Bejelentkezés

x
Search & Filters

Casketgarden

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

A Casketgarden-t 1998-ban Mosonmagyaróváron alakította Cseh Attila, Musitz Péter és Tóth Balázs. Olyan egyszerre brutális, vad, de közben dallamos zenét szerettek volna játszani, mint az addigra már feloszlott kedvenceik az At The Gates és a Carcass. A zenekar stílusa dallamos death metalnak vagy neothrash metalnak nevezhető.

A felállás 1999-ben lett teljes, amikor Cseh István énekes, és Szabó Csaba bőgős csatlakozott. Az első felállással két demót került rögzítésre: az An Ever Rounding Circle címűt 1999-ben és ...Of Grief-et 2000-ben. Ez a két anyag hivatalosan megjelent Szerbiában, Szlovéniában, Horvátországban, Boszniában, Bulgáriában, Romániában a Rock Express Records jóvoltából műsoros kazetta formájában. 2001-ben érkezett a képbe Őri Gábor (ex-Zombie Holocaust), aki ezután hosszú ideig betöltötte basszusgitáros posztot. Ezzel a felállással 2002 nyarán megjelent a The Non-Existent promo CD, amivel rátaláltak jelenlegi kiadójukra a Metal Age Productionsra.

2003 nyarán a Casketgarden felvette első nagylemezét This Corroded Soul Of Mine címmel, a szolnoki Denevér Stúdióban, mely 2003. október 9-én meg is jelent a szlovák Metal Age égisze alatt. A HammerWorld 2003-as év végi közönség szavazásán, a zenekar az olvasók 10 reménysége között szerepelt.

Az albummal rengeteget koncerteztünk bel- és külföldön egyaránt. A banda fellépett a fontosabb hazai fesztiválokon (pl. Summer Rocks 2003, Sziget, Mezőtúr), klubkoncerteken pedig többek között a lengyel Vader, a német Dew-Scented és az amerikai Darkest Hour előtt léptünk fel. Külföldön jelentősebb fesztiválokra is sikerült bekerülni, pl. Hellhammer Fest 2003 (SRB), Open Hell Fest 2004 (CZ), X. Brutal Assault Fest 2005 (CZ).

2005-ben „A III.Világháború előtt” című dal feldolgozásával felkerültünk a Moby Dick BálnaVadÁszok tribute lemezére.

2006. január 20-án jelent meg a zenekar második nagylemeze Open The Casket, Enter The Garden címmel, szintén a Metal Age Productions gondozásában, ezúttal kiemelt jelentőségű kiadványként. A zenekar professzionálisabb szintre lépett, mind zeneileg, mind hangzásban, mind dalírás szempontjából. 10 dallamos thrash/death zúzda található az albumon 39 percben, mellyel megszületett a banda eddigi legintenzívebb és legváltozatosabb anyaga. A visszajelzések általában nagyon pozitívak voltak. Az album előzetese bizonyított a HammerWorld magazin 2005. novemberi Hangpróbáján is, ahol első helyet ért el. A zenekar az album dalaival felkerült számos rangosabb hazai válogatásra. A zenekart és az OTCETG lemezt 4 kategóriában jelölték a 2006-os Hungarian Metal Awards díjra.

2007-ben megnyertük az Austrian Band Contest/International Live Awards zenekarverseny hazai fordulóját, így felléphettünk a bécsi elődöntőn, ahol hetedikek lettünk. Ennek eredményeképpen egy rövid bemutatkozás erejéig szerepeltünk az M1 TV csatorna Feszti Körkép című műsorában.

2008-ban megírtuk a harmadik, Incompleteness In Absence lemezünk anyagát. A lemez ismét egy koncepcionális album lett, sok a zenei/szövegi utalás egyes számok között.

A felvételek 2008 februárjában a szolnoki Denevér stúdióban zajlottak, a keverést és a masteringet pedig Svédországban a Studio Undergroundban Pelle Saether végezte, akinek többek közt a Carnal Forge, Terror 2000, The Bereaved, Fleshcrawl, Construcdead egyes lemezei köszönhetik a hangzásukat. Úgy érezzük segítségével tényleg sikerült egy európai színvonalon megszólaló lemezt letenni az asztalra. A lemezmegjelenéssel egy időben sok külföldi fesztiválmeghívás is érkezett, így bemutathattuk az albumot Horvátországban, Szerbiában, Csehországban, Ausztriában, Németországban, olyan bandákkal, mint az Amorphis (Fin), a Sodom (D), az Unleashed(Swe), a Vader (Pl), a Finntroll (Fin), a Belphegor (A).

