Bejelentkezés

x
Search & Filters

Flogging Molly

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1997

További képek

Biográfia: 

A Flogging Molly egy héttagú, ír leszármazottakból álló zenekar a kaliforniai Los Angelesből, amely jelenleg saját tulajdonú kiadójával, a Borstal Beat Records-szal áll szerződésben.

A Flogging Mollymegalakulása előtt a Dublin-i születésű Dave King volt a Fastway nevű heavy metál zenekar énekese, és együtt szerepelt a Motörhead gitárosával, "Fast" Eddie Clarke-kal, és az UFO basszistájával, Pete Way-jel a ’80-as évek elejétől a közepéig. Később vezetett egy kemény rock együttest, a Katmandu-t 1991-ben a Krokus gitárosával, Mandy Meyer-rel. Ezt követően Dave King betartotta a felvétel-megállapodást az Epic kiadóval, és elkezdett egy szólóalbumon dolgozni, de elkezdte felülvizsgálni a felvételi megállapodását, amikor a kiadó szembeszállt azzal az elképzelésével, miszerint hagyományos ír hangszereket hoz magával. King nem sokkal ezután megegyezett a felvételi szerződésről, hogy zeneileg menjen a maga útján.

1993-ban King találkozott a gitáros Ted Hutt-tal, a basszista Jeff Peters-szel és a hegedűn játszó Bridget Regan-nel, és összeálta kelta hangzású rock zenekar. A rock és a hagyományos ír zene egyfajta keverékét kezdték játszani. Dave költői szövegeit rock-dallamokkal párosították, amiket egy Molly Malone’s weekly building nevű Los Angeles-i bárban játszottak kicsi, de lelkes közönség előtt. Együtt írtak olyan dalokat, mint a Black Friday Rule és a Devils Dance Floor, mely a Flogging Molly egyedi hangzásának kezdete volt. Ted és Jeff ezután elhagyták a Flogging Molly-t, egy korábbi zenekarukkal kötött lemezszerződés miatt. Dave és Bridget új tagokat kezdtek keresni, majd megalakult a jelenlegi együttes.

Folytatták szokásos hétfő esti fellépéseiket a Molly Malone's-ban. Az akkor 17 éves Nathen Maxwell beosont az előadásra rajongóként, majd nem sokkal ezután csatlakozott a zenekarhoz. Kiadtak egy élő albumot 1997-ben, az Alive Behind the Green Door-t. Egy interjúbana Kerrang! magazinnal King azt nyilatkozta, hogy az együttes a bárról (Molly Malone's) kapta a nevét, mivel már a kezdetek kezdetétől hűségesen támogatta a zenekart, "Minden hétfő este ott játszottunk , és úgy éreztük, mintha halálra korbácsoltuk volna, így elneveztük az együttest Flogging Molly-nak." Egy fellépés után szerződést kötöttek a Side One Dummy Records-szal, amikor is a lemezcég tulajdonosai részt vettek a koncerten, és megjegyezték intenzitásukat.

Karrier

A Flogging Molly egy önálló élő albumot jelentetett meg Alive Behind the Green Door címmel, valamint öt stúdió albumot: Swagger, Drunken Lullabies, Within a Mile of Home, Float and Speed of Darkness címmel; és egy akusztikus/élő DVD/cd kombinációt Whiskey on a Sunday címen, mely platinalemez lett.

A Warped Tour-ral turnéztak, Larry Kirwan amerikai Fléadh Fesztiváljával, és hozzájárultak a Rock Bush Ellen projekthez. 2006. december 6-ra az eladott lemezek száma meghaladta a másfél milliót.

2007 márciusában a zenekar kiadott egy exkluzív EP-taz iTunes-on Complete Control Sessions címmel. Az Ep két új számot, valamint a korábban megjelent dalok akusztikus változatát tartalmazta. Egy évvel később a Flogging Molly megjelentette a Float-t, egy olyan albumot, amelyet „az év – ha nem az évtized – egyik legfontosabb CD-jének” nevezett az Alternative Press. A Flogging Molly is a karrierjükre nagy hatást gyakorlónak titulálta ezt a lemezt, mely az első olyan albumuk, amit Írországban vettek fel (habár Kaliforniában mixelték) Ryan Hewitt producerrel. A rajongók a kiadványt nagy várakozással és lelkesedéssel fogadták, mely a Billboard Top 200 slágerlistáján a negyedik helyen landolt. Az album tartalmazta a zenekar két első slágerér, a Requiem for a Dying Song-ot (mely a Billboard Modern Rock listáján 35. lett) és a Float-ot (40. lett). A másik elismerés 2009 júniusában érte a zenekart, amikor is a "Drunken Lullabies" albumuk aranylemez lett.

A Float-t népszerűsítő turné alatt Dave és Bridget összeházasodtak egy zártkörű ünnepség keretében Tokyo-ban, Japánban. A Flogging Molly kiadott egy élő DVD/CD szettet Live At The Greek Theater címmel 2010 márciusában. A három lemezből álló csomag (dupla CD és egy teljes hosszúságú DVD) megörökítette a Flogging Molly 2009. szeptember 12-i előadását a Görög Színházban, és magában foglalja a zenekar teljes katalógusának tartalmát. Az együttes jelenleg minden évben élőben lép fel az éves "Green 17 Tour"-on. 2004-ben kezdődött, és a közelmúltban fejezték be hetedik turnésorozatukat, melyet harminc helyen mutattak be szerte az Egyesült Államokban. A zenekar a 2011-es szezonban mutatta be az Austin City Limits premierjét.

Zenei stílus

A Flogging Molly zenéjét olyan előadók befolyásolták, mint a The Dubliners, a The Pogues, a Horslips, Johnny Cash, és a The Clash. A Within a Mile of Home album Joe Strummer és Johnny Cash tiszteletére készült.

Zenéjük a féktelen kelta punk-tól (mint a kalóztémájú "Salty Dog", "Cruel Mistress", és "Seven Deadly Sins") és a dacos "What's Left of the Flag"-től, "Drunken Lullabies"-tól, és "Rebels of the Sacred Heart"-tól a komorabb dalokig (mint "Far Away Boys", "The Son Never Shines (On Closed Doors)", "Life in a Tenement Square" és "Float") terjed. Szövegeik jellegzetesen olyan témákat érintenek, mint Írország és annak történelme, nyomor, ivászat, politika, szerelem és halál, valamint számos, a Római Katolikus Egyházra vonatkozó utalást tartalmaznak. A "What's Left of the Flag" és a "The Likes of You Again" King édesapjának emlékére íródott, aki meghalt, amikor a fia még kisfiú volt.

Videók

  • Flogging Molly - Drunken Lullabies
  • Flogging Molly - Float
  • Flogging Molly - Revolution
  • Flogging Molly - Don't Shut 'Em Down
  • Flogging Molly - What's Left Of The Flag
  • Flogging Molly - Seven Deadly Sins

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Dave King
ének
akusztikus gitár
bodhran
bendzsó
Bridget Regan
hegedű
sípok
ének
Dennis Casey
gitár
ének
Matt Hensley
harmónika
Bob Schmidt
mandolin
bendzsó
Nathen Maxwell
basszusgitár
ének
George Schwindt
dob
ütőhangszerek