Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fekete Sereg

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

A zenekar 1995 nyarán alakult, de a valós működésünket az első 1996. májusi koncertünktől számoljuk. A zenekar a ”Will o’ the Wisp” volt tagjaiból alakult. A kezdetektől tudatosan kialakított középkori koncepcióra épül az együttes munkássága. Az első sikeresebb koncertek (Alpok-Adria Fesztivál, Boglári Rockfesztivál stb.) után elég nagy és lelkes rajongótáborra tettünk szert. A megalakulástól folyamatos problémát okozott a basszusgitárosi poszt betöltése. Az elsõ koncertsorozatokat Batthyányi Péter (Pepe – Messenger) hathatós segítségével tudtuk megvalósítani.

1998 novemberében csatlakozott a csapathoz Sándor Tamás basszeros, akivel a rajongók baráti támogatásával stúdióba vonult a zenekar, és 1999 júliusában rögzítette az "Első Hadjárat" című albumot. A felvételek a pécsi Tevesound stúdióban zajlottak, Bókai Zoltán és Sándor Péter vezényletével.

Az első lemezt szerzői kiadásban jelentettük meg önerőből, de az országos terjesztést már a Hammer Records végezte. A hihetetlenül pozitív fogadtatást sorozatos koncertek követték: Heavy Metal fesztiválok, Viking Klub, Freeport. Sikerült bejutnunk a Sziget Fesztiválra és a Metal Millenniumra. Ezeken a rendezvényeken azóta folyamatos vendégként játszunk.

A munkát folytatva 2001-ben elkészítettük a "Halott Vidék, Mit Jártam..." című második lemezanyagot. Sándor Péter mellett Szentpáli Valér végezte a technikusi munkát, ismét a Tevesound stúdióban. A fejlesztéseknek köszönhetően már egy sokkal jobb hangzást tudtunk létrehozni, és a keverési arányokkal is sokkal elégedettebbek voltunk. Mindemellett szerencsére jobb anyagi háttérrel rendelkezett a zenekar a második lemez felvételeihez.

Az új albumot egy sokkal erőteljesebb turnénak kellett követnie. Az Akela társaságában egy országos turnén vettünk részt, bejárva egész Magyarországot. Közben folyamatosan szerepeltünk külföldi zenekarok vendégeként (Edguy, Rage stb.) Itt értünk el oda, hogy a saját koncertjeink színvonalát egy magasabb nívóra tudtuk emelni, hogy számunkra is tetszetõs, profi kivitelben tudjuk a bővülő repertoárt előadni. A középkort idéző díszletek mellett, páncélba öltözött harcosok vívnak a színpadon, látványos tűzjelenetek, íjászok és egyéb látványosságok emelik a koncert hangulatát. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne csak a látvány, hanem a hangzás is folyamatosan javuljon, így a hangszerpark is folyamatos fejlesztéseken megy keresztül. Mind az egyedi hangszereket, mind a kimenő felszerelés és erősítőket tekintve. A második album elég koncepciózusan készült, maradva a történelmi vonalnál, modern szavakat és a trágárságokat mellőzve.

Ezt az irányvonalat követve 2003 elején újra stúdióba vonultunk, ahol elkészítettük a sorban harmadik, "Végvári Őrtüzek" című albumunkat. Hogy a lemez minőségét és a hangzást javítsuk, egy még komolyabb stúdiót kellett választanunk, így kerültünk a szintén pécsi Fidósound stúdióba, ahol Friskó Péterrel (Fidó) baráti légkörben tudtunk folyamatos és hathatós munkát végezni. Az így megszületett lemez mind a saját véleményünket, mind a közönségét tekintve, zeneileg és hangzásában is megelőzte két előző társát. A harmadik lemez koncertsorozatát Ledniczky Árpád dobolta végig, mivel az állandó dobosunk, Bodnár Rudolf ideiglenesen nem tudta betölteni dobosi posztját a zenekarban. A harmadik lemez felvételeivel párhuzamosan elkészült a zenekar első videóklipje, a második lemezen található Megöl a Tél című számra. A videóklip bemutatására a Viva televízió Megawatt címû műsorában került sor egy interjú mellett, ahol a Petõfi Csarnokban rögzített Áldozat Kell című szám koncertfelvételével együtt mutatták be. 2004 nyarán Bodnár Rudolf visszatért erősíteni a zenekart.

2004. novemberében kényszeredetten utolérte a zenekart egy nem kívánt tagcsere, de szükséges lépésként a basszusgitárosi posztot november 15-tõl Törőcsik Tibor tölti be, aki felülmúlta az elvárásokat. Már a belépését követő első hétvégén velünk játszott a tatabányai Metal Millenniumon, ahol fergeteges sikert arattunk. A tagcserét követően a már megkezdett negyedik lemez anyagán tovább dolgozva megszületett a "Gyújts Sötétséget" című anyag, amit szerencsésen rögzítettünk 2005. decemberében.

2006. szeptemberében újabb tagcsere történt, rajtunk kívülálló okok miatt. A Fekete Sereg új dobosa Takács Zoltán lett, akinek segítségével megszülethetett az "Ősi Dal, Ősi Szó" című ötödik nagylemezünk.

A zenekar komoly, és elkerülhetetlen változásokon ment keresztül 2011 április végén. Emberi, és zenei nézeteltérések miatt tagcserékre került sor. Az alapító tagok közül hárman vagyunk az együttesben, dobok mögött ismét Bodnár Rudolf, és a megbonthatatlan gitáros páros, Vörös Gábor és Séta Attila változatlanul erősíti a csapatot. Az új tagok: Horváth Gábor személyében egy kitűnő orgánumú új énekesre tettünk szert, kinek a hangja szervesen illeszkedik a zenekar koncepciójához. Basszusgitáron, ifjú barátunk, Szegvári Balint csatlakozott a ritmusszekcióhoz.

Az új tagság rögzítése óta folyamatosan dolgozunk, hogy mielőbb színpadra állhasson a zenekar, amely terveink szerint hamarosan megtörténik.
A hatodik lemez anyaga készülőben van, és természetesen támaszkodunk az eddigi öt lemez számaira is.

A zenekar arculatváltására mindenképpen szükség volt, mert számunkra továbbra is a zenélés a legfontosabb.
 

Videók

  • Fekete Sereg - Isten ostora
  • Fekete Sereg - Fekete sereg
  • Fekete Sereg - Féld a vér jelét
  • Fekete Sereg - Ősi dal, ősi szó
  • Fekete Sereg - Kitépett szárnyú angyalok

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Horváth Gábor
ének
Séta Attila
gitár
Vörös Gábor
gitár
Szegvári Bálint
basszusgitár
Bodnár Rudolf
dob