Bejelentkezés

x
Search & Filters

Collective Soul

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992

További képek

Biográfia: 

Amikor a Seattle-i grunge mainstream irányzattá vált, csak idő kérdése volt, hogy a hullámeffektus elérjen a Csendes-óceán északnyugati feléről más területekre. A Georgia-bázisú ötös, a Collective Soul – együtt a most kereskedelmileg hasznot hozó poszt-grunge vidék, mint Live, Bush és Candlebox örököseivel – az irányzatot a szorongás egy szűkszavúbb védjegyévé, a hangzásbeli zavart keltő bandákat, mint a Mudhoney és a Melvins, egy rádióbarát hard rock felé terelve.

A Collective Soul (mely nevét Ayn Rand Az ősforrás című könyvének egy sorából kölcsönözték) Stockbridge apró városában alakult meg a 90-es évek elején a fő szövegíró Ed Roland-del (fő ének/billentyűk/gitárok), a gitáros Dean Roland-del és Joel Kosche-sal, valamint a ritmusszekciós Will Turpin-nel (basszusgitár/ütősök) és Shane Evans-szel (dobok/ütősök). Az eredetileg 1993-ban, az Atlanta független lemezkiadó cég által kiadott Rising Storm-on lévő Hints Allegations és Things Left Unsaid debütálási törekvése elég népszerűnek bizonyult helyi szinten, úgy hogy az Atlantic fel is karolta őket a következő évben. Shine című kiadásuk a modern rock és az MTV legfőbb dala lett, és a Collective Soul platinalemezzel gazdagodott, valamint egy turnén találta magát az Aerosmith-szel és felkerült az 1994-es Woodstock listájára.

A bandatagok kiadtak egy nevükkel fémjelzett másodikos egyetemista törekvést a következő évben, mely öt top 10-es számot szült a Hot Mainstream Rock listán. Két másik számuk, a December és a szimfonikus World I Know szintén felkerült a top 40-es listára, megmutatva a banda keresztváltó vonzerejét és többszörös platina eladásokat gyűjtve az albumnak. Bár a Collective Soul rajongótábora az 1997-es Disciplined Breakdown kiadása miatt hanyatlani kezdett, az 1999-es próbálkozás, a Dosage egy visszatérés volt, olyan kislemezeket eredményezve, mint a Run és a Heavy. A banda legjobb erőfeszítéseinek ellenére a post-grunge műfaj kezdett a feltörekvő nu-metal nyomása alá kerülni és az együttes virágkora lassan lezárult.

A Collective Soul 2000.ben tért vissza a Blender-rel, egy elvetélt próbálkozással, melyen látszott, hogy a banda megkísérelt egy okos megjelenést, míg erősen keverte a felnőtteknek szóló rockzenét a dance-pop elemeivel, ráadásul Elton John-nal is előadtak egy duettet. Az album mindezek ellenére aranylemez lett, és a következő évben a Collective Soul lezárta szerződésbeli kötelezettségét az Atlantic Recors-zal egy összefoglaló albummal, mely a 7even Year Itch: Collective Soul’s Greatest Hits 1994-2001 címet viselte.

A zenészek visszatértek gyökereikhez 2004-ben egy új gitárossal, Joel Koche-sal és kiadtak egy letisztult, dinamikus albumot, a Youth-t, saját lemezkiadójuknál, az El Music Group-nál. A 8 számból álló középlemez a következő évben érkezett meg. 2007 elején összeállt a Target-tel, mely a banda következő albuma, az Afterwords „exkluzív fizikai előzetese” lett. Egy évvel a kiadás után, az album az összes kiskereskedelmi egységnél ismét elérhető volt. A Collective Soul nyolcadik albuma 2009-ben jelent meg a Roadrunner Records-nál.

Videók

  • Collective Soul - December
  • Collective Soul - Shine
  • Collective Soul - The World I Know
  • Collective Soul - Precious Declaration
  • Collective Soul - Better Now
  • Collective Soul - Blame
  • Collective Soul - Needs
  • Collective Soul - Listen
  • Collective Soul - Breathe

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ed Roland
ének
gitár
billentyűsök
Dean Roland
ritmusgitár
Will Turpin
basszusgitár
vokál
Joel Kosche
szólógitár
Cheney Brannon
dob
ütőhangszerek