Az Incompleteness In Absence 2008 júniusában jelent meg és első visszajelzésként második lett a HammerWorld magazin 2008. július/augusztusi számának Hangpróbáján. A zenekart, az albumot és a hangmérnök-teamet pedig 4 kategóriában jelölték a Hang-Súly, Hungarian Metal Awards 2008 díjra (Legjobb lemez, Legjobb stúdióprodukció, Legjobb borító, Legjobb koncertbanda).

2009 elején, 7 év együttjátszás után Őri Gábor úgy döntött, hogy elhagyja a zenekart, helyére Schummel Dénes került, aki 2000 körül már volt egyszer a zenekarban. A Casketgarden még 2009-2010-ben már körülbelül 50 koncertet adott vele, 5 különböző országban. A koncertek közül abszolút csúcspont volt a cseh Brutal Assault XIV. fesztivál és a X. szerbiai Exit fesztivál. Ezidőtájt már elkezdtünk dolgozni a negyedik album dalain is a próbákon.

2010 derekán derült fény arra, hogy az egyik alapító tag, Musitz Péter sem tudja folytatni a zenélést. Viszonylag hamar megtaláltuk az utánpótlást, .Csutak István személyében, aki olyan zenekarokban játszott korábban, mint a Ventar (black metal) és a Depths Of Depravity (brutal technical death metal).

Az új felállást megerősítendő -a korábbi tervek ellenére- adtunk pár koncertet 2011 tavaszán és nyarán miközben már a végső simításokat végeztük a The Estrangement Process lemez dalain.

Az összes dal egy hosszabb időszak 2008 és 2011 között íródott. Folyamatosan születtek a témák, így ez alkalommal nem gondolkodtunk összefüggő koncepcióban, hanem csak szimplán tíz minél erősebb, különálló dalban illetve szövegtémában. 2002 óta először nem a Denevér Stúdiót, hanem a SuperSize Recordingot választottuk, ami itthon az egyik legfelszereltebb, legnagyobb, legfelkészültebb, legjobb stúdió metal zene rögzítésére. A nyersebb dalokhoz nyersebb hangzást képzeltünk, és Varga Zoltán segítségével szerintünk sikerült egy organikusabb, lélegzőbb, de egyszersmind horzsolóbb soundot létrehozni.

Új lemez, új stúdió, és új kiadó: úgy döntöttünk elhagyjuk a Metal Age kiadót, és a magyar Nail/Hammer Recordshoz szerződtünk. A megjelenési forma is újdonság: a lemez a 2012. februári HammerWorld mellékleteként is megjelent. A bolti verzió picit később 2012 márciusában kerül boltokba, illetve a mellékletes megjelenéssel egy időben, limitált példányban beszerezhető a zenekartól is.

A lemezfelvételt követően, 2011 végén, egy másik alapító tag, a dobos Cseh Attila is távozott a zenekarból. Az új dobos Gregus Dávid lett, szintén a brutal technical death metalt játszó Depths Of Depravityből. Jelenleg mindkét zenekarban dobol.

Ha össze kellene címszavakban foglalni, szövegileg a The Estrangement Process (elidegenedési folyamat) dalai többnyire a modern, pénzcentrikus társadalom rendellenességeiről szólnak: agymosás, közöny, kárörvendés, önzés, őrület, társas magány.

Próbáltuk tágítani a  Casketgarden zenei határait, legjobb példa talán a Tóth Ádám hegedűjével induló őrült nyitódal, a Black Hole Maelstrom (tervezett első CG videoklipp), netán az Unlike szinte blues-os, rock-os riffjei vagy akár a balladaszerű, morózus The Eternal Tremble. A megfelelő zenei eszközöket próbáltuk a dalszöveg hangulatát erősíteni, erre jó példa a Hellraiser filmek inspirálta szövegű So Eager to Play szinte black metalos középrésze. A They c. dal pedig, mely a lemezen Bazsó László (Morning Star, ex-Testimony) vendégéneklésével hallható, már a lemezmegjelenéssel egy időben „koncertsláger” lett.

Fogósság és hangzás tekintetében a The Estrangement Process a Casketgarden szerintünk eddigi legjobb teljesítménye.

Videók

  • Casketgarden - Why The Vultures Cry?
  • Casketgarden - Black Hole Maelstrom
  • Casketgarden - They
  • Casketgarden - The Sentient

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Cseh István
ének
Csutak István
gitár
Tóth Balázs
gitár
Schummel Dénes
basszusgitár
Gregus Dávid
dob