Bejelentkezés

x
Search & Filters

Crusaders, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1952

További képek

Biográfia: 

A The Crusaders egy amerikai együttes, az 1970-es években vált népszerűvé a jazz, pop és soul dallamok egybeolvasztásával. 1961 óta több mint 40 album írható a zenekar javára (néhány live és válogatáslemez, közülük tizenkilencet a „The Jazz Crusaders” néven vették fel.(1961-1970)

1960-ban, néhány tiszavirág-életű houstoni zenekar kimúlását követve – mint a The Swingsters és a Nite Hawks – Joe Sample (zongora), Stix Hooper (dob), Wilton Felder (szaxofon) és Wayne Henderson (harsona) áttelepültek Los Angelesbe. Miután megváltoztatták a nevüket „The Jazz Crusaders”-re, leszerződtek a Pacific Jazz Records-szal, melynél egészen az 1960-as évekig maradtak. Alkalmazva egy-két személyzettel ellátott kürt szekciót ( harsona és tenor szaxofon), a zenekar hangzása a hard bopból ered, hangsúlyozva az R&B-t és a soult.

A banda 1971-ben lerövidítette a nevét „The Crusaders”-re, és felvett egy jazz-funk stílust. Ugyanúgy az elektromos gitárt és az elektromos basszust is zenéjükbe foglalták. A basszusgitáros Robert „Pops” Popwell és a gitáros Larry Carlton csatlakozott a zenekarhoz, és közreműködtek az albumoknál egészen az 1970-es évekig. Ezzel az új stílussal hihetetlen vonzerőt nyertek, és a csapat felvételei kezdtek megjelenni a Billboard pop listáján. A zenekar kereskedelmi sikerének csúcsa az 1979-es Street Life-fal jött el, ami 18. lett a pop album listákon, és a címadó dal bekerült az R&B lista top 10-esébe, valamint a Billboard Hot 100 listájának 36. helyére.

1975-ben 28. albumuk kiadását (The Crusaders-ként a 9.) követően Henderson otthagyta a bandát, hogy beteljesítse produceri álmait. Távozásával ürességet hagyott maga után, ideiglenesen megváltoztatva a zenekar karakterét. Egy másik alapító tag, Hooper is lelépett 1983-ban, amivel aláírta a csapat legnépszerűbb időszakának végét. Még három lemezt vettek fel az 1980-as évek közepén, és bár az 1990-es évekre a The Crusaders felbomlott, egy minden tekintetben széleskörű albumlistával búcsúztak.

1991-bena The Crusaders (már csak Sample-lel és Felder-rel az eredeti tagokból) kiadta a Healing the Wounds-ot. A lemez első lett a Top Contemporary Jazz (top kortárs jazz) listán és 174. a Billboard 200-as listáján. A csapat nem adott ki több lemezt abban az étizedben, mivel Sample szólókarrierjére összontosított.

Henderson, aki 1975-ben otthagyta a bandát, életre keltette a Jazz Crusaders-t (Sample ellenvetés ellenére) az 1995-ös Happy Again-re. A Hapy Again felállásában benne volt az alapító tag, Wilton Felder és a Crusaders korábbi gitárosa, Larry Carlton. Az új Jazz Crusaders egész lemezsorozatot adott ki az 1991-es években, de a zene hasonlított az akusztikára, és az eredeti együttes hard bop stílusára.

2003-ban Sample, Felder és Hooper alapító tagok újraélesztették a The Crusaders-t és megjelentették a Rural Renewal-t. Ray Parker Jr. és Eric Clapton játszott gitározott az albumon. Ugyanebben az évben a Hendrson vezette Jazz Crusaders kiadta a Soul Axess-t.

2010 áprilisában Joe Sample bejelentette a visszatérő turnét Wayne Henderson-nal és Wilton Felder-rel (Stix Hooper-rel nem) – a Jazz Crusaders alapító tagjainak első egyesülését 1974 óta. Az Oakland-i és Long Island-i konceteket online népszerűsítették, egy várva várt egész 2010-es turnénaptárral.

Videók

  • The Crusaders - Soul Shadows
  • The Crusaders - Standing Tall
  • The Crusaders - Keep That Same Old Feeling

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Wayne Henderson
harsona
Joe Sample
zongora
billentyűsök
Stix Hooper
dob
ütőhangszerek
Wilton Felder
szaxofon
basszusgitár