Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dismember

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988 - 2011

További képek

Biográfia: 

A Dismember egy 1988-ban, Svédországban alakult death metal zenekar. Zenéjük a svéd irányultságú death metalt képviseli, néha heavy metalos elemekkel. A svéd death metal színtér egyik legsikeresebb, és legelismertebb képviselője.

A zenekar közvetlen elődjének a Carnage nevű svéd death metal banda tekinthető, melyben már együtt játszott Matti Kärki énekes, Fred Estby dobos és David Blomqvist gitáros. A Dismember 1991-ben adta ki debütáló lemezét Like an Ever Flowing Stream címmel. Az album a korai svéd death metal egyik meghatározó lemeze lett, és megalapozta a banda hírnevét. Az albumon szereplő Skin Her Alive dal a trágársága révén botrányt okozott Angliában.

1993-ban jelent meg a második nagylemezük a Indecent & Obscene. A kiadvány máig a zenekar legsikeresebbjike, és a rajta szereplő Dreaming in Red dalt gyakran műsorára tűzte az MTV a Headbanger's Ball című műsorában.

A meggyarapodott létszámú (és gyakran azonos hangzású) skandináv death metal bandák tengerében a Dismember egy pici iránymódosítást vett. Így az 1995-ös Massive Killing Capacity a korábbi albumokhoz képest "lágyabb" lett, és dallamosabb megközelítésű.

Az 1997-ben kiadott Death Metal című albummal próbáltak visszatérni a korai keményebb vonalhoz, ám a lemez nem lett sikeres. A 2000-ben megjelent Hate Campaign albumuk volt az utolsó lemez a Nuclear Blast számára. A korongon minden korábbinál jobban érződött az Autopsy hatása, valamint egyes harmóniáknál, dallamosabb részeknél az Iron Maidené.

Ezt követően leszerződtek a Karmageddon Media kiadóhoz, és már itt jelent meg a 2004-es Where Ironcrosses Grow. A lemez nagyrészt kedvező kritikákat kapott, de az együttműködés az új kiadóval nem bizonyult sikeresnek, mert 2005-ben már a Regain Records-hoz tartoztak. Az új kiadó megvette a korábbi albumok kiadási jogait, és digipack formátumban, felbónuszolva újra piacra dobta őket.

2006-ban kiadták a hetedik nagylemezüket az The God That Never Wast. A lemez az elődei irányvonalát folytatja. Novemberben Európa-turnéra indultak méghozzá a Masters of Death fedőnevű turné keretében, ahol olyan svéd zenekarok voltak a partnereik mint a Grave, az Unleashed vagy az Entombed. Azt ezt követő hosszú turné után hosszas megfontolás után a dobos Fred Estby 2007 április 20-án kilépett a zenekarból. Távozása azért volt meglepő, mert ő volt a zenekar főnöke/irányítója. Fred a sok utazásra, és a családjára hivatkozva hagyta el zenekarát.

2008-ban jelent meg a zenekarnevével azonos című nyolcadik stúdióalbum (Dismember). Az anyag mindenhol pozitív kritikákat kapott, és a zene is egy jóval durvább Dismembert mutatott, mint az utóbbi lemezek.

2009 júliusában kiadtak egy két diszkből álló DVD-t Under Bloodred Skies címmel. Az anyagon szereplő koncert Németországban készült a 2008-as Party.San Open Air fesztiválon. E mellett a DVD tartalmaz még dokumentumfilmet, valamint interjúkat is, ahol a zenekar korábbi tagjai is megszólalnak. A látványos borítót Erik Danielsson készítette.

A Dismember 2011-ben feloszlott.

Videók

  • Dismember - Casket Garden
  • Dismember - Dismembered

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Matti Kärki
ének
David Blomqvist
gitár
Martin Persson
gitár
Tobias Cristiansson
basszusgitár
Thomas Daun
dob