Bejelentkezés

x
Search & Filters

Cult, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1983

További képek

Biográfia: 

A The Cult elődjét, a The Southern Death Cult-ot Ian Astbury hozta össze 1981-ben, Bradfordban. Ő volt az énekes és a dalszerző. Buzz Burrows (gitár), Barry Jepson (basszusgitár) és Aki Nawaz (dob) csatlakozott hozzá. Első koncertjüket a bradfordi Queen's Hall-ban adták 1981. október 29-én. Stílusukat a post-punk és a goth rock elegyeként írták le.

Az együttes a Situation Two nevű független kiadóhoz szerződött és kiadták a Moya c. kislemezüket. Önálló koncertek mellett, a Bauhaus-zal és a Theater of Hate-tel turnéztak. Utolsó fellépésük 1983 februárjában volt Manchesterben. Megjelent egy kislemezeket, rádiófellépéseket és koncertfelvételeket tartalmazó válogatáslemez The Southern Death Cult név alatt.

1983. áprilisában Ian Astbury és Billy Duffy megalapította a Death Cult-ot, James Stewart basszusgitárossal és Taylor Smith (később Ray Mondoként ismeretes) dobossal. A Death Cult debütáló koncertje 1983 június végén, Oslo-ban volt. 1983 júliusában megjelent a Death Cult EP. Szeptemberben Mondo helyét Nigel Preston foglalta el. A God Zoo kislemez októberi megjelenését egy európai turné követte. 1984 januárjában a csapat, hogy elkerülje a goth behatárolást, The Cult-ra változtatta a nevét.

A The Cult első stúdióalbuma, a Dreamtime a monmouth-i Rockfield stúdióban került rögzítésre 1984-ben. Áprilisban kiadták a Dreamtime beharangozójaként szolgáló Spiritwalker c. kislemez. Ezt a Go West (Crazy Spinning Circles) követte az első nagylemez szeptemberi megjelenése előtt. Decemberben megszületett a Resurrection Joe c. kislemez is. Felléptek a Big Country-val és a The Sisterhood-dal (The Mission elődje) turnéztak Európában. Kezdetben a Dreamtime csak Nagy-Britanniában jelent meg, a The Cult mégis világszerte népszerűségre tett szert.

1985 májusában megjelent a The Cult negyedik kislemeze, a She Sells Sanctuary, mely Angliában a 15. helyre kúszott fel és 23 hetet töltött a Top 100-as listán. 1985 júniusában egyre kiszámíthatatlanabbá váló viselkedése miatt, Preston-t kitették a zenekarból. A Big Country-s Mark Brzezicki ült a dobok mögé. A Love c. albumot 1985 július és augusztus közt rögzítették. Az együttes zenéje és megjelenése a punkos elemektől az 1960-as évek pszichedelikus hatásai felé mozdult el. A Love sikert aratott. Az angol lista 4. helyéig jutott.

1985 közepétől 1986-ig a csapat Les Warner dobossal turnézott. Két további hivatalos kislemez jelent meg a Love albumhoz kapcsolódóan, a Rain és a Revolution. A Nirvana csak Lengyelországban került forgalomba. A Rain és remix-e a (Here Comes the) Rain szerepelnek a Démonok 2 c. olasz horror filmben. Angliába visszatérve, az oxfordshire-i Manor stúdióban, Steve Brown producerrel rögzítettek egy tucatnyi új dalt. A csapat nem volt megelégedve az új, Peace c. album hangzásával és úgy döntöttek, New York-ba utaznak, azért hogy Rick Rubin producer átkeverhesse a Love Removal Machine-t, mely az első kislemez szerepét töltötte be. Rubin belement a közös munkába. Rábeszélte a srácokat, hogy a teljes albumot újra rögzítsék. A zenekar kiadója, Beggars Banquet nem örült ennek a lépésnek. Végül hallva a new york-i felvételeket, beleegyeztek a dologba. 1987 februárjában megjelent az első kislemez. Az Electric-re keresztelt album pedig áprilisban került a polcokra. 4. helyig jutott a lemezeladási listán, megelőzve ezzel a Love-ot. A zenekar a Kid Chaos-szal turnézott. A Wild Flower c. kislemez 1987 nyáron jelent meg. A Peace album a Rare Cult doboz harmadik lemezeként jelent meg 2000-ben.

