Bejelentkezés

x
Search & Filters

Byrds, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1964 - 2000

További képek

Biográfia: 

A zenekart 1964-ben, Los Angelesben alapította három énekes-gitáros: Jim McGuinn (nevét később Roger McGuinnre változtatta), David Crosby és Gene Clark. Chris Hillman basszusgitáros és Michael Clarke dobos nem sokkal ezután csatlakozott hozzájuk.

Az 1960-as évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású együttesének tartják, mert sikeresen elegyítette a Bob Dylan-féle folkzenéta Beatles popos hangzásával. Működése során számos zenei stílus kialakulásában játszott döntő szerepet: folk-rock, space rock, raga rock, pszichedelikus rock, jangle pop és – klasszikus Sweetheart of the Rodeo című albumukon – country rock. Többszöri tagcsere után – csak Roger McGuinn maradt az eredeti tagok közül – a Byrds 1973-ban oszlott fel.

Az együttes legismertebb dalai között van két feldolgozás – Bob Dylan Mr. Tambourine Man és Pete Seeger Turn! Turn! Turn! című dala –, valamint saját szerzeményeik közül az I’ll Feel a Whole Lot Better és az Eight Miles High.

Az együttest 1991-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, több tagja pedig sikeres szólókarriert kezdett a zenekar feloszlása után. 2004-ben a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb előadóját felsoroló listáján a The Byrds a 45. helyen szerepel.

McGuinn már több folkzenekarban – The Limeliters, Chad Mitchell Trio – játszott, mielőtt 1962-1963-ban, New Yorkban Bobby Darinnekírt volna dalokat. 1963 végén Los Angelesbe ment, ahol olyan klubokban zenélt, mint a Troubadour. Miután először hallotta a Beatlest, elhatározta, hogy „Lennont elkeveri Dylannel”.

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Roger McGuinn
gitár
bendzsó
szintetizátor
ének
David Crosby
gitár
ének
Chris Hillman
basszusgitár
mandolin
ének
Gene Clark
tamburin
gitár
harmónika
vokál
Michael Clarke
dob