Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fats Domino

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1949

További képek

Biográfia: 

Fats Domino (eredeti nevén: Antoine Dominique Dominomer) amerikai énekes, zongorista, dalszerző. 1928. február 26.-án született a louisianai New Orleansban.

A rhythm and blues és a rock and roll óriása Fats Domino. Jellegzetes hangjával, zongorajátékával jelentősen hozzájárult e két műfaj arculatának alakításához. Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard és Jerry Lee Lewis mellett a rock and roll egyik szülőatyja, habár sokkal korábban kezdett koncertezni.

A kedves, kerekded formájú Fats Domino igazi nevén Antoine Dominique Domino New Orleansban született 1928. február 26-án. Tízéves korától zenél, a negyvenes évek végén vették lemezre The Fat Man című dalát. Kezdetben Dave Bartholomew együttesével énekelt és zongorázott, aki számos dalának volt szerzője, társszerzője.

Az egyik legszimpatikusabb, örökké mosolygós Fats Domino jellegzetes franciás akcentussal énekelt, ami különös varázst adott stílusának. Nagy sikerei közül az élre kívánkozik a Blueberry Hill, amely a Billboard fekete előadóinak listáján az 1., kislemezlistáján a 2. helyezést érte el, s szerepel a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között.

Emellett persze se szeri, se száma híres számainak: Walkin To New Orleans, Ain’t That a Shame, Jambalaya, I’m Ready, Mardi Gras in New Orleans, Let The Four Winds Blow, Blue Monday, a Margie, az I’m In Love Again, a My Blue Heaven, a Hello Josephine és a többi dala is milliók kedvence.

Fats Domino a New Orleans-i rhythm and bluest ültette át a rock and roll világába. Boogie alapú zenét játszik, amolyan öreges stílusban, de vannak erőteljesebb darabjai is. A hatvanas években már főleg korábbi sikereiből élt, de amikor a Beatles megírta tiszteletére a Lady Madonnát, ismét reflektorfénybe került ő maga is elénekelte a dalt.

Lemezeiből jóval több mint 100 millió darabot adtak el az elmúlt évtizedekben a világban, a listákra száznál több dala került. Az elsők között vonult be 1986-ban a rock and roll halhatatlanjai közé. (Szerzőtársa, Dave Bartholomew is a rock halhatatlanja). Az 1990-es évek elején Budapesten láthatták őt a műfaj hívei.

Dalait mások mellett énekelte többek között a Beatles, s persze szólóban Paul McCartney és John Lennon, a Dave Clark Five, az Animals, Little Richard és Pat Boone. 2005-ben a Katrina hurrikán elpusztította New Orleans-i otthonát, odavesztek arany- és platinalemezei, ő maga is komoly életveszélyben volt, sokáig keresték. Otthonát helyreállították, ismét koncertezett. Magas életkora miatt egyre kevesebbet hallani róla, sorlemeze az új évezred elején jelent meg utoljára. de válogatással kiadói 2010-ben is előrukkoltak. Állítólag jó egészségnek örvend.

 

Videók

  • Fats Domino - My Girl Josephine
  • Fats Domino - Blueberry Hill
  • Fats Domino - Austin City Limits