Amerikában a The Cult és a Kid Chaos előzenekara az akkor még ismeretlen Guns N’ Roses volt. 1987 júniusában felléptek a dán Roskilde fesztiválon. A turné végére az Electric bearanyozódott Angliában és világszerte durván 3 millió példány fogyott el belőle. A zenekaron belül azonban ellentétek feszültek. Astbury és Duffy kirúgta Warner-t és a menedzsercsapatot, majd Los Angeles-be költöztek Stewart-tal.

A következő nagylemezt Vancouver-ben vették fel 1988 október és december között. A Sonic Temple Angliában és Amerikában (ahol arany és platina lemez lett) is a Top 10-be került. A zenekar turnézásba kezdett egy új dobossal, Matt Sorum-mal. Közben megjelent a Fire Woman c. kislemez, majd az Edie (Ciao Baby), mely a későbbi koncertek állandó szereplőjévé vált.

Európában az Aerosmith-szel, Amerikában, a Sung King c. kislemez megjelenése után, a Metallica-val turnéztak. Majd önálló koncertkörutat tartottak az év végefelé. A negyedik, Sweet Soul Sister c. kislemez 1990 februárjában jelent meg. A turné vége után a csapat szünetet tartott. Sorum a Guns N’ Roses-be ment.

1990-ben egy 10 CD-s doboz jelent meg Nagy-Britanniában, mely a kislemezeken található ritka dalokat tartalmazták. A fehér dobozos változatot Singles Collection-nek, a feketét E.P. Collection '84 - '90-nek nevezték.

1991-ben Astbury és Duffy a következő album dalait írták. Todd Hoffman (basszusgitár) és James Kottak (dobok) működött közre a demózás alatt. Az album felvételeinél megint Curry-t kérték fel, hogy foglalja el a dobos széket. Charley Drayton játszott basszusgitáron. Astbury és Duffy barátsága akkoriban kezdett ingadozni. A Ceremony c. új album vegyes fogadtatásban részesült. A lemezeladási adatok elmaradtak az előző három korongjáétól. Csak két hivatalos kislemez jelent meg, a Wild Hearted Son és a Heart of Soul. A Ceremonial Stomp turné 1991-ben Európán és 1992-ben Észak-Amerikán szántott végig.

A zenekart beperelték annak az indián fiúnak a szülei, akinek a képe a Ceremony borítóján látható. Ugyanez a kép ég a Wild Hearted Son klipben is. Ez a per sok országban késleltette a Ceremony megjelenését, többek közt Dél-Koreában, Thaiföldön és Törökországban is.

1993-ban jelent meg a Pure Cult: for Rockers, Ravers, Lovers, and Sinners c. válogatásalbum. Itt található egy új dal is, a The Witch. Astbury és Duffy azt hitték, hogy csak a gyűjtők és a fanatikus rajongók számára lesz érdekes a lemez. Végül a brit lista első helyére került és kétszeres platinalemez lett belőle. A 2 lemezes kiadásban megtalálható egy Marquee Club-ban felvett 1991-es koncert is.

1994 októberében megjelent a The Cult (amit úgy is neveznek, hogy „Black Sheep” lemez) Bob Rock producer szárnyai alatt. Astbury nagyon személyesnek és leleplezőnek nevezte a lemezt, mely az életéből villant fel emlékeket. Az album kis sikert könyvelhetett el. Duffy szerint, a durva szövegek miatt történt ez. A Coming Down (Drug Tongue) és a Star jelent meg kislemezként is az albumról. Utóbbi dal már 1986-ban megszületett Tom Petty címmel és a Sonic Temple idejében Starchild-ként szerepelt már a demók közt. 1993-ban éledt újjá és lett teljes.

Noha már pár új dalt felvettek, a csapat 1995-ben feloszlott.

1996 novemberében az együttes amerikai lemezkiadója megjelentette a High Octane Cult c. válogatásalbumot, mely csak Amerikában és Japánban került kiadásra. Ezen kívül további kiadványok láttak napvilágot. A The Southern Death Cult újrakevert 15 dalból álló válogatásalbuma, egy 10 dalból álló Death Cult válogatás Ghost Dance címmel megtoldva egy 4 dalt tartalmazó EP-vel stb…

1999-ben Astbury és Duffy újra megalakította a The Cult-ot Matt Sorum-mal és Martyn LeNoble-lel. Az első hivatalos fellépés a Tibetan Freedom Concert-en volt. A Cult Rising turné teltházas bulikat hozott. A Painted on My Heart a Tolvajtempó (Gone In 60 Seconds) filmzenealbum dalai közt szerepelt. 2000 novemberében megjelent a Pure Cult: The Singles 1984–1995 egy kísérő DVD-vel.

