Stills által szerzett ’For What It’s Worth’) hamar a környék legjobb folk-rock együttesévé tette őket, leelőzve a Byrds-t; igaz a Buffalo Springfield egy kicsit erősebben fordult a country és a folk felé. Az ’Again’, a második albumuk már kiterjesztette folk-rock alapú zenéjüket a keményebb és pszichedelikusabb rock felé; így született meg legjobb albumuk. A csapatba három egyedi, tehetséges dalszerző is került Stills, Young és Furay személyében (ez utóbbi a második lemezük előtt soha nem is próbálkozott dalírással); ezzel párhuzamosan viszont mindannyian erős akaratú emberek is voltak, gyakran ütköző egókkal; ez főleg Stillsre és Youngra volt igaz. A banda, mely kimeríthetetlen aranybányának tűnt, többször is megváltoztatta a tagok felállását. Young több időszakra is elhagyta a társait, Palmer pedig az országból való kitoloncolás ellen küzdött, míg végül az egész együttes széthullott, 1968-ban. Az utolsó albumukon már tisztán érezhető a tagok szóló-irányba való elmozdulása.

Előbb-utóbb a személyes nézeteltérések és a kreatív összecsapások miatt megtörtént az talán elkerülhetetlen feloszlás, ami azzal indult, hogy Young szóló-karriert kezdett kiépíteni. Később újra összeállt Stephen Stillszel a Crosby, Stills, & Nash nevű trióban; és minden évtizedben velük tartott egy-egy project erejéig. A CSN mellett Stills szóló-albumokat is megjelentetett, mindeközben egy másik együttesnek, a Manassas-nek is tagja volt. Kezdetben Jim Messina és Richie Furay jól kijött egymással, megalapítva a country-rock stílusú Poco együttest, de három kiadott lemez után Messina továbbállt egy duóba Kenny Logginnsszal. Ezután Furay is kilépett a Pocóból és Chris Hillman, valamint JD Souther oldalán létrejött a Souther Hillman Guray Band. Végül maga is szóló-előadóként végezte. A BuffaloS pringfield újbóli összeállásáról évekig keringtek különböző híresztelések – Young még utalt is rá a ’Buffalo Springfield Again’ című dallal – de ez soha nem valósult meg.

A Buffalo Springfield 1997-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, de Young nem jelent meg az ünnepségen. 2001-ben Buffalo Springfield néven megjelentettek az egész zenei karrierjüket átívelő négy lemezes box settet.

2004 október 1.-én elhunyt Bruce Palmer basszusgitáros, majd 2009 január 31.-én Dewey Martin dobos.

A zenekar 2010-ben és 2011-ben is összeállt pár koncert erejéig, a csapat szóvivője szerint 2012-ben pedig egy teljes turnéra készülnek.

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Richie Furay
ének
gitár
Stephen Stills
gitár
ének
basszusgitár
zongora
dob
ütőhangszerek
Neil Young
ének
gitár
zongora
billentyűsök
harmónika
bendzsó
ukulele
Joe Vitale
dob
billentyűsök
fuvola
ének