Bejelentkezés

x
Search & Filters

Gary Moore

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969 - 2011

További képek

Biográfia: 

Angol gitáros, énekes, zeneszerző, producer ( 1952. április 4. Belfast - 2011. február 6. Estepona, Spanyolország).

Gary Moore a gitársztárok egyike, akinek helyét nagyon nehéz lenne meghatározni a tehetséges zenészek sorában. Azon is csak vitatkozni lehet, hogy milyen stílus állt a gitáros szívéhez a legközelebb. Játszott hard rockot, kapott heavy metal jelzőt, megfordult jazz-rock formációban és végül írt jónéhány blues orientált albumot.

Az ír származású énekes-gitáros a Skid Row-ban kezdte pályafutását a hatvanas évek végén. Az általuk játszott zene jó volt de a piacon ebben a stílusban már ott volt a Deep Purple, a Uriah Heep meg a Black Sabbath, akik mellett nem volt könnyű labdába rúgni.

A zenekar 1971-es lemeze után önállóan dolgozott, majd 1976-ban csatlakozott az újra megalakult Colosseum-hoz. Három lemezt készít ezzel a csapattal.

1979-ben, a Black Rose kedvéért Thin Lizzy-hez csatlakozik. A szünetben saját együttesével a G Force-al is készít lemezeket, amelyeken már kitűnt nagyszerű gitártechnikája, számainak különleges energiája. Moore-t a dobos Mark Nauseef és a basszusgitáros Willie Dee segítették. 1979 tavaszán a Phil Lynott-Gary Moore alkotópáros átütő sikert ér el a Parisienne Walkways című számmal.

Az önálló életet kedvelő gitáros ezután ismét mással próbálkozott, játszott Greg Lake bandájában, majd 1982-ben megalapította a Gary Moore Band-et. A zenekarban - amely nem dolgozik folyamatosan - számtalan muzsikus megfordult már. Többek között Don Airey a Rainbow-ból, Ian Paice a Deep Purple és Whitesnake tag, Neil Murray ugyancsak a Whitesnake-ból, John Sloman aki korábban az Uriah Heep-ben illetve a Lone Star-ban dolgozott.

Az 1985-ös, nyárvégi turnéjára Moore új együttest hozott létre, melynek tagjai: Glenn Hughes ének, basszusgitár; Neil Carter gitár, billentyűs hangszerek; és Gary Ferguson dob. A turné egybeesett az új stúdióalbummal, mire azonban a lemez sikerré vált, Hughes már nem volt a zenekarban. Közben egy újabb sikerszámot készített Phil Lynottal, Out In TheFields címmel. Lynott 1986-ban bekövetkezett halála után sok számot szentelt barátja és zenésztársa emlékének.

A 80-as évek második felében albumai mellett az instrumentális The Loner-rel ért el óriási és osztatlan sikert. Az 1989-es After The War című album zenéje az ír-kelta hagyományokhoz nyúlt vissza.

Gary Moore a kilencvenes években visszatért rockzenei gyökereihez és újabban csak bluesos hangvételű alnumokat készít. Mind a Still Got The Blues, mind az After Hours óriási sikert aratott és zeneileg is igen értékes album.

1995-ben a BBM project keretében együtt játszott a Cream volt tagjaival, Jack Bruce és Ginger Baker személyében. 1998-as albuma teljes egészében jóbarátjának Peter Green-nek állít emléket. Hogy mit hoz a jövő azt Gary Moore esetében nehéz megjósolni, de bármi legyen is az, személye mindig garancia a jó zenére. A 2000 utáni évek jellemző vonása a blueshoz való visszatérés és a legkiválóbb blues zenészekkel való közreműködés lemezein. Ezek közül is kiemelkedik a 2008-as Bad For You Baby amely nagyszerűen kimunkált zenedarabokat tartalmaz és a Bilboard blues listáján a 2. helyig kúszott fel.

Kétszer is járt Magyarországon, 2008-ban Alsóörsön a Harley Davidoson fesztiválon 2009-ben Budapesten a Syma csarnokban lépett fel. Saját bevallása szerint blues-t szeretett leginkább játszani.

2011 februárjában, pihenés közben érte a halál. Egy valódi rock-legenda távozott.

 

Videók

  • Gary Moore - Over The Hills And Far Away
  • Gary Moore - Still Got The Blues
  • Gary Moore - The Loner
  • Gary Moore - Parisienne Walkways
  • Gary Moore - Out In The Fields
  • Gary Moore - Walking by Myself
  • Gary Moore - Empty Rooms
  • Gary Moore - Wild Frontier
  • Gary Moore - Separate Ways
  • Gary Moore - Oh Pretty Woman