Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fear Factory

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1989

További képek

Biográfia: 

A Fear Factory egy amerikai indusztriális death metal együttes, melyet 1989-ben alapított Burton C. Bell énekes, Dino Cazares gitáros és Raymond Herrera dobos.

Az 1990-es évek közepén a zenekar úttörő szerepet játszott a metal és az elektronikus zene ötvözésében, tágítva és elmosva ezzel a műfaji határokat. Az énekes Burton C. Bell egyedi módon elsőként vegyítette a death metalos hörgést tiszta énekdallamokkal. Klasszikus albumuk az 1995-ben megjelent Demanufacture.

1991-ben szerződtek le a Roadrunner Records lemezkiadóhoz és a következő évben megjelent a bemutatkozó Fear Factory album, a Soul of a New Machine, amely még tipikus death metal anyagnak volt nevezhető.

Az 1993-as Fear is the Mindkiller EP a debütáló album négy legjobb dalának remixeit tartalmazta a Front Line Assembly tagjainak átdolgozásában, amely a csapat kísérletező kedvét mutatta.

Az áttörést az 1995-ben megjelent Demanufacture c. album hozta meg, amely lebontotta az indusztriális zenék és a heavy metal közti műfaji korlátokat és egyben stílust teremtett. Következő albumaival a Demanufacture sikereit próbálta túlszárnyalni a Fear Factory, sikertelenül.

Az 1998-as Obsolate után a 2001-es Digimortal lemezre trendteremtőből fokozatosan követővé vált az együttes, mikor divatos nu metal stílusjegyeket engedett érvényesülni zenéjében. A zenekar teljesen elvesztette a fonalat, ami végül szakításhoz vezetett és Burton C. Bell kilépésével 2002-ben a Fear Factory leállt.

Másfél évvel később alakult újjá az együttes Burton C. Bell visszatérése után, de már az alapító Dino Cazares nélkül. A korábbi basszusgitáros Christian Olde-Wolbers váltott gitárra, az ő helyét pedig a kanadai Strapping Young Ladből érkező Byron Stroud vette át.

A visszatérő album, a 2004-es Archetype, a jól ismert Fear Factory receptet követte és ennek megfelelően pozitívan fogadták. Az alig egy évvel utána megjelent Transgression kísérletező hangvételével viszont nem aratott osztatlan sikert. A lemezbemutató koncertek és a 2006-os nyári fesztiválok végeztével a csapat visszavonult és a tagok szólóprojektekbe kezdtek.

2009 áprilisában váratlan bejelentést tett Bell és Cazares, miszerint Herrera és Olde-Wolbers nélkül újjáalakítják a Fear Factoryt. A basszusgitáros Byron Stroud maradt, a dobos posztjára pedig az egyik legnevesebb metal dobost, Gene Hoglant (ex-Dark Angel, Death, Testament, Strapping Young Lad) kérték fel. A beharangozott Európa-turné azonban elmaradt, mivel a két táborra szakadt klasszikus felállás a bíróságon próbálja eldönteni kit illet a névhasználat joga.

2009. november 8-án az új felállású Fear Factory meghallgathatóvá tette az Interneten a Mechanize című, készülő új nagylemez egyik dalát. Az album várhatóan 2010. február 5-én jelenik meg Európában az AFM Records kiadásában, míg az USA-ban február 9-én adja ki a Candlelight Records.

 

A Fear Factory 2013 augusztus 2-án, pénteken a székesfehérvári Fezen Fesztiválon ad koncertet.

 

Videók

  • Fear Factory - Powershifter
  • Fear Factory - Fear Campaign
  • Fear Factory - Linchpin
  • Fear Factory - Mechanize
  • Fear Factory - Replica
  • Fear Factory - Resurrection
  • Fear Factory - Moment Of Impact
  • Fear Factory - Archetype
  • Fear Factory - Cars

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Burton C. Bell
ének
Dino Cazares
gitár
Matt DeVries
basszusgitár
Mike Heller
dob