A Beggars Banquet 15000 példányból álló 6 lemezből álló dobozt adott ki Rare Cult címmel (egy bónuszlemezt mellékelve az első 5000 példányhoz). A doboz mindenféle demókat, rádiófelvételeket, B-oldalas dalokat tartalmazott, továbbá a Peace albumot is.

2001-ben a zenekar az Atlantic Records-hoz szerződött és felvette a Beyond Good and Evil c. korongot. Astbury és Duffy Mick Jones-szal írták a dalokat, míg Jones turnéra nem indult a Foreigner-rel. Bob Rock volt a producer. A Beyond Good and Evil-ből kb. 500000 példány fogyott el. Az első kislemez a Rise elérte Amerikában a 41. helyet, de az Atlantic Records gyorsan levette a rádiók lejátszási listájáról. Astbury „lélekrombolóként” jellemezte a társaság tevékenységét, miután megpróbálták befolyásolni a dalszövegeket, a lemezborítót és a kislemezre esélyes dalok kiválasztását.

A második, Breathe c. kislemez csak a rádiók számára jelent meg promóként. LeNoble újra csatlakozott a zenekarhoz és Billy Morrison töltötte be a basszusgitárosi posztot. A 2001-es európai turnét törölték nagy részben a szeptember 11-ei terrortámadások következtében. Az együttes visszarepült Amerikába és újra az Aerosmith-szel koncertezett. Az októberi los angeles-i Grand Olympic Auditorium-ban tartott koncertjük DVD-n jelent meg Music Without Fear címmel.

2002 végén Ian Astbury kijelentette, hogy a Cult egy időre jegelve van.

2005-ben ismét összeálltak, hogy a 2006-os Return To Wild világkörüli turnéra készülődjenek. Első fellépésük a The Late Late Show-ban volt. Az együttest Astbury (ének), Duffy (gitár), John Tempesta (dobok), Dimkitch (ritmusgitár) és Wyse (basszusgitár) alkotta. 2006-ban bejárták Közép- és Kelet-Európát is.

2007-ben bejelentették, hogy a The Who-val koncerteznek közösen. 2007 májusában az együttes a Roadrunner Records-hoz szerződött. Born Into This c. nyolcadik albumuk október 16-án jelent meg. A zenekar Irving Plaza-i koncertjét kiadták DVD-n.

2008 február vége és március elején a Cult Angliában és Európában turnézott. Március 24-én elkezdték észak-amerikai turnéjukat, majd megfordultak Brazíliában is. Októberben bejelentették 1985-ös Love albumuk promotálását szolgáló turnéjuk terveit.

2009 nyarának végén, egybekötve az újrakevert Love albummal és a 4 lemezes Omnibus dobozzal nekivágtak a Love Live Tour-nak. Minden koncert a Love album dalaival kezdődött a Nirvana-tól a Black Angel-ig, majd folytatódott különböző Cult slágerekkel, mint a Sun King, a Dirty Little Rock Star, az Electric Ocean, az Illuminated, a Fire Woman, a Lil Devil…

2009. október 10-én a londoni Royal Albert Hall-ban tartott koncert második ráadásában fellépett Jamie Stewart basszusgitáros és Mark Brzezicki dobos is.

2010-ben a Cult folytatta Love Live turnéját és további amerikai, új-zélandi, ausztráliai és japán koncertdátumokat jelentett be. A zenekar nemrég fejezte be a 4 számos Capsule felvételeit Chris Goss producerrel. Ez a Capsule az első abból a háromból vagy négyből, ami majd a közeljövőben fog megjelenni. Az első Capsule szeptember 14-én jelent meg többféle formátumban. A Capsule 2 novemberben vált elérhetővé a rajongók számára.

Videók

  • The Cult - She Sells Sanctuary
  • The Cult - Wild Flower
  • The Cult - Fire Woman
  • The Cult - Wild Hearted Son
  • The Cult - Rain
  • The Cult - Edie
  • The Cult - Heart Of Soul
  • The Cult - Rise
  • The Cult - Honey From A Knife
  • The Cult - Painted On My Heart

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ian Astbury
ének
ütőhangszerek
Billy Duffy
gitár
Chris Wyse
basszusgitár
John Tempesta
dob