Bejelentkezés

x
Search & Filters

Chuck Berry

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1955

További képek

Biográfia: 

Charles Edwards Anderson „Chuck” Berry (St. Louis, Missouri, 1926. október 18.-) amerikai gitáros, énekes. A rock and roll egyik legfontosabb személyisége. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. 80-as évei ellenére ma is aktív előadó. Jellegzetes színpadi „kacsatánca” védjegyévé vált, de többen utánozzák, például Angus Young az AC/DC, és Keith Richards a Rolling Stones gitárosa is.

Az amerikai St. Louisban nőtt fel a város szegénynegyedétől távol, egy főleg gazdagabb feketék lakta városrészben. Már egészen kiskorában megismerkedett a zenével, középiskolásként barátaival klubokban léptek fel. Érettségi előtt rossz társaságba keveredett és fegyveres rablásért őrizetbe vették 1944-ben Kansas Cityben. 10 évet kapott, de jó magaviselet miatt nem sokkal 21. születésnapja (az Amerikai Egyesült Államokban a nagykorúság határa) előtt szabadult.

Az elkövetkező években rengeteg különböző szakmából tartotta el magát. 1948 és 55 között fotózott, fodrászkodott, autógyári munkás is volt, és a zenéléssel is próbálkozott: Főleg Charlie Christian és a Carl Hogan gitárjátéka volt rá hatással. '55-ben Chicagoban találkozott Muddy Watersszel, aki bemutatta több producernek és kiadónak. Az "Ida Mae" című szerzeményét, mely később "Maybelinne" címen lett sláger, köszönhetően a rádiósjátszásnak. Ezzel a számmal Chuck Berry volt az első fekete előadóművész, akinek sikerült betörnie a popzene piacára. Ettől a ponttól kezdve két éven kersztül folyamatosan írta a rock and roll számokat, de a siker csak váratott magára egészen az 1957-es "School Days"-ig, amivel a lázadó tinédzserek egyik „alapművét” tette le az asztalra.

Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: Rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát. Dalaiban a tinédzserekhez szólt, az ő életüket leginkább érintő problémákat feszegette.Dalainak nyelvezete egyszerű és kifejező volt. Ő volt az első dalszerző, aki szövegeiben új kifejezéseket, szójátékokat használt.

'57-től rengeteg koncertet adott. Turnézott Buddy Hollyval és Jerry Lee Lewisszal is. 1958-ban egy kiskorú megrontása miatt 3 évre ítélte a bíróság. A börtönben élte meg dalainak világhírét, aminek köszönhetően kiábrándult a zeneiparból. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járja a világot. Néha ad egy-egy koncertet, amin többnyire egy trió társaságában előadja örökzöld slágereit, majd ahogy jött – kedvetlenül távozik a színpadról.

Érdekes: kevés dala volt első helyezett, főként a rhythm and blues listán ért a csúcsra. Túl a fénykorán, 1972-ben vezette a poplistát a My Ding-a-ling, ami arról szól, ami csak kisfiúknak van. A riválisok – Elvis Presley, Jerry Lee Lewis és Little Richard az 50-es évektől énekelték dalait. Fellépett Bo Diddleyvel, a korszak jelentős énekesével, gitárosával és szerzőjével is. Chuck Berry a bluesból, a boogie-ból és a mambóból gyúrta a sajátos stílusát. A színpadon fergeteges produkciót nyújtott, utánozhatatlan "kacsatáncát" mindig lelkesen fogadta a közönség.

A 60-as évek második felében kevesebbet hallatott magáról, de a 70-es években a rock and roll újabb hullámával visszatért. Magyarországon is vetítették Régi idők rockzenéje (Let The Good Times Roll) című filmet, amiben látható. Kétszer bebörtönözték adócsalásért, drogos ügyekért. Az elsők között került be 1986-ban a rock and roll halhatatlanjai közé. Grammy-életműdíjat kapott. A Rolling Stone rockzenei magazin szerint a Johnny B. Goode minden idők legjobb gitáros dala, s 7. helyezett a lap 500-as öröklistáján, ő maga a 6. a minden idők legjobb gitárosai között – sokak szerint ez túlzás.

Kétszer lépett fel Budapesten: 1983-ban a régi BS-ben hírnevéhez méltatlan produkciót nyújtott. Akik viszont 1998-ban látták-hallották őt a Kisstadionban, szívükbe zárták. Lehengerelte a vele együtt fellépő Jerry Lee Lewis-t és Little Richardot.

Jelenleg a Missouri állambeli Laude-ben él, 10 mérföldre St. Louistól.

Videók

  • Chuck Berry - Johnny B. Goode
  • Chuck Berry - Roll Over Beethoven
  • Chuck Berry - Rock And Roll Music
  • Chuck Berry - Hoochie Coochie Man
  • Chuck Berry - Little Queenie
  • Chuck Berry - Sweet Sixteen
  • Chuck Berry - Maybellene