Bejelentkezés

x
Search & Filters

Djabe

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

Az együttest Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ütőhangszerek) alapította 1995-ben.

Az 1996-ban csatlakozott virtuóz basszusgitáros Barabás Tamás alakítja a zenekar egyedi, világszínvonalú hangzását. A Djabe komplex művészeként ő az együttes elsőszámú komponistája és a koncertek zenei rendezője is egyben.

A Djabe egyedi zenét játszik, melyben a jazz elemei keverednek a magyar és a világzene különböző elemeivel. A jazz és az autentikus magyar zene egyszerre van jelen Kovács Ferenc játékában, akiről a vele többször is dolgozó Archie Sheep azt mondta, hogy „a világ egyik legjobb hegedűse, aki emellett úgy trombitál, mint Miles Davis."

A zongorista Kovács Zoltán kezeli a szintetizátorokat is, akinek sokszínű játéka nagyban emeli a Djabe játékának színvonalát. Az afrikai, arab, latin, indonéz és magyar ütőhangszerek autentikus megszólaltatója az ütős és énekes Sipos András, aki hangszereinek hangzásával, harmóniáival és ritmikájával a legtöbb világzenei hatást kölcsönzi a Djabe zenekar hangzásának. Ő a csapat névadója is. A Djabe afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent.

A zenekar másik komponistája, Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerek szabad keverésében értelmezi. A Djabe dobosa Banai Szilárd, a legtehetségesebb fiatal magyar jazzdobos, aki megbízható és muzikális játékával a lehető legjobb alapot biztosítja az együttesnek.

A zenekar zenei vezetője Barabás Tamás, aki kiváló hangmérnöki munkájával az Abbey Road stúdió szakembereinek az elismerését is kivívta, a Táncolnak a kazlak 5.1-es surround hangkeverésével. Bár a Djabe stúdiója az egyik legkorszerűbb az országban, az együttesnek 1998-ra visszatekintő kapcsolata van a híres londoni Abbey Road stúdióval. A Beatles és a Pink Floyd hajdani műhelyében készült az első magyar Enhanced CD, a Djabe Witchi Tai To című albuma, melyen interaktív számítógépes tartalom is helyet kapott.

A Djabe koncertek 1997 óta a leglátványosabb magyar jazz koncert produkciók. A zenekar 6 éven át dolgozott, az intelligens világítás csúcsát jelentő Vari*Lite fénytechnikával. A lenyűgöző világítást több látványelem is kiegészítette az évek folyamán. Dolgozott a zenekar táncosokkal, használtak lézert és videokivetítést, ahol az adott számokhoz készített animációkat és filmeket vetítettek. A Djabe mindig is híres volt arról, hogy a legkorszerűbb, előremutató technikai megoldásokat alkalmazza kiadványai és koncertjei tekintetében is. Magyarországon először a Djabe koncertek szóltak igazi 5.1-es surround hangzásban!

A Djabe 1998 óta bonyolít le Magyarországon turnékat. 1999 óta résztvevője a legjelentősebb magyarországi Jazzfesztiváloknak. (Debrecen - Jazz Days, Nagykanizsa - Jazz Weekend, Gyula – Jazzfestival, Budapest - New Orleans Jazz Club, stb.) Az együttes több meghívást is kapott magyarországi worldmusic fesztiválokra is. (Diósgyőr - Kaláka Fesztivál, Kecskemét, stb.)

A 2001-es Update turné alkalmával készült DVD komoly elismerésre tett szert hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. Az Update albumon és turnén a zenekar sztárvendége a brit jazz fiatal, kiemelkedő tehetsége Ben Castle (The Brand New Heavies, Jamie Culumn, Sting, stb) volt. A zenakar 2001 ősze óta a az európai jazzfesztiválok kedvelt meghívottja. Szerepelt többek között Szlovákiában a pozsonyi, az érsekújvári, eperjesi és a kassai fesztiválokon, Horvátországban a csáktornyai Jazz Fairy fesztiválon, Romániában Csíkszeredán stb.

A 2003-as turné során a kivetítést és a surround élő hangzást komputerrel vezérelték. Egyedülállóan igazi 5.1-es hangzásban szólt a zene, a hátsó hangfalakból is a zenekar bizonyos tagjai voltak hallhatók. A Stereo High End szaklap szerint, „ha létezik a koncerthangzásban High End, akkor a Djabe koncertje az volt". 2003-ban az Abbey Road kapott megbízást az első magyar DVD Audio (Táncolnak a kazlak) authoring munkálataira. A stúdió elmondása szerint ilyen összetett és igényes anyagon még nem dolgoztak. Többször kellett szoftver-fejlesztést igényelniük a munkálatok során.

2004-ben a litvániai Kaunas Jazz 2004 fesztiválon a zenekar egyenlő elbírálást kapott Randy Breckerrel, Greg Osby-val, Roy Hargrove-val és Phil Hamiltonnal, ami a magyar jazz nem mindennapi sikerét jelentette a baltikum jazz fellegvárában. Szintén 2004-ben koncertezett a Djabe Angliában, a Londoni Spitz színpadán, ahol Steve Hackett a Genesis egykori gitárosa is csatlakozott a csapathoz, ami nem véletlen, hiszen Hackett a Táncolnak a kazlak című 2003-as CD sztárvendége volt, Ben Castle mellett.

A fenti tény is mutatja a Djabe zenéjének sokszínűségét, és nyitottságát. 2004 júniusában a Djabe az Amerikai Egyesült Államokban lépett fel a rangos Rochesteri International 2004 Jazzfestival rendezvényein. A zenekar olyan világnagyságokkal szerepelt együtt a fesztiválon, mint Oscar Peterson, David Sanborn, Rite of Strings, Bobby McFerrin, Jack deJohnette, Mike Stern, stb. A rochesteri közönség álló ovációval éljenezte a magyar zenészeket, különösen Barabás Tamás játéka nyűgözte le az amerikaiakat. A zenekar Rochester mellett Washingtonban is nagy sikerrel vendégszerepelt.

2005 áprilisában a Djabe meghívást kapott a burghauseni 36. Jazzwoche fesztiválra, ahol a koncertet a Bayerischer Rundfunk televízió rögzítette. 2005 nyarának két fontos állomása a világhírű Pori (Finnország) és Stockholm (Svédország) jazzfesztiválok.
 

Videók

  • Djabe - Erdő, erdő
  • Djabe - Doromb
  • Djabe - Téli Hortobágy

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Égerházi Attila
gitár
ütőhangszerek
Barabás Tamás
basszusgitár
Kovács Ferenc
trombita
hegedű
ének
Kovács Zoltán
billentyűsök
Banai Szilárd
dob