Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dalriada

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

A zenekar 1998-ban alakult Sopronban, ám a felállás megszilárdulását és egyben az aktív idõszak kezdetét 2003 februárjára datálhatjuk. A zenekar nevének a felvétele is erre az idõszakra esik. A vállalt stílus epikus folk-metal, rengeteg egyéb zenei (reneszánsz, népzene) elemmel dúsítva, a következõ felállással:

Binder Laura (ének, furulya)
Ficzek András (ének, gitár)
Németh- Szabó Mátyás (gitár)
Rieckmann Tadeusz (dob)
Molnár István (basszusgitár)
Ungár Barnabás (billentyűk)

2003: Helyi és regionális koncertjei után a csapat decemberben rögzíti "A Walesi Bárdok" címet, viselõ hangzóanyagát, amelyen Arany János híres balladájának feldolgozása hallható három tételben. Az anyag sikerét a rengeteg koncertmeghívás és a kedvezõ kritikák is jól mutatják.

2004: A fogadtatás mindenhol kedvezõ. "A Walesi Bárdok" dalait rendszeresen mûsorukra tûzik a regionális rádióadók rock mûsoraiban és az Internetes rádiókban is visszatérõ vendég a csapat néhány nótája. A diaksziget.com augusztusban a hónap zenekarává választja a csapatot. Egy nóta felkerült a német, Usound könyv és zenemûkiadó válogatásalbumára, illetve a "HammerWorld" júliusi kompilációjára. November elején boltba kerül a "Fergeteg" címet viselõ, bemutatkozó nagylemez, amelynek országos terjesztésérõl a Hammer Music Productions gondoskodik. December folyamán látható a Duna TV-n egy a bandával készült interjú, és a Moby Dick Tribute albumon is szerepel a zenekar.

2005: Aktív koncertezés, év végén pedig rögzítésre kerül a második lemez

2006: Februárban megjelenik a zenekar második albuma, a „Jégbontó”, amely mintegy 10 héten keresztül tanyázik a MAHASZ lista összesített top 100. -ban. A lemez „Téli ének” címû nótájához klip is készül. Koncertjein is rendre komoly nézõszámot produkál a zenekar. Az év tagcseréi ellenére a banda megírja, majd felveszi a téli idõszakban a harmadik, „Kikelet” címû albumát, amelyet a HammerWorld magazin olvasói 2007 legjobban várt hazai albumának szavaznak meg.

2007: Ettõl az évtõl már a Zombie11 Produkció végzi a zenekar körüli szervezõmunkát. A új album megjelenési dátuma: március 12. Az anyagot komoly szakmai, és közönségsiker övezi, a megjelenés hetében a MAHASZ-lista negyedik helyén nyit a lemez, és a rajta szereplõ dalok fontos részévé válnak a zenekari koncertrepertoárnak. A harmadik album koncertjei során a Dalriada az országnak most már szinte minden részébe eljut, komoly fesztiválmeghívásokat kap, és számos helyszínen kiemelkedõ látogatottságú koncerteket bonyolít le. 2007 év tele-tavasza ismét dalszerzés, lemezfelvétel jegyében telik, ezúttal a komplett album a szolnoki Denevér Stúdióban készült, némileg egységesebb hangzást, produkciót eredményezve az eddigieknél.

2008: április 14.-én lát napvilágot a zenekar negyedik, „Szelek” címet viselõ albuma, amely a megjelenés hetében Magyarország második legvásároltabb lemeze ( MAHASZ-lista második helyezés), és amely alkotással a Dalriada végérvényesen megszilárdítja pozícióját a magyar metal életben. A lemezbemutató a Petõfi Csarnokban megrendezett nagyszabású fesztiválon, a Paganfest-en kerül megrendezésre, illetve szintén ezen a rendezvényen kerül rögzítésre a lemezhez kapcsolódó koncert klip, a „Hazatérés”. Folyamatosan koncertezik a csapat, az ország minden részén, most már komoly az érdeklõdés külfödrõl is, itthon pedig a legkomolyabb rock és metal rendezvényeken kapnak meghívásokat. Szeptember második felétõl, 2009. februárig a " Szelek Szárnyán" elnevezésû õszi-téli turné zajlik, ami a banda eddigi legkomolyabb turnéja. Októbertõl Varga György, basszusgitáros, mintegy hatévi közös munka után a továbbiakban nem tudja már vállalni a zenekari tagságot, munkahelyi, és egyéb elfoglaltságaira való hivatkozással.Helyére egy képzett, és ambíciózus soproni zenész, Molnár István érkezik, aki 2008 végétõl hivatalosan is a csapat tagjává válik.

A Szelek Szárnyán kiemelkedõ látogatottsággal, zajos sikerrel fut le, az ország minden zegébe-zugába eljuttatja a zenekart, és zenéjét.

2009: az év legeleje újabb tagcserét hoz, Kurz András, billentyûs 2 év közös munka után, személyes konfliktusok okán elhagyja a csapatot. Helyére Ungár Barnabás érkezik, aki rövid idő alatt minden tekintetben zökkenőmentesen beilleszkedik a csapatba. Szakmai vonalon, és a közönség részérõl is osztatlan a lelkesedés a csapat iránt, a Hammerworld olvasói ismét számos kategóriában szavazzák be a Dalriadát a legjobb 10 közé, és a csapat most már egyértelmûen ott a hazai kedvenc zenekarok között, mégpedig a megtisztelõ negyedik helyen. Fontos szakmai elismerés a legrangosabb hazai zenei díj, a Fonogram- díj hard rock/metal kategóriájában történõ jelölés, nagy hazai nevek mellett. A nyár nagysikerű fesztiválozással telik, és felveszi a banda Arany János költeményeire épülő, minden eddiginél több népzenei elemet tartalmazó Arany-Album névre keresztelt művét melynek megjelenési ideje szeptember 28. hétfő. Az album kiváló helyezést ér el a Mahasz Top 40 listájában. Az anyagon a szintén soproni Fajkusz Banda zenészei is szerepelnek, nagybőgő, brácsa, koboz, hegedű is felcsendül a dalokban.

Szeptemberben kezdetét veszi az újabb koncerthadjárat "Őszi-Téli Vigadalom" címmel.
 

Videók

  • Dalriada - Hazatérés
  • Dalriada - A Nap és Szél háza
  • Dalriada - Hajdútánc
  • Dalriada - Zách Klára
  • Dalriada - Téli ének
  • Dalriada - Borvitéz
  • Dalriada - A dudás

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Binder Laura,
ének
vokál
Ficzek András
gitár
ének
vokál
Németh- Szabó Mátyás
gitár
Ungár Barnabás
billentyűsök
ének
vokál
Molnár István,
basszusgitár
Rieckmann Tadeusz
dobok
ének
vokál