Bejelentkezés

x
Search & Filters

Creed

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

A Creed egy amerikai hard rock zenekar, komoly post-grunge hatásokkal. A banda 1995-ben alakult, majd egy rendkívül sikeres évtized végén 2004-ben feloszlott. 2009 késő tavaszán - az eredeti tagokkal - újjáalakult.

1995-ben Florida fővárosában, Tallahassee-ben alapította a zenekart Scott Stapp énekes és Mark Tremonti gitáros, akik még a középiskolából ismerték egymást és együtt jártak egyetemre (Florida State University). Hozzájuk csatlakozott Brian Marshall basszeros és Scott Phillips dobos.

A kezdetek

A zenekar-alapítók saját költségükön kezdték meg az első lemezük felvételét, John Kurzweg producer segítségével. A nyilvánosság előtti megjelenés előtt Brian Marshall javaslatára választották korábbi zenekarnevük (Naked Toddler) helyett a Creed elnevezést. A vallási alapoktól kölcsönzött név tükröződött a zenekar dalaiban is, többször visszatérő témaként kezelnek vallási, keresztény témákat. Első lemezük, a My Own Prison címre keresztelt album (1997) hamarosan felkeltette a Wind Up Records érdeklődését, mely a Sony-val együttműködve újrakeverte és terjeszteni kezdte a korongot. A kiadó számításai beváltak: a rádiók slágerlistáira a lemez több dala is felkerült és maga a nagylemez is bejutott a Billboard Top 200-as listájának krémjébe, a legjobb 40 album közé.

A csúcson

A zenekar a folyamatos turnézás közben rögzítette második albumát (Human Clay), mely megjelenését követően - köszönhetően a kislemezként korábban kiadott Higher című szám sikerének - azonnal a Billboard lista első helyén debütált. Nemcsak az első kislemez, de az azt követő What If, majd a harmadik kislemez-dalnak választott With Arms Wide Open is felkerült a rock-rádiók slágerlistájára, sőt ez utóbbi a zenekar első olyan száma volt, mely a pop-listákon is az élen végzett. A számról közismert, hogy azt Scott Stapp a még meg sem született fiának írta, ezzel köszöntve világra érkezését. Nem sokkal később átvehették a dalért a Grammy díjat. Az együttes sikere, illetve stílusa számos kollégájuk kritikáját kiváltotta, így az Offspring, illetve Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere is kikelt a zenekar ellen. Ez utóbbi, valamint a folyamatos összehasonlítás a Pearl Jam munkásságával Brian Marshall basszusgitáros idegeit is megtépázta, több alkalommal is nyilvánosan kritizálta Eddie Vedder zeneszerzői képességeit. A basszusgitáros nem sokkal később, 2000 nyarán elhagyta a zenekart. A 2000-es turné hátralévő koncertjein Brett Hestla került a basszeros posztra, majd amikor a zenekar stúdióba vonult, hogy rögzítse harmadik stúdiólemezét, Mark Tremonti úgy döntött, a zenekar magjának megőrzése érdekében maga játssza fel a lemezre a basszusgitár-futamokat. Végül a Weathered címre keresztelt lemez 2001 novemberében jelent meg, rögtön az amerikai slágerlista élére ugrott és két hónap alatt mintegy ötmilliós eladást produkált.

A zenekar feloszlása

A sikerek ellenére a zenekar énekese, Scott Stapp súlyos problémákkal küzdött: magánélete válságba került, 2002 áprilisában súlyos autóbalesetet szenvedett, majd gyógyszer- és alkohol-függőségbe menekült. 2003-ban a turné Chicago-i állomásán gyógyszerek és alkohol hatása alatt kidőlt a színpadon, egyes számok szövegeit is felcserélte. A sikerekkel járó kihívásokat a zenekar nem tudta feldolgozni: 2004 nyarán a kiadó bejelentette az együttes feloszlását.

A zenekar szétválását követően Stapp saját szólólemez készítésébe kezdett, míg Tremonti és Phillips ismét felvette a kapcsolatot Marshallal és Myles Kennedy énekessel megalkották az Alter Bridge zenekart. Stapp The Great Divide címen 2005 novemberében jelentette meg első szólólemezét, melynek producere a Creed-albumokon is folyamatosan dolgozó John Kurzweg volt. A lemez sikeresen szerepelt, feljutott a Billboard Top 200-as listáján a 19. helyre. Az Alter Bridge két stúdióalbumot (One Day Remains, 2004; Blackbird, 2007) és egy koncert DVD-t (Live from Amsterdam, 2009) jelentetett meg.

