Bejelentkezés

x
Search & Filters

Free

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1968 - 1973

További képek

Biográfia: 

1968-ban alakult angol rockzenekar.

A Free zenéjét a gitáros, Paul Kossoff játéka határozta meg. A kiváló gitáros mellett basszusgitáron a John Mayall féle bluesbreakersben tanult Andy Fraser játszott. A quartett másik két tagja Paul Rodgers az énekes, illetve a dobos Kirke.

Az 1968-ban létrejött zenekar stílusára jellemző, hogy mint underground blues banda tűnt fel. Az együttest a cinikusabb kritika egyszerűen csak a másodig Cream-nek könyvelte el. Az összehasonlítás azért nem szerencsés, mert a zenekar - bár ugyanazt a stílusú zenét játszotta, mint a Cream, - a Free tagjai önerőből váltak híressé, míg a Cream tagjai már a megalakulás előtt sztárok voltak. Első nagy sikerüket az - akkori állapotokat még hűen tükröző - "All Right Now"-val érték el. Ez lett a későbbiekben az együttes klasszikus száma, a közkedvelt és majdnem állandó koncertszám.

A zenekar rövid ideig létezett, mégis kora zenéjének meghatározója volt. A sikeres banda gitárosa, Kossoff előkelő helyet foglal el a rockgitárosok rangsorában. A Free jó néhány lemezt készített, a koncerteken népes rajongótáboruk volt. Mindez nem volt elegendő, hogy huzamosabb ideig összetartsa őket, 1971-ben különváltak.

Nem bírták sokáig egymás nélkül, és a következő évben újra egymásra találtak, új lemezt adtak ki, de Andy Fraser hamarosan kivált és létrehozta a Sharks nevű együttest. Az utód, Tetsu Yamauchi japán lévén nagy feltűnést keltett, mert japán muzsikus neve addig még nem szerepelt a vezető angolszász együttesek tagjainak névsorában. Az újra üzemképes Free tovább zenélt még egy ideig. Nemsokára bekövetkezett az együttes vezetőjének Paul Kossoffnak a távozása, azonban az előre lekötött koncertturné miatt valahogy még össze kellett tartani az együttest.

A Free 1973-as utolsó koncertjein Wendell Richardson játszott, ekkor Budapesten is felléptek, majd a szerződés lejártával végleg szétesett a Free. A felbomlás után Yamauchi a Small Faces-ből létrejött Faces-be ment, Kirke és Rodgers pedig létrehozta a sikeres Bad Company-t.

A volt tagok kisebb-nagyobb hírű formációkban próbálkoztak, amelyek közül egy egészen rövid életű banda, a Crawler utóda, a Liar hazánkban is játszott. A tagok életében megrázó esemény volt Paul Kossoff halála, aki egy repülőgép-utazás során szívszélhűdésben hunyt el. A kitűnő gitáros halálában a kábítószer-fogyasztás is közrejátszott.

 

Videók

  • Free - All Right Now
  • Free - I'll Be Creepin
  • Free - Mr. Big
  • Free - The Stealer
  • Free - Fire And Water
  • Free - Be My Friend
  • Free - Ride On Pony

Utolsó felállás: 

NévHangszer
Paul Rodgers
ének
zongora
Wendell Richardson
gitár
Tetsu Yamauchi
basszusgitár
John "Rabbit" Bundrick
billentyűsök
Simon Kirke
dob