Bejelentkezés

x
Search & Filters

Faxni

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1983

További képek

Biográfia: 

A Faxni zenekar Székesfehérváron alakult 1983-ban (előtte Ergo Sprint néven futottak). Az akkori felállás: Mohai Tamás (gitár, ének), Mohai Győző (dob) és Kádár László (basszusgitár). Réti Zoltán szövegeket ír. A csapat 1983. szeptember 9-én mutatkozik be a KÖFÉM Klubházban Székesfehérváron.

1984-ben megnyerik az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz zenekarok versenyét és fellépnek szeptember 8-án a legendás Budai Ifjúsági Park egyik utolsó koncertjén. Az első rádiófelvételek a Magyar Rádió 8-as stúdiójában készülnek, zenei rendező: Victor Máté. Felvételre kerül: Gyanús, Szobrász, Asztrológia. 1984 aktív év a zenekar történetében, számos fővárosi és vidéki klub, fesztivál vendége a trió. Réti Zoltán mellett Tóth László ír szövegeket, illetve Ágai Ágnes is.

1985-ben újabb dalok és újabb rádiófelvételek készülnek: Tánc, Szájkosár, Köd, Doktor úr. Április 27-én a Faxni meghívást kap a Pecsa nyitóbulijára, ahol előzenekarként a Karthágóval játszik. A trió kibővül négy fúvóssal: Makovics Dénes (tenor sax), Juhász Zoltán (alt sax), Plecskó László (pozan), Hergovics Gábor (trombita). Továbbá csatlakozik két ütős: Pinka Lajos és Falaki Csaba, valamint Vörös Tamás és Siklósi Imre az RH+-ból. A fúvósok év végéig maradnak. Év végén elkészül a „Nyolc évszak” című tévéfilmsorozat egyik betétdalának felvétele a négy fúvóssal kiegészült változatban a Hungaroton Rottenbiller utcai stúdiójában, „Az ünnep: az boldog” címmel (Zene: Mohai Tamás, szöveg: Silye Sándor. Megjelenés: 1987.).

1986 januárjában átalakul a zenekar. Távozik Kádár László basszusgitáros, helyére Kremnitzky Géza kerül. A fúvós kollégák közül Plecskó László pozanos marad a Faxniban. Kialakul az elkövetkező évek négyes felállása, amivel a „Tizedik történet” című első album megjelenik majd.

1987 februárjában megjelenik az első Faxni kislemez azonos címmel, az Esti hírlap és az Édes a méz című számokkal, melyek felkerülnek a Magyar Ifjúság és a Magyar Rádió slágerlistájára. Augusztusban behívják Mohait katonának. A Néphadseregen belül, a Katona János vezette veszprémi Légierő Bigband gitárosaként, olykor basszusgitárosaként tevékenykedik. Októbertől újra tanít, koncertezik. Kezd letisztulni a négyes felállás (Mohai-Mohai-Plecskó-Kremnitzky), ami majd a 88-as év új nótáit (Kinyílt a bicska, Mint az állatok vagy a 25 perces Szemétdombon a rock and roll) szüli.

1988-ban a zenekar meghívást kap az MTV Rockstúdió című műsorába. A Faxni fellép a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, amit rögzítenek és később leadnak. Ezek közül négy számot '88 júniusában a 8-asban stúdiókörülmények között rögzít a zenekar, zenei rendező Victor Máté.

1989 elejére kialakul a „Tizedik történet” című első Faxni-album dalainak listája, áprilistól utómunkákkal együtt készen várakozik a gyártásra, megjelenésre a bakeliten tíz, kazettán tizenkét dalt tartalmazó anyag.

1990 januárjában lemezbemutató koncertet tartanak a Petőfi Csarnokban. Winand Gábor is elkezd játszani a csapatban. Új számok is születnek: Kiálts az égre, Valaki keresett, Holnaptól, Ha most jönnél, tulajdonképpen a későbbi „Kiadatlan 1992” dalai. Ebben az évben a zenekar az Év Reménysége kategóriában MR-ton díjat nyer. Kremnitzky Géza búcsúzik a bandától (bár még évekig segít), Kádár László pedig újra csatlakozik. '90 nyarán a Mohai fivérek megnősülnek.

1991-ben a már hagyománnyá vált székesfehérvári Faxni-són heten játszanak: Winand Gábor, Farkas Misi, Kádár Laci, Plecskó Laci, a Mohaiak és Victor Máté billenytűs hangszereken.1992 novemberétől 2 évig szünetelt a zenekar. Közös csapatot alakítanak Titusz és az oroszlán néven, melybe integrálódik az új dalok egy része (Mohai Tamás gitár, Mohai Győző dob, Kisteleki Győző bass).1993-ban megjelenik Mohai Tamás Századvégi R. and R. című szólóalbuma. 1994-től újra trióban, Vörös Tamás bassgitárossal játszanak a Mohai fivérek.

1995-ben megjelenik a "Vorásszéj" című lemez a What I Say, Canada, Gyerekszív, Sopron című dalokkal.

1997-től 2002-ig nem Faxiznak a Mohaiak.

2003-ban, a 20 éves jubileumra összeállt a csapat, Kisteleki Győző és Nagy Imre csatlakozik a testvérpához. 2003-ban kiadásra került a "Faxni Kiadatlan 1992" CD.

Az új album felvételei 2005 nyarán kezdődtek. Almási Enikővel (ének), Müller Ádám (bass) és Kardos "Muki" Antal billentyűssel dolgoznak. "A Kerékpár eltolás művészete" című, 2007-ben megjelent Faxni albumon közreműködik Hámori János trombitás és Almási Attila pozanos.

2008-ban 25 éves lett a Faxni, az új és a régi tagság bevonásával ünnepi koncerteket tartottak.

Videók

  • Faxni - Kémdal
  • Faxni - Esti Hírlap
  • Faxni - What I Say

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Almási Enikő
ének
Mohai tamás
gitár
ének
Rácz Roland
billentyűsök
Kádár László
basszusgitár
Mohai Győző
dob