Az újrakezdés

2008 novemberében a Blabbermouth.net arról értekezett, hogy egy esetleges Led Zeppelin újraegyesülés során Robert Plant énekes helyét Myles Kennedy vehetné át és mindez elvezethetne a Creed újjáalakulásához is. Majd nemsokkal később már a Rolling Stone magazin is "közeli" várható bejelentésről beszélt, ami egy 2009 nyári Creed-turnéval kapcsolatos. Végül hosszabb előkészületek után 2009 áprilisában a zenekar honlapján keresztül bejelentette újjáalakulását és nemcsak egy új turnét harangoztak be, hanem egy már készülőben lévő új albumot is ígértek. Egy Rolling Stone-interjúban a személyes démonait legyőző Stapp örömmel nyilatkozta: "Ez sokkal inkább egy megújulás és újjászületés. Hiányoltam a srácokat és velük szerettem volna újra zenét alkotni. Mindannyiunkat izgalommal tölt el, hogy kaptunk egy második esélyt arra, hogy jó első benyomást keltsünk." A három zenész-társ közben szintén kinyilvánította, hogy nem kívánja feladni az Alter Bridge jövőjét sem és továbbra is terveznek Myles Kennedy-vel lemezeket és turnét.

A Creed-újjáalakulás első kézzelfogható eredménye a 2009. augusztus 6-án kezdődő észak-amerikai turné volt, majd még e hónap 19-én a zenekar honlapján megjelent az Overcome címet viselő kislemez. A második kislemez-dal (Rain) szeptember végén került a rádiókhoz és a boltokba, míg az új, Full Circle című nagylemez 2009. október 27-én látott napvilágot.
A zenekar ígérete szerint 2010-ben nemcsak újra az Egyesült Államokban, de a világ többi részén is megturnéztatják az új albumot, sőt Scot Phillips dobos nyilatkozata szerint, van még muníció a tarsolyukban újabb albumokhoz is.

Stílus és hatás

A zenekar indulásakor - érezhetően az Alice in Chains és a Pearl Jam hatására - alapvetően post-grunge és hard rock elemekből táplálkozott, melyet azonban elegyíteni tudott a 70-es évek arena rockjával. A keményebb metal-hangzástól (pl. What If, Bullets), az alternatív rock-on (pl. Torn) és a klasszikus hard rock-on (pl. My sacrifice) át egészen az érzékeny balladákig (pl. With Arms Wide Open, One Last Breath) terjed a zenekar repertoárja. A 90-es évek végére az egyik legfelkapottabb rock-zenekarrá nőtte ki magát az együttes, melynek dalai alapvetően járultak hozzá, hogy a rádiók keményebb stílusú, gitáralapú zenéket is ismét felvegyenek játszási listáikra. A zenekar első három lemeze többszörös platina-státuszt ért el az Egyesült Államokban, 2004-ig a zenekar több mint 30 millió lemezt adott el. Ugyanakkor a kritika sem kerülte el a bandát, különösen rádióbarát stílusuk, valamint a gyakran vallási kérdésekkel foglalkozó, kereszténységgel és hittel kapcsolatos szövegek, továbbá Scott Stapp énekes manírjai (énekstílusát gyakran tekintették a Pearl Jam-frontember, Eddie Vedder utánzásának), majd alkohol- és gyógyszerfüggősége váltottak ki ellenérzést. A Guitar Wold magazin 2004-es közönségszavazatán a zenekar, a Limp Bizkit mögött és a The Strokes előtt - a nem túl hízelgő - "az év második legrosszabb együttese" státuszt érte el.
 

Videók

  • Creed - One Last Breath
  • Creed - My Sacrifice
  • Creed - With Arms Wide Open
  • Creed - Overcome
  • Creed - Rain
  • Creed - My Own Prison
  • Creed - Higher
  • Creed - Don't Stop Dancing
  • Creed - Bullets
  • Creed - Torn

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Scott Stapp
ének
Mark Tremonti
szólógitár
vokál
Brian Marshall
basszusgitár
Scott Phillips
dob
billentyűsök