Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dave Hole

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1972

További képek

Biográfia: 

Dave Hole - teljes nevén David Robert Hole - 1948. március 30-án született Cheshire-ben, Angliában, ennek ellenére ausztrál rock-blues - gitárosként tartják számon. Bár Angliában született, 4 évesen családjával Ausztráliába költöztek. 6 éves korában kezdett érdeklődni a blues iránt, amikor meghallott egy osztálytársánál egy Muddy Waters-albumot. 12 évesen kapta első gitárját, ekkor kezdett autodidakta módon gitározni, rendszeresen zaklatva a Perth környéki összes gitártanárt. Tananyagként Eric Clapton, Hendrix és Blind Lemon Jefferson albumait használta.

Bár Dave Hole balkezesként született és úgy is kezdett gitározni, egy focibalesetben eltörte egy ujját, és a lábadozás alatt jobbkezesként gyakorolt. Valószínűleg lassan gyógyult, mert -bár a balkezesség megmaradt - jobbkezes módon játszik azóta is. 1972-ben lett hivatásos zenész Londonban, ezután 1974-ben visszatért Ausztráliába. Az ezt követő 20 évben Perth és nyugat -Ausztrália szórakozóhelyein és pubjaiban játszott.

Rajongói kedvéért együttesével 3 nap alatt felvettek egy albumot, Short Fuse Blues címmel, amit a fellépéseken lehetett megvenni. Nos, ebből a lemezből küldött el kíváncsiságból egy példányt a Guitar Player magazinnak az Egyesült Államokba, ahol a főszerkesztő, miután velősen Stevie Ray Vaughan-hoz hasonlította Hole-t, átküldte az albumot az Alligator Records-hoz. Ezt követően lett Dave Hole a legnagyobb blues-zal foglalkozó kiadó első nem amerikai sztárja.

Dave Hole zenéjét attól a pillanattól több, mint ezer amerikai rádióállomás sugározta, a legnagyobb zenei szaklapok - mint a Guitar World és a Billboard, valamint a Chicago Tribune - foglalkoztak vele és zenéjével. Fesztiválokon lépett fel Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Svájcban, turnézott Brazíliában, Svédországban, Norvégiában, Olaszországban, Oroszországban - gyakorlatilag mindenhol Európában. 10 albuma jelent meg idáig. El lehet mondani, hogy Dave Hole, ez a különleges tehetségű angol-ausztrál zenész elért mindent, amit ebben a szakmában el lehet érni.
 

Videók